Kaalinjärvi, kuva: EAS
Meteoriitin synnyttämä Kaalin järvi tunnetaan myös Auringon hautana. Kaalinjärvi, kuva: EAS

Saarenmaalla sijaitseva meteoriitin synnyttämä Kaalin järvi tunnetaan myös Auringon hautana. Sitä ympäröivän puuston johdosta sitä on vaikea saada kokonaisuudessa kuvaan, mutta se on vaikuttavuudessaan mitä hienoin matkakohde.

Meteoriitinkappale synnytti osuessan paikalle 110 metrin läpimittaisen kraatterin, jonka pohjalle kerääntyy nykyisin vesi. Kraatterin alue on siis huomattavasti isompi kuin sen keskiössä näkyvä lampi.

virolaisesta mytologiasta Uskotaan Taarapita-sodanjumalan syntyneenVirumaalla ja lentäneen Saarenmaalle. Kraatteria on käytetty jumalten palvontapaikkana

Meteoriitti on oletettavasti saapuessaan paistanut huomattavasti kirkkaammin kuin esimerkiksi aurinko. Se on varmasti ollut melkoinen näky ja on syystäkin synnyttänyt monenlaisia myyttisiä legendoja. Jättimäinen, arviolta lähes 1000 tonnia painanut meteoriitti aiheutti melkoista tuhoa mm. alueella silloin sijainneella Asvan muinaislinnassa.

Meteoriitin oletetaan kuumenneen ja hajonneen useaan osaan ennen törmäystä maankanteen. Alueelta on löydetty useita pienempiäkin kraatteria.

Kaalinjärvi on autoilevalle matkailijalle helppo kohde, sillä se tulee vastaan matkalla mantereelta Kuressaarelle.

Etäisyydet: Kuressaare 19, Virtsu 69, Tallinna 201