Yksi Välimeren hienoimmista ja erikoisimmista rantakokonaisuuksista on Italiassa Sardiinian saarella sijaitseva korkeiden rantakallioiden piirittämä Cala Lunan kuun muotoinen hiekka- ja pikkukiviranta.


Monimuotoisuudellaan lumoavan rannan erikoisiin kuuluvat mm. hienot rantaluolat ja rannan takana sijaitseva makean veden pikkujärvi joka heijastelee erikoisia värejä.

Ranta on erityisen vaikeapääsyinen maitse, joten sinne on tultava joko veneretkellä läheisistä rantakylistä tai vaihtoehtoisesti kävelemällä kahdesta vaihtoehtoisesta suunnasta, jolloin rantaretken luonne muuttuu rantavaellukseksi.

Cala Lunan rannalle patikoiden Cala Gononesta

Vaellus ja autoretkiin erikoistunut Sun Flowers -kirjasarjasta löytyy erinomainen opas, jonka ohjeiden mukaan on helppo toteuttaa patikkaretki Cala Lunan hiekkarannalle.

Kirjan kartan mukaan Cala Gononesta voi ajaa kävellä rantaa pitkin tai ajaa autolla etelän suuntaan kohti Caletta Fuilia, josta alkaa vuoristopolku kohti Cala Lunaa.

Auton voi jättää tien päästä löytyvälle parkkipaikalle ja laskeudutaan alas joenuomaa kohti. Joen ylityksen jälkeen jatketaan jälleen ylös kohti Cala Lunalle johtavaa vuorenrinnettä viettävää polkua.

 

 

Opastus Cala Fuilille löytyy myös tästä:

http://www.sardiniapoint.it/6885.html

 

Vinkki!

Yön viettäminen Cala Lunan rantaluolassa on varmasti unohtumaton kokemus, joka täytyy kokea mikäli vain mahdollista.

HYVÄ TIETÄÄ

Cala Luna Sardinian länsirannikolla on luonnonkaunis ja vaikeapääsyinen ranta, jolta löytyy myös useita hienoja rantajyrkänteeseen muodostuneita luolia. Kuun lahdeksi nimetty ranta kauneudessaan ja koskemattomuudessaan niin hieno, että sinne kannattaa tehdä veneretki lähikaupungista kuten Cala Gononesta tai vaikeakulkuinen patikointiretki vuoriston kautta. Ranta on niin kaukana asutuksesta, että on helppo kuvitella miksi se valittiin Madonnan tähdettämän Swept Away -filmin kuvapaikaksi.

Santa Maria Navarresen satama on yksi Cala Lunaan suuntaavien veneretkien alkupisteistä. Satamasta löytyy myös hieno vanha vartiotorni.

Sardinian itärannikon kuuluisin uimaranta on Cala Luna, jonne pääsee helposti vain veneellä.

Patikointi Cala Lunalle alkaa viimeistään Cala Fuilin parkkipaikalta.

Myös Cala Fuili on loistava pikkukiviranta. Sinne laskeudutaan parkkipaikalta jyrkästi. Cala Fuili sijaitsee näyttävässä kallioiden rajaamassa poukamassa.