Malta on seitsemästä saaresta koostuva kulttuurien sulatusuuni Välimeren aaltojen keskellä. Vain kolmella saarista on asutusta: Maltalla, Gozolla ja Cominolla. Kallioiset rannat, kalkkikivirakennukset ja loppumattomalta tuntuva auringonpaiste ovat Maltan tunnusmerkkejä, jotka saavat kaipaamaan takaisin tähän Välimeren helmeen.

Maltaa voi hyvällä syyllä kutsua kulttuurin kehdoksi, sillä siellä on ollut asutusta noin vuodesta 5200 eKr. alkaen. Kun yöpyy talossa, jonka seinät ovat nähneet elämää satojen vuosien ajan, aistii ajan kulun ja historian havinan elävästi.

Malta on houkuttanut vuosituhanten vieriessä monenlaisia valloittajia, ja se onkin ehtinyt olla ennen itsenäistymistään mm. foinikialaisten, roomalaisten, arabialaisten, normannien ja brittien vallan alla. Napoleonkin on siellä huseerannut. Eri kulttuurien vaikutukset ovat muovanneet Maltasta aivan omanlaisensa, eivätkä sanat tee sen monimuotoisuudelle oikeutta. Malta täytyy kokea itse.

Roomalaiskatolinen uskonto näkyy Maltalla kaikkialla sulassa sovussa taikauskoisten perinteiden rinnalla.

Maltan maailmanperintölistan helmet

Maltalla on kolme Unescon maailmanperintölistalle päässyttä kohdetta: pääkaupunki Valletta, muinaistemppelit sekä Hypogeum-luola.

Pikkuinen Vallettan kaupunki on vain 55 hehtaarin kokoinen, mutta silti sen alueelle mahtuu 320 merkittävää historiallista nähtävyyttä. Kirkkoja ja temppeleitä on vallan vallattomat määrät, eikä kulttuurinnälkäisille matkailijoille tule pula ainakaan arkkitehtonisista nähtävyyksistä.

Maltan seitsemän muinaistemppeliä sijaitsevat Maltalla ja Gozolla. Temppelit on rakennettu vuosina 3600-2500 eKr. ja ne ovat arkkitehtonisesti hyvin vaikuttavia. Gozon kaksi Gjantija-temppeliä ovat tiettävästi maailman vanhimmat monumentit. Vertailukohdaksi voidaan ottaa esimerkiksi Egyptin ikivanhat pyramidit, jotka ovat 1000 vuotta myöhäisempää tekoa.

Hypogeum-luolaa pidetään eräänä maailman tärkeimmistä esihistoriallisista muistomerkeistä. Hypogeumissa on kolme tasoa, jotka on rakennettu noin 3600-2400 eaa. Sieltä on löydetty mm. kaksi Nukkuva Nainen -veistosta. Koska vierailijoiden määrää rajoitetaan, kannattaa sisäänpääsy varmistaa tilaamalla pääsylippu ajoissa, jopa viikkoja ennen luolaan tutustumista.