krka
Vesiputoukset näköalapaikalta.

Jokilaivalla tai autolla saavutettavissa oleva Krkan kansallispuisto Kroatiassa, lähellä Splitin lentokenttäkaupunkia, on yksi Euroopan hienoimmista luonnonihmeistä.

Kiehtovin tapa saapua alueelle on hypätä jokilaivaan Skradin pikkukaupungista kansallispuiston länsipuolelta. Auton voi jättää joen rannassa olevalle parkkipaikalle.

Krkan uskomaton monipuolisuus syntyy siitä, että alueella on useita kauniita vesiputouksia ja niiden välissä kulkevia patikointipolkuja. Lisäksi suuren Skradinski Bukin vesiputouksen muodostamassa järvessä voi myös uida, mikä ei kuumana kesäpäivänä ole ollenkaan hassumpi idea. Vuorilta valuva vesi on virkistävän viileää. Nurmikkoalueilla on mahdollista myös pelailla tai istuskella piknikillä.

Krkan alueella on 7 vesiputousta, jotka putoavat Krkan alueella yhteensä 242 metriä. Skradinski Buk on vesiputouksista viimeinen, pisin ja näyttävin ja ainoa, jonka turkoosin värisessä vedessä pääsee pulikoimaan. Putousta voi ihailla nurmikkoiselta uimarannalta tai sillalta. Lisäksi lammessa on pienenpieni saari, jolle loikoilemaan mahtuu kerrallaan vain pari onnekasta. Matkan kohokohtana voisi pitää virkistäytymistä pienen vesiputouksen alla. Uimapaikan ranta on mukavan tuntuista ja hiekkapohjaista, mutta täynnä pieniä karstikivikoita. Niitä on onneksi on helppo väistellä kristallinkirkkaassa vedessä kahlatessa.

Alueella on eripituisia patikointireittejä, joista kevyin kuljettaa äärimmäisen vehreän puuston syvyyksiin n. tunnin kestävälle retkelle puusiltoja pitkin. Kansallispuistosta löytyy useita näköalapaikkoja. Puusilloilta voi ihailla kirkkaassa vedessä uiskentelevia kaloja. Reitin loppuosuudella on viehättävä restauroitu myllymiljöö, joka toimii museona. Kävelyretki huipentuu loppua kohden saavuttaessa viimeisille näköalatasanteille. Täältä nähtynä vesiputoukset ovat parhaimmillaan.

Skradinski Bukin ympäristössä puistoineen ja kesäravintoloineen saa mukavasti kulumaan koko päivän. Kokonaisuudessaan alueella on niin paljon nähtävää, että siellä saisi useammankin päivän vierähtämään.

Keskikesällä Krka on niin täynnä vierailijoita, että on suositeltavampaa tutustua alueeseen keväällä tai syksyllä. Mitä syvemmälle vehreään luontoon sukeltaa, sitä paremmin turistimassoista pääsee eroon. Huomionarvoista on, että Krkan kansallispuisto soveltuu yllättävän hyvin myös liikuntarajoitteisille.

Etäisyydet: Sibenik 20, Zadar 73, Split 92 (moottoritie), Makarska 150 (moottoritie)

Kansallispuisto Krkan kotisivut: http://www.npkrka.hr