Blue Lagoon hurmaa pikkuruisella Cominon saarella Maltan tuntumassa. Aikaisemmin saaren vieraina olivat poukamien suojissa lepäilevät merirosvot. Kuva: viewingmalta.com, Clive Vella.

Pikkuruinen Malta tarjoaa vaatimattomaan kokoonsa nähden mahtavia rantoja sekä uskomattoman paljon erilaisia UNESCOn maailmanperintökohteita. Uimarantojen kuningatar, Blue Lagoon löytyy Maltan pienen pieneltä naapurisaari Cominolta, joka sijaitsee aivan Maltan rannikolla lyhyen venematkan päässä.

Tässä on nyt niitä paikkoja, joihin kaikki haluaisivat mennä. Maltalle on siksi suositeltavaa matkustaa kovimman matkailusesongin aikaan.

Saapuminen veneellä laguuniin on jo itsessään elämys. Matkalla silmien eteen avautuu ällistyttävän jyrkkiä ja vaikuttavia rantakallioita sekä kuvauksellisia meriluolia. Hieno valkohiekkainen laguuni on kuin kallioiden ympäröima jättiallas, joka kutsuu kastautumaan. Se on loistava paikka rentoutumisen ja uimisen lisäksi harrastaa myös sukellusta tai snorklausta. Tuolle yhdelle Välimeren lumoavimmista rannoista järjestetään retkiä päivittäin.

Sininen laguuni on pikkusaaren isoin poukama ja se on ollut usean Hollywood elokuvan tapahtumapaikkana. Maltalla on kuvattu monia eeppisiä elokuvia, kuten Gladiator, U-571 ja Troija.

Rannalle kannattaa lähteä ajoissa. Yhdistä laguuniretki Gozon-vierailuusi, jolloin voit astua laivaan Marfasta tai Maltan saarella Cirkeean satamasta. Niin laivamatkan osuus hienosta rantapäivästä jää minimiin ja ehdit muutenkin viettää aikaa saarella kauemmin.

Saarella oli vähän aikaa sitten vain yksi hotelli, Comino Hotel, joka sijaitsee aivan San Niklaw -lahden rinteellä. Lahdenpoukama on samalla hotellin yksityinen uimaranta. Cominossa voi yöpyä myös camping-alueella.

Comino palkittu ekologisesti parhaana rantakohteena

Maltaan nähden Gozo on matkakohteena säilyttänyt vieläkin paremmin traditionsa ja sen kehitys matkailukohteena on pystytty toteuttamaan ekologisesti.

Gozon saari ja sen tunnetuin uimaranta Comino on useita kertoja palkittu Euroopan kestävän kehityksen rantakohteena. Quality Coast Awards-palkinnot jaetaan sadalle parhaalle Eurooppalaiselle rantakohteelle tarkoituksena tuoda esille paikallisen identiteetin säilyttäneitä matkailukohteita, jotka tarjoavat matkailijalle luonnonkauneutta, luonto- ja kulttuuriperintöä sekä puhdasta rannikkoympäristöä. 2011 Gozo pokkasi kultamitalin ja vuonna 2012 pronssia.