Jos Roomasta löytyy Italian rakennushistorialliset kansallismonumentit, Sardinian itärannikolta löytyvät maan luonnon monumentit. Cala Goloritzè on tarkoin suojeltu kansallisaarre, jonka turkoosin kimmeltäviltä rantavesillä rantautuminenkin moottoriveneillä on kielletty.

Valokuva valehtelee hurjasti, sillä rantaa koristeleva hiidenkiven muotoinen kivimonoliitti on korkeampi, miltä se näyttää, nousten reilusti yli sadan metrin korkeuteen.

Cala Goloritzèlta löytyy uskomattoman hienoja yksityiskohtia kuten luonnon muovaama kivisilta.

Paratiisiranta Italiassa Sardinian saarella. Cala Coloritze on yksi Välimeren hienoimmista pikkukivirannoista. Kuva: Panoramio.com, ina-maria

Sardegna - Cala Goloritzè (Baunei, province of Ogliastra)
Tältä näyttää Cala Coloritze ilmasta mereltä käsin. 143 metriä korkeuteen nousevan hiidenkiven on valloittanut myös usea kiipeilijä. Kuva: Luigi Strano

Cala Goloritzè Sardiniassa on yksi koko Välimeren alueen villeimmistä ja kauneimmista rannoista. Tämä ranta on yksinkertaisesti koettava.

Valkoisten kalkkikivikallioiden ja häyttävän 143 metriä korkeuteen nousevan hiidenkiven koristelema Cala Goloritzè on helpoiten saavutettavissa meriteitse ja veneretkiä järjestetään läheisistä satamakaupungeista Cala Gononesta ja rannan eteläpuoleisesta Santa Maria Navarresen idyllisestä rantakaupungista. Veneretki soveltuu parhaiten lapsiperheille. Tarkoin suojellulle rannalle ei ole luvallista ajaa moottoriveneellä vaan rantautuminen tapahtuu viereisillä rannoilla.

Seikkailuhenkinen matkailija valitsee kulkutavaksi patikoimisen tasangolta Porteddun parkkipaikalta, jolta lähteviä polkuja pitkin löytää reitin rannalle. Karunkaunis menomatka on helpompi sillä laskeutuminen rannalle kestää noin tunnin. Paluumatkaan kannattaa laskea puoli tuntia enemmän.
Alueelle järjestetään myös off-road retkiä jeepillä, jolloin varsinaisen kävelyosuuden pituus vähenee n. 30 minuuttiin.

Muillakin keinoilla rannalle toki pääsee. Esimerkiksi Cala Gononesta voi patikoida rannikon tuntumassa kulkevia polkuja pitkin vaikko koko asumattoman rannikkokaistaleen läpi retkeilemällä teltan kanssa. Samalla voit kokea elämäsi kohokohtana yön Cala Lunan rantaluolassa. Kuulostaa hieman vaikelta toteuttaa tämä lapsiperheellisenä, mutta jos pystyt, suosittelen lämpimästi!

Cala Goloritzen ranta valittiin vuonna 1995 Italian kansallismonumentiksi ja se on alueen valokuvatuin ranta. Kuten todellinen paratiisiranta, tällä rannalla ei ole palveluita, joten muista ottaa mukaan riittävästi eväitä.

Sardinian itärannikolta löytyy neljäkymmentä kilometriä asumatonta rannikkoaluetta ja koko Välimeren villeimpiä pystysuoria kallioita. Kallioita puhkovat vain näyttävät meriluolat, kristallinkirkkaat kallioiden kätkemät uimapoukamat ja hiekkarannat. Koko Orosein lahti on Italian salattu jalokivi, jonka on löytänyt vielä melko harva suomalaismatkailija.

Ihanteellinen uimaranta
Seikkailijoille *****
Nuorille *****
Sukeltajille *****
Snorklaajille *****
Retkeilijoille ja patikoijille *****
Kiipeilijöille *****
Lapsiperheille ***