Vuosittain huhtikuun 18. päivä vietetään maailman kulttuuriperinnön päivää, jolloin juhlitaan historiallisia paikkoja ja monumentteja. Kaupunkien maailmankuulut nähtävyydet keräävät suuria turistimassoja ihastelemaan näyttäviä rakennelmia, joten kokeakseen nämä kohteet lähietäisyydeltä joutuu jonottamaan usein pitkään ja myös keventämään kukkaroaan. Matkahakukone momondo.fi vertaili kuuden kaupungin suosituimpien nähtävyyksien hintoja ja jonotusaikaa niiden vähemmän ruuhkaisiin vastineisiin.

Väkijoukot, odottaminen ja päättymättömät jonot on jo nähty. Olemme maksaneet kovan hinnan maailman kuuluisimpien nähtävyyksien näkemisestä.

”Vaikka tunnetut monumentit ovatkin vaivan arvoisia ja niitä kannattaa käydä katsomassa kerran, suurkaupungeissa on myös muita tärkeitä ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä, joihin tutustuminen voi säästää sekä aikaa että rahaa tunnetumpiin nähtävyyksiin verrattuna. Siksi vertailimmekin kuuden maailman suosituimpiin kuuluvan nähtävyyden keskihintoja, kävijämääriä ja jonotusaikoja edullisempien ja vähemmän suosittujen nähtävyyksien vastaaviin tietoihin”, sanoo momondon Suomen markkinointipäällikkö Miina Malkki.

Katso myös jutun lopussa oleva kaupunkikohteiden hinta- ja ruuhkavertailu.

EIFFEL-TORNI VS. RIEMUKAARI, PARIISI

Pariisin tunnetuin monumentti sattuu myös olemaan maailman suosituin maksullinen nähtävyys. Vaikka Eiffel-torniin saattaa joutua jonottamaan tuntikausia ja 19 000 hengen päivittäinen vierailijamäärä saattaa tuntua liialliselta, torni on silti yksi kaupungin rakastetuimpia nähtävyyksiä. Lisäksi sen lähellä oleva aukio on täydellinen paikka piknikille ystävien kanssa tai romanttiselle illalliselle rakkaan kanssa.

Toinen Pariisin ikonisimmista maamerkeistä on Riemukaari, jota katsomassa käy päivittäin alle 2 000 henkeä, joten odotusajat ovat paljon lyhyemmät. Riemukaari on yli 50 metriä korkea, ja sitä ihaillaan yleensä kauempaa. Sen ympärillä liikkuu myös tuhansia autoja, jotka kiertävät Place Charles-de-Gaullea. Monumentin huipulle joutuu kiipeämään 40 askelmaa, mutta sieltä on upea näkymä Pariisin yli aina Seine-joen toisella puolella siintävälle Eiffel-tornille asti.

COLOSSEUM VS. CARACALLAN KYLPYLÄT, ROOMA

Caracallan kylpylän rauniot Roomassa. Kuva: josealoly

Colosseumin pääsylipulla pääset näkemään paitsi maailman suurimman amfiteatterin, myös Forum Romanumin eli alueen, jolla sijaitsivat Rooman tärkeimmät hallintorakennukset. Ainoa huono puoli on se, että kaikki muutkin haluavat nähdä nämä historialliset nähtävyydet – siitä kertoo Colosseumin 18 046 hengen päivittäinen kävijämäärä. Jos unohdetaan väkijoukot, Colosseumin vaikuttavin piirre on sen maanalainen tunnelijärjestelmä, jonka lattialuukut, rampit ja nostolaitteet kertovat Rooman brutaaleista ja kiehtovista gladiaattoritaisteluista.

Vähemmän tunnettu kohde, Caracallan kylpylät, on yksi suurimpia ja parhaiten säilyneitä antiikin kylpylärakennuksia. Se sijaitsee vain 20 minuutin kävelymatkan päässä Colosseumista, mutta siellä käy päivittäin keskimäärin vain 779 henkeä. Tässä keisarillisessa kylpylässä oli tilaa 1 600 ihmiselle, ja se oli urheilun, terveyden, tutkimuksen ja virkistäytymisen keskus. Vaikka sen katot ovat sortuneet ja seinät kuluneet ajan saatossa, vierailijat voivat yhä kuvitella kylpylän olympiakoon uima-altaat, valtavat marmoripylväät ja sadat veistokset.

VAPAUDENPATSAS VS. TENEMENT MUSEUM, NEW YORK

Kuva: Reading Tom

Vapaudenpatsaasta on tullut yleismaailmallinen vapauden symboli, mutta 1800-luvun alussa se symboloi maahanmuuttoa Yhdysvalloissa. New Yorkin suosituin nähtävyys vetää vuosittain miljoonia kävijöitä, mutta ennen kuin pääset edes vilkaisemaan kuuluisaa veistosta Liberty Islandilla, sinun on jonotettava lautalle ja turvatarkastukseen. Tämä voi kestää puolesta tunnista kolmeen tuntiin. Jos tyydyt vaeltelemaan patsaan juurella ääniopasteen avulla, selviät noin 13 eurolla. Jos kuitenkin haluat nähdä Ison omenan yläilmoista patsaan kruunun korkeudelta, joudut pulittamaan lisää. Näköalatasanteelle noustaan portaita pitkin.

Manhattanilla sijaitsevassa Tenement Museumissa voit tutustua intiimimmin tuhansien New Yorkia muokanneiden siirtolaisten henkilökohtaisiin tarinoihin ja haasteisiin. Museon pääsylippu maksaa seitsemän euroa enemmän kuin pääsy Vapaudenpatsaan juurelle, mutta hinta sisältää myös valitsemasi perusteellisen opastetun kierroksen. Valittavana on muun muassa kierros kunnostetuissa asunnoissa ja kävelyjä Lower East Sidella sekä teatteriesityksiä, joissa esiintyjät ovat pukeutuneet aikakauden mukaisesti. Useimmat kävijät ostavat liput verkosta, joten museon päivittäisten 500 kävijän ei tarvitse odotella paikan päällä käytännössä ollenkaan.

SAGRADA FAMÍLIA VS. CASA BATLLÓ, BARCELONA

Casa Batlló on Gaudin ehkä erikoisin luovuuden hedelmä. Kuva: Wolfgang Manousek

Sagrada Família on Barcelonan kruununjalokivi – ja hyvästä syystä. Gaudin kuuluisin teos sisältää geometriaa, valoa ja väriä, joita taiteen ystävät kaipaavat. Sagrada Famíliaa pidetään yhtenä nykyajan omaperäisimmistä ja kunnianhimoisimmista rakennuksista. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1882, ja rakennustyöt jatkuvat edelleen. Vaikka pyhäkköön saattaa joutua jonottamaan vilkkaimpina aikoina yli kaksi tuntia ja pääsymaksu on noin 15 euroa, sen vaikuttava arkkitehtuuri on ylimääräisen vaivan arvoista.

Vaikka Casa Batllón pääsymaksu on noin 9 euroa kalliimpi kuin Sagrada Famílian, Casa Batllóa pidetään usein Gaudin luovimpana työnä. Casa Batllón leikkisä julkisivu ja yllättävä sisustus kiehtovat monia: muun muassa merenalaisia luolia muistuttava aula ja ensimmäisestä kerroksesta Passeig de Gràcia -kadulle avautuva panoraamanäkymä aiheuttavat ihastuneita huokauksia. Jonotusaika vaihtelee päivän ja kellonajan mukaan nollasta minuutista puoleen tuntiin, mutta maksamalla ylimääräiset viisi euroa kävijät voivat ostaa pikapassin, jolla pääsee kokonaan jonojen ohi.

EREMITAAŠI VS. VENÄLÄISEN TAITEEN MUSEO, PIETARI

Eremitaašin tunnettu pastellinvihreä julkisivu ja kullalla päällystetyt sisätilat tekevät siitä yhden Venäjän kauneimmista nähtävyyksistä. Sen taidekokoelmiin kuuluu muutakin kuin näyttäviä maalauksia ja tärkeitä näyttelyitä, sillä museon kokoelmat esittelevät myös Venäjän kansakuntaa, kulttuuria, historiaa ja maailmankuvaa. Pääsylippu museoon maksaa noin 10 euroa, mutta sisään pääsee myös maksutta joka kuukauden ensimmäisenä torstaina.

Pietarissa sijaitsee myös vähemmän tunnettu mutta yhtä vaikuttava museo, johon on Eremitaašista vain lyhyt 20 minuutin kävelymatka. Venäläisen taiteen museo on yksi Venäjän suurimmista museoista, ja siellä on Moskovassa sijaitsevan Tretjakovin gallerian ohella maailman hienoimpiin kuuluva Venäläisen taiteen kokoelma. Venäläisen taiteen museon päivittäinen kävijämäärä on kuitenkin vain puolet Eremitaašin kävijämäärästä, joten voit vaellella museon käytävillä joutumatta kärsimään tungoksesta ja vilinästä.

WESTMINSTER ABBEY VS. WESTMINSTER CATHEDRAL, LONTOO

Lontoon Westminster Cathedral on Englannin ja Walesin suurin katolinen kirkko. Kuva: Rex Harris

Vaikka noin 23 euron pääsymaksu voi tuntua kalliilta muutaman tunnin vierailusta, Lontoon suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Westminster Abbey on pääsymaksun arvoinen. Vuosittain yli miljoona kävijää käy tutustumassa tähän upeaan 700 vuotta vanhaan goottilaistyyliseen kirkkoon, joka tunnetaan kruunajaisista ja kuninkaallisista häistä. Viimeksi kirkossa vihittiin prinssi William ja Kate Middleton. Jos haluat tutkia upeaa kirkkoa ja sen puutarhoja rauhassa, tule paikalle aikaisin aamulla, jolloin kävijämäärät ovat vähäisiä.

Westminster Cathedral jää usein tunnetumman Westminster Abbeyn varjoon, mutta tämä kauppojen ja kahviloiden lomassa sijaitseva kirkkokin on upea. Sen eksoottinen bysanttilainen tyyli, lukuisat kupolit ja pyöreät tornit ovat harvinainen näky, ja kirkko tunnetaan myös kuorostaan, jota pidetään maailman parhaana. Kuoroa pääsee kuulemaan ilmaiseksi, sillä kirkko on maksuton ja avoinna kaikille. Jos menet paikalle messun aikaan, niin näet, miksi kirkkoa ja sen kuoroa kehutaan.

KAUPUNKIKOHTEIDEN NÄHTÄVYYKSIEN HINTA- JA RUUHKAVERTAILU

Paikka Nähtävyys Lippu* Päivittäisiä vierailijoita keskimäärin** Odotusaika (minuuttia)
Pariisi, Ranska Eiffel-torni 17 euroa 19 178 0–120
Pariisi, Ranska Riemukaari 12 euroa 1 662 0–15
Rooma, Italia Colosseum 12 euroa 18 046 0–45
Rooma, Italia Caracallan kylpylät 6 euroa 779 0–10
New York, Yhdysvallat Vapaudenpatsas 17 euroa 10 989 30–180
New York, Yhdysvallat Tenement Museum 23 euroa 500 0–10
Barcelona, Espanja Sagrada Família 15 euroa 8 219 0–120
Barcelona, Espanja Casa Batlló 23,5 euroa 2 718 0–30
Pietari, Venäjä Eremitaaši 10 euroa 11 794 0–180
Pietari, Venäjä Venäläisen taiteen museo 10 euroa 5 037 0–15
Lontoo, Iso-Britannia Westminster Abbey 23 euroa 5 319 0–30
Lontoo, Iso-Britannia Westminster Cathedral 0 euroa 0

 

Hinnat on laskettu joulukuun 2016 valuuttakurssien mukaan. Kaikki hinnat perustuvat kohteiden virallisilla verkkosivuilla ilmoitettuihin aikuisten lippujen hintoihin. Niille kohteille, joissa paikallisilta asukkailta ja ulkomaalaisilta peritään eri maksu, ilmoitetaan ulkomaalaisilta perittävä hinta.

**Päivittäiset kävijämäärät on laskettu jakamalla kävijöiden kokonaismäärä vuonna 2015 nähtävyyden aukiolopäivien lukumäärällä.

Lähteet: La Tour Eiffel, Centre des Monuments Nationaux, Società Cooperativa Culture, The-Colosseum.net, National Park Service, Tenement Museum, About Cusco, Chachapoyas Backpackers, Wait a Moment, Barcelona Tourist Guide, Casa Batllo, Travel Yucatan, Russia Beyond the Headlines, Tourism Cambodia and Statista