Plitvizen vesiputoukset ja kimaltelevan vihreät järvet.
Plitvizen vesiputoukset ja smaragdin vihreänä kimaltelevan  järvet.

Eedeniksi tai maanpäälliseksi paratiisiksi usein kutsutut Plitvicen järvet ja kansallispuisto on Kroatian kuuluisimpia nähtävyyksiä ja vaelluskohteita.

Vuorilta alueelle virtaava kristallinkirkas vesi roiskuu sadoista eri kokoisista vesiputouksista pieniin putousjäviin ja taas kohti uusia putoksia. Alueen kauniit vesiputoukset ovat hyvin eroosia kestävän karstimaaperän ansiota.

Plitvicen alue liitettiin UNESCOn maailmanperintölistalle ensimmäisten kohteiden joukossa vuonna 1979. Järviä vesiputouksineen on yhteensä kuusitoista. Tämän lisäksi alueen luonto kiehtoo myös metsiensä kauneuden ja monimuotoisuuden ansiosta. Alueen ainutlaatuinen ekosysteemi onkin avattu entistä paremmin tutkittavaksi metsään rakennettujen polkujen myötä. Kaksi tunnetuimmista poluista ovat yhdeksän kilometriä pitkä Plitvica ja 21 kilometriä pitkä Corkova Uvala.

Paras aika matkustaa Plitvicen alueelle on keväällä tai syksyllä. Keskikesällä puisto on todennäköisin turisteilla kyllästetty.

Jokeen tekisi mieli pulahtaa, mutta valitettavasti uiminen alueella on kielletty. Onneksi Kroatiasta löytyy toinenkin vesiputouksia kuhiseva kansallispuisto, jonka nimi on Krka. Siellä myös uiminen on mahdollista vesiputouksen äärellä.