Isokuru
Isokurun reitti näytti ennen peruskorjausta tältä.

Metsähallituksen Luontopalvelut on parannellut viime vuosina Pyhä-Luoston kansallispuiston palveluja ja reittejä. Esimerkiksi kesällä 2021 uudistuksia tehtiin suositun Isokurun karhean kauniissa maisemissa. 

Lue tiedote

https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/isokurun-lapi-kulkeva-kesaretkeilyreitti-pyha-luoston-kansallispuistossa-aukeaa-10.9.-kaksi-vuotta-kestaneiden-kunnostustoiden-jalkeen.html

200 metriä syvän Isokurun rinteiden lumet ja kevään tulvat eivät kohtele kurun pohjan reittiä lempeästi ja se onkin avoinna vain kesäkautena. Puolentoista kilometrin pituinen puupintainen kävelypinta on uusittu nyt kokonaan. Uusi metallinen runko kestää paremmin syvän kurun vaativat olosuhteet ja sillä vuosittain kulkevat kymmenet tuhannet retkeilijät.

Alueella on useita patikointireittejä, joista ensikertalaisen kannattaa valita Karhunjuomalammen kymmenen kilometria pitkä rengasreitti.

https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/pyhaluostoreitit-kesa.pdf

Retkeilyreitillä pääsee ihailemaan Karhunjuomalammen lisäksi Pyhänkasteenputousta, jonka katselulava on uusittu. Reitin varrelta löytyy Uhriharju-niminen paikka, jossa on perimätiedon mukaan uhrattu peuroja ja niiden sarvia hyvän metsästysonnen toivossa.

(Samalla korjattiin myös Isokurusta Oravalammen suuntaan johtavaa reittiä. Kuuluu Noitatunturin valloitus -reittiin 14,5 km)

Retkeilyreitillä pääsee ihailemaan Karhunjuomalampea ja pulahtamaan sen virkistävään veteen laiturilta.

Pyhänkasteenputous on 17-metrinen vesiputous on Pyhä kansallispuiston tunnetuimpia luontokohteita. Putous, lampi ja viereinen Uhriharju ovat kautta aikojen olleet saamelaisten pyhiä paikkoja. Putous vetää korkeudellaan  vertoja Kainuun korkeimmalle putoukselle, Puolangan Hepokönkäälle.

Läheltä löytyykin iso osa Suomen hienoimmista vesiputouksista. Lue lisää aiheesta: https://www.suomenvesiputoukset.fi/top-10-suomen-vesiputoukset/

Ukko-Luoston huipun reitti on kierrettävissä rengasreittinä. Tämäkin reitti on uudistunut ja kestävöinnin jälkeen reitti Rykimäkerosta Rykimäkurun kautta Kuukkeliin on entistä helppokulkuisempi, eikä polku ala liikaa levitä maastoon.

Reiteillä on nyt paljon parempi kulkea, mutta aina ennen retkeilyn aloittamista kannattaa lukea ajankohtaiset uutiset: https://www.luontoon.fi/pyha-luosto/ajankohtaista

Mökkimajoitusta alueella: https://www.lomarengas.fi/mokkihaku/lappi/hiihtokeskus/luosto
https://www.holidayclubresorts.com/fi/kohteet/pyha/

 

Pyhänkasteenputous näkyy tässä kesäkuukausina kuvattuna hyvin vaatimattomana. Vesimäärä melko vaatimaton putous on kuitenkin kaunis katsella jos lähiaikoina on sadellut tai retkeilijä on liikenteessä sulanaikaan. Putoukselta jatkuu reitti kohti Karhunjuomalammelle uusittuja portaita myöten.

Isokuru

Isokurun kota

Oma reittisuunnitelma sisältää kolme kansallispuistoa