Isoimmat dyynit Gotlannissa löytyvä Fårön saarelta. Kuva

 

Monoliitit, hienot vaaleat hiekkarannat dyyneineen ja UNESCOn maailmaperintölistalle valittu Visbyn linnakaupunki tekevät yhdessä Gotlannin aurinkoisesta saaresta erinomaisen lomasaaren. Gotlanti soveltuu hyvin niin lapsiperheille kuin aikuisille keskenään.

Visby on myös erinomainen herkuttelijan keidas ja se valittiin 2013 Ruotsin ruokapääkaupungiksi. Gotlannin saarelle on ominaista paikallisesti tuotettu ruoka. Paikallisten raaka-aineiden käyttö on osittain selitettävissä hankalien liikenneyhteyksien takia, mutta gotlantilaiset ovat myös aidosti ylpeitä paikallisista tuotteistaan. Gotlannin saari onkin valittu Ruotsin ruokapääkaupungiksi tänä vuonna.

Gotlanti  on tullut tunnetuksi dekkaristien saarena Anna Janssonin, Mari Jugstedin sekä monien muiden kirjailijoiden kautta. Myös lapsiperheille tarjotaan jännitystä keskiaikaviikkojen aikana erilaisten turnajaisten sekä ritarikoulujen myötä. Tietenkin myös Peppi Pitkätossu viihdyttää lapsia ja lapsenmielisiä Kneippbyn elämyspuistossa.

Lummeluddanin luola. Kuva: Panoramio.com, lanil

Saarella paras kulkuneuvo on pyörä, jolla voi kokea pienimuotoisen seikkailun monoliitteja ja muita luonnonihmeitä etsiessään. Yksi jännittävimpiä kohteita on Lummelundan vettä virtaavat luolat. Kolme poikaa löysivät vuonna 1928 luolan syvyyksistä hienoja tippukiviä ja fossiileja. Luoliin pääsee nykyisin osallistumalla mieltäkiehtovalle luolaretkelle. Lue lisää: http://www.lummelundagrottan.se

Saapuminen Gotlantiin

Gotlanti on entistä helpommin suomalaisten saavutettavissa, sillä FlyGotlandin lisäksi Flybe aloitti vuonna 2013 suorat lomalennot Helsingistä Visbyhyn.

Pitkästä aikaa aurinkoiselle Gotlannin saarelle pääsee myös risteillen. Tallink Europa risteilee Helsingistä Visbyhyn kesä ja elokuussa. Molemmat risteilyt myytiin loppuun hetkessä, joten Gotlanti selkeästi kiinnostaa suomalaisia matkailijoita. Myös Kristina Cruises tekee risteilyn Gotlantiin kesäkuussa. Suosituin reittivaihtoehto Gotlantiin on kuitenkin autolla Nynäshamnin kautta, jolloin perillä riittää aikaa seikkailuille.