Slovenian pääkaupungin Ljubljanan joulumarkkinat on listattu kymmenen kärkeen kauneimpien eurooppalaisten joulumarkkinoiden joukossa. Kaupungin jouluvalot syttyvät 25. marraskuuta. Siitä alkaa joulunajan juhlinta, joka jatkuu aina vuoden vaihtumiseen saakka.

Ljubljanan jouluvalot ovat yhdet eurooppalaisten pääkaupunkien upeimmista. Taiteilija Zmago Modicin suunnittelemien jouluvalojen loiste täyttää koko Ljubljanan, Euroopan vihreän pääkaupungin 2016.

Ljubljanan vanhan kaupungin puisista markkinakojuista voi löytää ihastuttavia joululahjoja perinteisistä käsitöistä nuorten suunnittelijoiden töihin ja perinteisiin slovenialaisiin jouluherkkuihin joko paikan päällä nautittavaksi tai kotiin vietäväksi. Pyhä NikolaosJoulupukki ja Pakkasukko vierailevat joulumarkkinoilla ja ovat tärkeä osa slovenialaista joulunajan perinnettä. Ei ihme, että Ljubljanan joulumarkkinat on listattu yhdeksi kauneimmista joulumarkkinoista Euroopassa.

Ensimmäisestä adventista alkaa Sloveniassa juhla-aika monine ulkoilmakonsertteineen ja joulunajan tapahtumineen. Juhlinta huipentuu upeisiin vuoden vaihtumista juhlistaviin ilotulituksiin. Ljubljanassa uutta vuotta otetaan vastaan Ljubljanan kaupungin pääaukiolla, Prešeren-aukiolla, josta voi keskiyöllä ihastella Ljubljanan linnalta alas kaupungin yli avautuvaa ja koko kaupungin valaisevaa ilotulitusta.

Myös muissa Slovenian kaupungeissa järjestetään lukuisia joulunajan markkinoita ja muita tapahtumia. Lyhyen junamatkan päässä Ljubljanasta ovat muun muassa idylliset Mariborin ja Celjen keskiaikaiset kaupungit sekä tarunhohtoinen Bled, jossa sijaitsee myös Slovenian suurin jouluseimi. Lyhyiden välimatkojen ansiosta Ljubljanasta on helppo tehdä päiväretkiä myös muihin kaupunkeihin.

Slovenian rannikko on niin ikään vilkas talvikuukausina ja erityisesti joulun aikana. Jouluiset kojut toreilla tarjoavat paikallisia herkkuja ja elävä musiikki luo tunnelmaa. Esimerkiksi Portorožin joulun ja uuden vuoden markkinat ovat ihanteellinen paikka nauttia paikallisia tuotteita, ruokia ja juomia. Crystal Hallissa Portorožissa järjestetään puolestaan kuohuviinifestivaali tapaninpäivänä.

Slovenia kutsuu matkailijoita nauttimaan maagisesta talvitunnelmasta ja joulunajan juhlinnasta!

Lisätietoja: www.slovenia.info

Slovenia on pinta-alaltaan Euroopan unionin neljänneksi pienin jäsenvaltio, joka tarjoaa ainutlaatuisia ja monipuolisia matkailuelämyksiä. Eri alueiden helppo saavutettavuus pääkaupungista Ljubljanasta Adrianmerelle ja Alpeille sekä Pannonian tasangolta Karstiin on suuri matkailuvaltti.
– Pinta-ala noin 20 000 km2
– Asukkaita noin 2 miljoonaa
– Slovenia itsenäistyi vuonna 1991 Jugoslaviasta, liittyi EU:hun ja Natoon vuonna 2004 ja otti euron käyttöön vuonna 2007
– Matkailun osuus BKT:stä 13 %, lähes 40 % palveluviennistä ja 8 % kokonaisviennistä
– Matkailutulot nousivat viime vuonna 2,2 miljardiin euroon ja yöpymisten määrä ylitti 10 miljoonan rajapyykin. Suomalaisia yöpymisiä hieman yli 40 000.
– Joka kahdeksas slovenialainen työskentelee matkailualalla.
– Viime vuonna Slovenia oli sijalla 15 yhteensä 162 itsenäisen valtion rauhan tilaa mittaa­vas­sa Global Peace Index -mittauksessa ja kesäkuussa 2016 Slovenia oli noussut 10. sijalle.