Helsingin kaupunginmuseo koostuu viidestä vanhasta rakennuksesta ja modernista uudisosasta Senaatintorin kulmalla. Kuva: Marko Huttunen

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Aleksanterinkadun ja Katariinankadun kulmassa Torikortteleissa sijaitsevaan museoon on aina vapaa pääsy.

Viidestä vanhasta rakennuksesta ja niiden keskelle rakennetusta modernista uudisosasta on perusteellisen remontin myötä syntynyt omaleimainen museokokonaisuus. Vapaan pääsyn ehdoilla suunniteltu museo avaa kaupunkilaisten käyttöön historiallisen miljöön, jota harva on aiemmin nähnyt.

Menneisyyden kaupunkilaisarki näkyy niin näyttelyissä kuin sisustuksessakin. Museon aulassa aikatasot kerrostuvat iloisesti, kun eri vuosikymmenten tyyleistä inspiraationsa saanut sohvaryhmä etenee jugendista ysäriin ja taiteilija Jasmin Anoschkinin cityeläimet hengailevat tammenterholamppujen alla. Vanhat etiketit ja karkkipaperit koristavat sohvapöytiä, ja nurkassa pilkistää Ruutuysi-ohjelmasta tuttu lokerikko.

Helsingin valitut palat -näyttelyssä voi muun muassa pötköttää hetekalla 1950-luvun kodissa tai ihastella pienoismallia vuoden 1878 Helsingistä. Leikki-ikäisten suosikki Lasten kaupunki palaa päivitettynä. Aikakone taas on uutta tekniikkaa vanhoihin valokuviin yhdistävä audiovisuaalinen elämys, jossa voi matkustaa sadan vuoden taakse Signe Branderin Helsinkiin.

Tutustu museoon ja sen vaihtuviin näyttelyihin:

http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/