Bistro Laukossa salaattiannokseensa voi valita omien mieltymystensä mukaan kolme erilaista täytettä, kuten esimerkiksi lämminsavulohta, yrtti- tai teriyaki-marinoitua kanaa, avokadoa, fetaa, vesimelonia, artisokkaa, parsakaalia, oliiveja…

Laukontorin laita sai uuden ravintolan, kun Laukonkulman historialliseen ja komeaan punatiilirakennukseen avatui Bistro Laukko. Tarjolla on niin salaatteja kuin leipiäkin vahvasti viinillisellä menolla antipasti-lajitelmin höystettynä.

Laukko Bistro on aurinkoinen lounasterassi Tampereen Laukontorilla. Kuvaaja: Toni Honko, Kohokohdat.fi.

Ravintoloitsija Bistro Laukon takana on Sakari Keinänen, tuttu mies muun muassa ravintola Piemontesta ja rakkaudestaan italialaiseen ruokaan sekä viineihin. Keinänen piti tovin paussia ravintolabisneksestä myytyään Piemonten vuonna 2020. Veri veti kuitenkin takaisin alalle ja sopivien liiketilojen tähyilyyn.

[LA 18.3.] Laukontorin Laidalla -liveklubi: Niina Annika

Lopulta se oikea löytyi Laukontorin reunalta, kun Sanna’s Cafe & Salad Baria vuodesta 2010 pyörittänyt yrittäjä päätti kääntää elämässään uuden sivun. Keinänen näki tilaisuutensa tulleen perustaa komeaan, pitkän ravintolahistorian tilaan ensimmäistä kertaa paikka, joka alkaisi olla auki myös ilta-aikaan. Sillä lailla viinillisesti ja sopivaista pientä syötävää tarjoillen.

– Näin hienoissa vanhoissa rakennuksissa olevia korkean huonekorkeuden liiketiloja ei tässä kaupungissa enää juurikaan ole, Keinänen toteaa esitellen remontin myötä paljastunutta kaunista punatiiliseinää.

Remontin yhteydessä kaikki pinnat uudistettiin niin ravintolan etu- kuin takaosassakin, minkä myötä ravintola muuttui myös valoisammaksi ja korkea tila pääsee muutenkin hienosti oikeuksiinsa. Joitain detaljeja Suvi-Maria Silvolan suunnittelemaan sisustukseen on vielä tulossakin tässä kevään kuluessa.

Bistro Laukon tilat ovat toimineet samanhenkisen ravintolatoiminnan puitteina jo vuosikymmeniä, sillä ennen salaateistaan ja leivistään tunnettua Sanna’s Cafe & Salad Baria paikalla toimi pitkään tanskalaistyylinen voileipä- ja salaattiravintola Ströget.

Samantyyppiset tuotteet jatkavat myös Bistro Laukon valikoimassa. Asiakkaan valinnan mukaan koostettavat salaatit luodaan Laukon omalla reseptillä, mutta legendaarinen kanaleipä on saatavilla edelleen Sannan tapaan laadittuna.

– Sanna on tehnyt tässä huipputyötä 12 vuotta ja saanut mittavan asiakaskunnan. Kun kyliltä alkoi kuulua toiveita, että älkää vaan muuttako kanaleipää, niin päätimme sen säilyttää, Keinänen kertoo.

Oman maun mukaan koostettavien salaattien ja erilaisten leipien lisäksi lounasaikaan valikoimassa on myös päivittäin vaihtuva keitto. Ilta-aikaan taas viinille piipahtajia houkuttelee lasillisen kylkeen sopivainen antipasti-lajitelma.

Suurimpia muutoksia ravintolan toiminnassa onkin viinien esiinmarssi, joka tapahtuu välimerellisin voimin. Mukana on tietenkin Italia.

– Päätin ottaa Italian kaveriksi mukaan myös Espanjan. Kaikki viinimme tulevat näistä kahdesta viinimaasta, Keinänen kertoo.

Valikoimasta löytyy myös jonkin verran oluita ja siidereitä, mutta meno on vahvasti viinillistä. Viinivalikoima tulee vielä kasvamaan mittaa samoin kuin aukioloajatkin, kun Bistro Laukko ja kesä pääsevät kunnolla vauhtiin.

Bistro Laukko, Laukontori 10

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy