Slovenian vuoristoista löytyy lukuisia huippuluokan talviurheilukeskuksia lasketteluun, lumilautailuun, murtomaa- ja vaellushiihtoon, lumikenkäilyyn ja muihin talviaktiviteetteihin. Kaikki suurimmat hiihtokeskukset tarjoavat Active Slovenia -hissilippuja, joita voi käyttää eri hiihtokeskuksissa Sloveniassa. Suurimmissa hiihtokeskuksissa on vilkas after ski ja runsas tapahtumatarjonta. Monet hiihtokeskukset ovat panostaneet myös kulinaarisiin elämyksiin ja hyvinvointipalveluihin.

Sloveniassa on useita huippuluokan matkailukeskuksia, joissa on yhteensä yli 300 kilometriä laskettelurinteitä ja 280 kilometriä hiihtolatuja. Active Slovenia -hissilippu tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää eri hiihtokeskusten monipuolista tarjontaa saman matkan aikana. Erityyppisiin lippuihin voi tutustua hiihtokeskusten omilla sivustoilla ja Active Slovenia -sivustolla. Lukuisat Slovenian tunnetut hiihtokoulut tarjoavat opetusta eri tasoilla ja hiihtokeskuksista löytyy rinteitä ja latuja eritasoisille laskettelijoille, lautailijoille ja murtomaahiihtäjille. Slovenian vuoristot tarjoavat mahtavat puitteet myös suosiotaan kasvattavaan randohiihtoon eli takamaastojen vaellushiihtoon. Hiihtokausi Sloveniassa alkaa yleensä viimeistään joulukuun alkupuolella ja jatkuu parhaimmillaan pitkälle kevääseen. Monissa hiihtokeskuksissa järjestetään talvikauden aikana useita kansainvälisiä kilpailuja ja tapahtumia, joihin voi tutustua hiihtokeskusten omilla verkkosivuilla.

9 + 1 syytä matkustaa hiihtomatkalle Sloveniaan

Slovenian tunnetuimmat hiihtokeskukset ovat Kranjska Gora, Maribor Pohorje, Rogla, Krvavec, Cerkno, Vogel, Golte, Kope ja Stari Vrh. Tämän lisäksi Sloveniassa on noin 30 pienempää hiihtokeskusta. Slovenian talviurheilukeskukset tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet talven aktiivimatkailulle. Kranjska Gorassa järjestetään monia alppikisoja ja siellä sijaitsee myös Kranjska Goran iglukylä. Maribor Pohorje on monipuolinen palveluiltaan ja tapahtumiltaan, joista ehkä odotetuin on alkuvuodesta 2017 järjestettävä Golden Fox World Cup. Rogla sopii eritasoisille talviurheilun harrastajille ja se on tunnettu kylpylöistään ja kulinaarisesta tarjonnastaan Tastes of Rogla -brändin alla. Krvavec on puolestaan tunnettu erinomaisten hiihtomahdollisuuksien lisäksi koko perheelle tarkoitetuista monipuolisista muista talviurheilulajeista. Cerkno tarjoaa alkavalla hiihtokaudella erinomaisia tarjouksia erityisesti perheille sekä paljon aktiviteettejä niille, jotka eivät innostu talvilajeista. Vogel on tänä vuonna parantanut entisestään palvelujaan ja majoitustarjontaansa. Golte on keskikokoinen hiihtokeskus ja se on palkittu Slovenian parhaana hiihtokeskuksena jo kuutena vuotena peräkkäin. Kope panostaa erityisesti lapsiperheiden viihtyvyyteen, kuten myös Stari Vrh uudistetulla lasten lumipuistollaan. Yhdeksän suurimman hiihtokeskuksen tarjoamien talviurheilumahdollisuuksien lisäksi kymmenes hyvä syy matkustaa hiihtomatkalle Sloveniaan on 30 pienempää hiihtokeskusta, jotka ovat isoja hiihtokeskuksia rauhallisempia, mutta silti palveluiltaan ja tapahtumiltaan monipuolisia.

Ruokaelämyksiä ja hyvinvointia – myös tätä on Active Slovenia

Mikä onkaan parempaa aktiivisen päivän jälkeen kuin pieni hemmottelu kylpylässä ja sen päälle nautittu hyvä illallinen. Ja mikä parhainta ruokaelämyksistä voi nauttia myös hiihtopäivän aikana. Monet hiihtokeskukset ovat huomioineet ruokatarjonnassaan perinteiset slovenialaiset ruuat. Höyryävät keitot, kuten ričet ja jota, erilaiset makkarat, paikallinen salami ja juustot sekä täytetyt taikinanyytit, štruklji, maistuvat reippailun lomassa. Monissa hiihtokeskuksissa on huomioitu myös se, että hiihtomatkailijat haluavat pitää huolta hyvinvoinnistaan ja terveellisistä ruokatottumuksistaan. Osassa hiihtokeskuksista on loistavat kylpylämahdollisuudet hieronta- ja hyvinvointipalveluineen.

Slovenian lukuisat hiihtokeskukset tarjoavat hiihtomatkoja erilaisiin toiveisiin ja eritasoisille talviurheiluharrastajille. Hotelli- ja majoitustarjonta hiihtokeskuksissa on niin ikään monipuolinen. Lyhyet välimatkat antavat mahdollisuuden yhdistää samaan matkaan useita hiihtokeskuksia ja nauttia erityyppisistä talviurheiluelämyksistä.

Suomesta ei ole talvikuukausina suoria lentoja Sloveniaan, mutta esimerkiksi Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan voi lentää Helsingistä yhdellä vaihdolla. Ljubljanasta on hyvät yhteydet ja lyhyet välimatkat kaikkiin hiihtokohteisiin.

Lisätietoja:
www.slovenia.info
http://www.activeslo.com/en/

Slovenia lyhyesti
Pinta-alaltaan Euroopan unionin neljänneksi pienin jäsenvaltio, Slovenia, tarjoaa ainutlaatuisia ja monipuolisia matkailuelämyksiä. Eri alueiden helppo saavutettavuus pääkaupungista Ljubljanasta Adrianmerelle ja Alpeille sekä Pannonian tasangolta Karstiin on suuri matkailuvaltti.
– Pinta-ala noin 20 000 km2.
– Asukkaita noin 2 miljoonaa.
– Slovenia itsenäistyi vuonna 1991 Jugoslaviasta, liittyi EU:hun ja Natoon vuonna 2004 ja otti euron käyttöön vuonna 2007.
– Matkailun osuus BKT:stä 13 %, lähes 40 % palveluviennistä ja 8 % kokonaisviennistä.
– Matkailutulot nousivat viime vuonna 2,2 miljardiin euroon ja yöpymisten määrä ylitti 10 miljoonan rajapyykin. Suomalaisten yöpymisiä oli hieman yli 40 000.
– Joka kahdeksas slovenialainen työskentelee matkailualalla.
– Viime vuonna Slovenia oli 15. sijalla yhteensä 162 itsenäisen valtion rauhan tilaa mittaa­vas­sa Global Peace Index -mittauksessa ja kesäkuussa 2016 Slovenia oli noussut 10. sijalle.