Raaseporin linna on alkujaan rantakallioille rakennettu linna, ja yllättävän hyväkuntoinen rauniolinnaksi. Meri on vetäytynyt linnan juurelta. Aikanaan meren ääreen rakennettu linna seisoo nykyisin jyhkeänä kuivalla maalla.

Raasepori castle ruins, Raasepori

Vieressä kulkee idyllinen joki, jota pitkin voi meloa merelle alueelta vuokratulla kanootilla. Alueelta löytyy myös laadukkaita ravintolapalveluita ja pieni hostelli. Läheisyydessä on myös merenrannalla sijaitseva, vapaa pääsyinen leirintäalue grillipaikkoineen.

Raasepori Castle

Keskiaikaisen Raasepori-linnan mukaan nimetty Raaseporin kaupunki on Hangon naapurissa ja alueellisesti se syntyi kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistivät voimavaransa. Linna mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa asiakirjoissa vuonna 1378.

Raaseporista löytyy myös Billnäsin ruukki, joka on toiminut lähes 400 vuotta suomalaisen teollisuuden ja liike-elämän näyttämönä. Se on tätä nykyä erittäin suosittu kokous- ja hääpaikka sekä jatkossa myös kiehtova luontokohde.

Reitin kohokohta on kalaportaiden yläpäähän rakennettava näköalatasanne, josta voi seurata kalojen jokavuotista vaellusta ensin ylös Mustionjokeen ja sitten taas takaisin mereen. Näköalatasanteen ja sinne johtavan ponttonisillan on suunniteltu valmistuvan kesään 2021 mennessä.

Kalaportaat ovat olleet jo itsessään iso rakennusurakka. Kaloille rakennettu voimalaitoksen ohittava kalatie mahdollistaa sen, että vaelluskalat pääsevät nousemaan luontaisille kutualueilleen. Viime vuonna vaelluskalaseurannassa havaittiin mm. lohien löytäneen tiensä kalatiehen. Lohen nousu takaisin Mustionjokeen on edellytys erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan, eli raakkukannan elvytykselle, sillä raakkujen toukat kehittyvät vaelluskalojen kiduksissa. Koko Mustionjokilaakso onkin luontoarvoiltaan arvokas kohde, johon kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin.

Billnäsin vanhaan ruukkimiljööseen pääsee nykyään mainiosti myös pyörällä Karjaan juna-asemalta. Rauhallinen idylli luo ensivaikutelman raukeasta pikkukylästä, mutta todellisuudessa pinnan alla kuhisee elämää. Vuonna 2019 avattu Ratavallin pyöräilyreitti on saanut ihmiset liikkeelle – nyt junaan voi hypätä oman pyörän kanssa ja polkea Karjaan asemalta Billnäsin sekä Åminneforsin ruukin kautta aina Fiskarsin ruukkiin saakka.

Lue lisää