Masun keittiöpäällikkö Eveliina Aimia ja ravintolapäällikkö Taneli Heinikoski. Kuva: Eveliina Aimia

Kun Masu Asian Bistron 10-vuotissyntymäpäivä alkoi häämöttää, intoutui keittiöpäällikkö Eveliina Aimia ottamaan yhteyttä ravintolan menneiden vuosien keittiöpäälliköihin heidän mielestään Masun ikimuistoisimpia ja vaikuttavimpia annoksia tiedustellen. Lopulta yhteistyössä syntyi 10 ruokalajin mittainen juhlamenu, joka on tarjolla 4.4. alkaen koko huhtikuun ajan.

Masun avajaiset maaliskuussa 2014. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Eveliina Aimia on ollut osa Masu Asian Bistron tarinaa jo aivan ravintolan alkumetreillä, kun ravintola avattiin osoitteessa Hämeenkatu 3 maaliskuussa 2014. Kyseessä oli ehdottomasti yksi vuoden puhutuimpia ravintola-avauksia, keittiömestari-ravintoloitsija Hans Välimäen ja silloisen Restamaxin yhteistyön aasialainen hedelmä.

– Muistan, kuinka hienoa oli olla avaamassa Masua, jossa itsekin Tampereelta lähtöisin oleva Hans Välimäki oli osakkaana mukana. Koen, että olemme pystyneet säilyttämään sen saman hengen, mikä Masussa oli silloin alussakin. Olemme koettaneet pitää siitä hyvin kiinni, Aimia kuvailee.

Masun avajaiset maaliskuussa 2014. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Kun idea Masun 10-vuotisjuhlamenusta syntyi, alkoi vimmattu arkistojen pöyhintä. Vaikka menneiltä vuosilta ei ollutkaan enää ruokalistoja jäljellä, löytyi reseptiikkaa kuitenkin.

– Siinä sai kyllä vähän salapoliistyötä tehdä, mutta tallella oli edelleen reseptejä sieltä aivan ensimmäisestä vuodesta asti, Aimia kertoo.

Hans Välimäki Masun avajaisissa maaliskuussa 2014. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Yhteistyössä menneiden vuosien keittiömestarien kanssa Masuun on nyt luotu pitkä juhlamenu, joka on koostettu keittiöpäälliköiden kokemuksen mukaan Masun ikimuistoisimmista ja heihin itseensä suurimman vaikutuksen tehneistä annoksista.

– Minun lisäkseni suunnittelussa oli aktiivisesti mukana kolme keittiöpäällikköä: Masun aivan ensimmäinen keittiöpäällikkö Joni Heinikoski, Olga Heinikoski sekä Markku Kosonen.

– Olga nosti vaikuttavimpina esille erilaiset lammasannokset. Niistä valittiin lampaanpotka, joka sopiikin näin keväällä tarjottavaksi hyvin. Jonille puolestaan nousivat mieleen Masun alkuperäiset ribsit, Aimia paljastaa.

Aimian idea oli tuoda illallisella ribsien kanssa samaan aikaan tarjolle myös yamitsuki-kurkkuannos.

– Tein silloin 10 vuotta sitten annoksia pääosin keittiön kylmällä puolella, josta mieleeni vahvimmin jäivät marinoidut kurkut. Ne tekivät vaikutuksen jo ihan sen vuoksi, että mielestäni oli hämmästyttävää ja hauskaa, kuinka annos voi olla niin yksinkertainen ja silti niin herkullinen, Aimia muistelee.

Masun 10-vuotinen makumatka on tarjolla 10 ruokalajin juhlamenun muodossa 4.4.–30.4.2024.

Masu Asian Bistro, Kirkkokatu 10

 

Masun juhlamenu

Keittiön tervehdys
Taittinger Réserve Champagne Brut, Champagne, Ranska

Lohisashimi lämpimällä valkosipuliponzulla

Friteerattuja taskurapuja omena-fenkolisalaatilla
Gruner Veltliner Der Fuchs, Wachau, Itävalta

Päivän sushi
Asia Cuvee, Klosterneuburg, Itävalta

Masun alkuperäiset Samurai-ribsit ja samaan aikaan tarjottavat yamitsuki-kurkut
Asahi Super Dry Lager, Japani

Paistettua siikaa ja paksoita soijakastikkeella
Marques De Caceres Exellens Sauvignon Blanc, Rueda, Espanja

Pitkään haudutettua lampaan potkaa herkullisessa kastikkeessa
Domaine Bousquet Reserva Cabernet Franc, Mendoza, Argentiina

Matchalla maustettua pannacottaa, marinoituja hedelmiä ja ananassorbettia
Ile four Yuzy, Japani

Suklaakakkua, kahvisorbettia ja paahdettua hasselpähkinää
Rudolf Müller Eiswein, Rheinhessen, Saksa

Juhlamenu 110 € + juomapaketti 75 €

Kuvia Masun avajaisista sekä teppanyaki-pöydän lanseerauksesta:

Kuvat: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Kuvia Masun nykypäivän menosta: