Tripadvisorin mukaan Istanbul on tänäkin vuonna vieraillun kaupunki Turkissa. Itsenäisille matkustajille on Turkissa runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Tietokirjailija Reeta Paakkinen antaa vinkkejä kokeneemmalle matkaajalle 20.-22.1.2017 MATKA 2017 -tapahtumassa. Turkki on messujen partnerimaa.

Kuun ja tähden mailla -kirjan kirjoittajalle Reeta Paakkiselle, 37, Turkki on tuttu niin kotimaana kuin lomakohteena. Paakkinen muutti vuonna 1998 Istanbuliin opiskelemaan. Hän pääsi näkemään maata ja kaupunkia osana turkkilaista perhettä. Paakkisen mukaan Istanbul on kasvanut valtavasti viimeisten vuosien aikana. Tänä päivänä suurkaupungissa asuu 16 miljoonaa ihmistä.

Istanbul sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla. Lento Suomesta kestää 3,5 tuntia. Viikonlopun aikana ehtii syödä hyvin, katsella nähtävyyksiä, shoppailla ja rentoutua. Joulukuussa kaupungissa voi nauttia talvisesongin helmistä, kuten upeista koristevaloista Nisantasin alueella. Lämpöä riittää turkkilaisessa saunassa, hamamissa, jossa voi peseytyä ikivanhojen perinteiden mukaisesti.

– Istanbuliin on lähes samanpituinen lento kuin toiseen entiseen kotikaupunkiini Lontooseen, mutta Istanbulissa on enemmän nähtävää, kuten Sininen Moskeija ja Prinssisaaret. Ravintoloita on tiheään, ja valikoima on laaja turkkilaisista kansainvälisiin paikkoihin. Hintataso on suomalaisesta näkökulmasta edullinen, Reeta Paakkinen kertoo.

Ostosmahdollisuudet ovat monipuoliset. Hienostoalue Nisantasi on tunnettu pikkuputiikeistaan ja Aasian puolella pitkä ostoskatu Bagdat Caddesi on täynnä luksusbrändien liikkeitä. Istanbulin yksi kuuluisimmista kaduista, Istiklal Caddesia, kutsuttiin aikoinaan Idän Parisiiksi. Sen varrella on lukuisia kauppoja ja katuruokamyyjien kojuja. Sen vieressä sijaitsee hipsterialue Cihangir, joka on tunnettu kahviloistaan ja antiikkikaupoistaan.

– Istanbul eroaa muista Euroopan suurkaupungeista, että siellä on myös historiallisia ostospaikkoja, kuten Egyptiläinen basaari ja Katettu basaari. Niissä voi tuntea historian havinaa. Basaareissa tehtiin kauppaa Osmaniaikoina jo satoja vuosia sitten, Paakkinen kertoo.

Mustameren seutu ei ole vain pelkkää rantaa

Vaikka pakettimatkat Turkkiin ovat edelleen suosittuja, yhä suurempi osa ihmisistä matkustaa itsenäisesti. Paakkisen lempilomakohteet Turkissa ovat Mustanmeren rannikko Trabzonista länteen ja Marmariksen lähellä sijaitseva Akyaka. Mustameren rannikko sopii luontomatkailijalle. Kaçkar-vuoristo muistuttaa Alppeja, lumihuippuiset vuoret kohoavat liki 4000 metrin korkeuteen.

– Mustallamerellä pidän vehreistä vuorimaisemista, joissa silmä lepää. Kala on olennainen osa paikallisten arkiruokaa. Turkkilaiset uunissa paistetut pide-piirakat ovat alun perin Mustanmeren alueelta. Laaksoissa viljellään teetä ja hasselpähkinöitä, joten viljelmiä näkyy siellä täällä, Paakkinen kertoo.

Turkin etelärannikon lomakohteet ovat kasvaneet ja palvelutaso on noussut huimasti. Marmariksen alueelle suomalaiset matkustivat ensimmäisen kerran jo 80-luvulla. Reeta kehottaa suunnistamaan katseet Marmariksen lähialueelle Akyakaan, jonne pääsee näppärästi pikkubussilla.

– Akyakassa on paikallisten kesämökkejä, puisia pitsihuviloita ja ihanan rauhallinen, puhdas ranta, Paakkinen kehuu.

Turkissa kannattaa vuokrata auto, koska se on helppoa ja edullista. Myös suomalaisten suosimalla Alanyan seudulla on maalaiskyliä, joissa voi kokea vielä perinteisempää turkkilaista elämänmenoa, koska niihin ei tehdä ryhmämatkoja. Tällaisia ovat Dereköy, Mahmutseydi and Türktas, jotka sijaitsevat noin tunnin ajomatkan päässä Alanyasta.

Hyvä hinta-laatusuhde

Hotelleilla Turkissa on hyvä hinta-laatusuhde verrattain muihin Välimeren kohteisiin. Turkkilaiset hotellit ovat hyvin esitelty kansainvälisillä sivustoilla, kuten booking.com, expedia.com and hotels.com, jotka ovat kaikki tuttuja suomalaismatkailijoille. Edullisia hotelleja on saatavilla näiden sivustojen kautta.

Pieniin ja putiikkihotelleihin Turkissa erikoistunut sivusto www.boutiquesmallhotels.com kannattaa pitää mielessä.Sivuston ylläpitäjät ovat testanneet henkilökohtaisesti sivustolla olevat hotellit. Sivuston mukaan suosituimmat kohteet ovat: Alacati, Antalya, Kas, Fethiye, Marmaris, Datca, Bodrum, Ayvalik, Kappadokia, Assos, Istanbul, Cirali Olympos, Adrasan, Selcuk (Efesos) ja Sirince.

Runsaasti reittilentoja

Finnair, SAS ja Turkish Airlines lentävät säännöllisesti Suomesta Turkkiin. Turkish Airlines lentää 14 reittilentoa viikoittain Istanbuliin, jonne on ainoastaan 3,5 tunnin lento. Kesäkuukausien ajan SunExpress kerran viikossa Izmiriin ja Finnair kerran viikossa Antalyaan ja Alanyaan. Istanbulista on hyvät yhteydet ympäri maata Turkish Airlinesilla ja muilla lentoyhtiöillä.

Reeta Paakkinen nousee lauantaina 21.1 klo 14 Mondo-lavalle MATKA 2017 -messuilla aiheella “Turkin tarjonta kokeneemmalla matkaajalle”. Matkamessut järjestetään 19.–22.1.2017 Messukeskuksessa Helsingissä. Turkki on messujen virallinen partnerimaa.