Supisuomalaiset alkuperäiskarjalehmät ovat julkkiksia ympäri maailmaa, sillä vuotta sitten toimittaja Pepe Marin kävi Ahlmanilla kuvaamassa maailmanlaajuiseen levitykseen tulevaa ruokakulttuuridokumenttia. Silloin Ahlmanilla työskennellyt Anette Mellin oli esittelemässä sorkkasankareita. Pian moisiin puuhiin pääsee myös Viikinsaaressa.

Viikinsaaren uudet maisemanhoitajat ovat ammuvaista sorttia. Maailman menoa ja ruohoa märehtimään saareen saapuu nimittäin kaksi Ahlmanin vasikkaa, kyyttö sekä länsisuomenlehmä.

Hopealinjojen ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin on vasikoista varsin täpinöissään. Onhan karjaa viety kautta aikain kesälaitumille myös saariin. Aivan Viikinsaaren laiturin vasemmalle puolelle valmistuu aidattu niittyalue, jossa sorkkasankarit pääsevät pelmuamaan vapaasti aivan aivan rantaan asti.

– Viikinsaaressa on ollut aikaisemmin kanoja, vuohia ja lampaita. Joskus ponejakin. Ihmiset tykkäävät vasikoista ja käyvät niitä mielellään katsomassa. Kaksi kaunista vasikkaa niityllä veden äärellä, sen ihanampaa ei olekaan, Mellin hymyää.

Luonnollisessa ympäristössään laiduntavat ammulit ovat luonteva lisä Viikinsaaren ”henkilökuntaan” siinäkin mielessä, että ravintola Viikinsaaressa käytetään paljon Ahlmanin maitotuotteita, kuten jäätelöitä, juustoja ja piimää.

Suomen alkuperäiskarjan edustajat astuvat Tammerkoski-laivan kannelle perjantai-aamuna 1.6. ja Viikinsaareen saavuttuaan ovatkin siellä mitä leppoisimmassa kesätyössä heinäkuun loppuun asti.

– Ahlmanilaiset tuovat vasikat ja opiskelijat käyvät niitä saaressa hoitamassa. Kovin paljon hoitamista niissä ei kyllä ole. Vasikat pääsevät suurelle niittyalueelle, jossa perinnebiotooppia riittää laidunnettavaksi. Paikka on kaikkinensa mietitty tarkkaan, jotta vasikat saavat puista hyvin suojaa ja pääsevät kulkemaan vedenrajaan asti, Mellin kuvailee.

Yhteistyössä Ahlmanin maatilamestari Harri Ala-Kapeen ja Kasvua suomenkarjasta -vetäjä Riitta Niirasen kanssa saareen saadaan myös tietokyltit vasikoista ja siitä miksi ne siellä ovat. Ammunnan ohella vasikat tarjoavat siis suomenkarjatiedon ammennusta.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Viikinsaari on kuin mökkisaari tai kesäkeidas melkein keskellä kaupunkia. Hopealinjojen paatit puksuttavat saareen komeamaisemaisen 20 minuutin matkan, jonka jälkeen pääsee syömään, siemailemaan, piknikille, saunomaan, soutelemaan, pelailemaan, grillaamaan, kesäteatterinäytökseen, saunomaan ja joko järveen tai paljuun pulikoimaan.