Torisevan rotkot. Kuvaaja Hanna Eronen

Torisevan rotkojärvet on jylhä ja erämaantuntuinen luontokohde Virroilla. Kolmesta pitkänomaisesta ja syvästä pikkujärvestä koostuva alue on myös saanut oman legendansa. Komeimmalta kalliolta, Inkerin kalliolta on tarinan mukaan heittäytynyt alas aatelisneito Inkeri Kurki, joka oli kuullut rakastettunsa kuolleen.

Paikka on loistava tutustumiskohde ja nähtävyys matkalla Helvetinjärven kansallispuiston pääsisäänkäynnille, mutta myös itsessään houkutteleva noin 7 km pitkä patikointikohde.

Näköalapaikalle rotkojärvien kupeeseen on rakennettu jo 1930-luvulla Lotta Svärd -järjestön toimesta kahvila, joka on edelleen toiminnassa. Luontopolku alkaa kahvimajalta seuraten Alaisen Torisevan kalliorannan päällä olevaa polkua järven eteläpäähän Inkerinkalliolle, jonne on matkaa hieman yli kilometri. Polku jatkuu Kolistontietä Vankkurimännikön ohi Kangasjärven laskujoelle ja sivuaa Lakarin leirintäaluetta, josta polku palaa lopuksi metsän halki Torisevalle. Alueelta löytyy siis myös leirintäalue.

TOIMITUKSEN VINKKI! Torisevan rotkojärviin voi tutustua kätevästi yhdistämällä road tripin autolla ja pyöräreitin sekä sisävesiristeilyyn legendaarisella Tarjanteella Virtojen sataman ja esimerkiksi Visuveden sataman  välillä. Jätä auto lähtösatamaasi ja pyöräile takaisin. Reittiä liikennöivällä Hopealinjoilla on *kesällä 2019 myös Bike & Boat -paketti, joka sisältää valitsemasi reittimatkan, laivalipun sinulle ja pyörällesi, Järvien reitti -kartan sekä retkievään. Paketin hinta 10 € henkilöltä + valitsemasi reittimatka. Virtojen keskustasta on vain alle viiden kilometrin matka Herraskoskelle, jossa voi ihastella hienoa koskimaisemaa vanhalta sillalta.

Torisevan rotkojärvet ilmasta. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Polku kulkee vaihtelevassa maastossa, sillä välillä veden rajassa kulkeva polku nousee korkealle kalliolle. Koko reitin kiertämisessä saatta kulua aikaa 2-3 tuntia. Pulun varrelta löytyy myös nuotiopaikka, jossa voi nauttia eväitä. Etenkin kallioisilla alueilla kannataa olla varovainen, sillä pudotusta jyrkänteiltä saattaa olla yli 10 metriä.


Kuvat: Toni Honko, Kohokohdat.fi, Virtain kaupunki ja Petri Ylimäki

Lue myös:

Pyhä-Näsi yhdistää Pirkanmaan suurten järvien pyöräilyreitit