tiiliholvi pettuleivat uunissa kohokohdatTiiliholvi on uudistanut leipätarjontaansa yllätyksellisen muinaisin mauin. Perinteikäs pettuleipä on tehnyt näyttävän sisääntulon nykyaikaan.

Tiiliholvin keittiömestari Pietari Parkkonen.
Tiiliholvin keittiömestari Pietari Parkkonen.

Pitkään Tiiliholvin leipäkorista on löytynyt sinänsä erittäin hyvin asiakkaille maistuvaa tummaa maalaislimppua. Keittiömestari Pietari Parkkonen halusi kuitenkin uudistaa leipätarjontaa.

– Pettuleipä on vanha suomalainen perinne. Meillä Tiiliholvissakin on pitkät perinteet, vaikka haluammekin yhdistää niihin uusia asioita, Parkkonen kuvailee.

Tiiliholvin pettuleipä yhdistääkin hienosti historian ja tämän päivän. Mutta siinä missä ennen laitettiin leipään puolet petäjäistä, nykyään riittää noin 15%. Pettua on mukana vain maun vuoksi.

Pettujauho saapuu Tiiliholviin Muuramesta, jossa sitä kerää, kuivaa ja jauhaa perinteitä arvostava pientuottaja Paatelainen.

– Hän kertoi, että pettua tiiliholvi pettujauho kohokohdatvoidaan kerätä reilun kuukauden ajan kesäkuun tienoilla. Männyn kuoren ja rungon välinen nila eli pettuliina irrotetaan ja kuivatetaan kalliolla auringonpaisteessa. Sitten se jauhetaan jauhoksi, valottaa Parkkonen.

Myös pettuleivän valmistaminen on pitkällinen prosessi, sillä Tiiliholvin uutuusleipään pääsee haukkaamaan kiinni vasta kahdeksan päivän päästä valmistusproseduurin aloittamisesta. Hätäillä ei auta.

Pettu on muuten nykyään aika arvokasta tavaraa, sillä paitsi että saatavuus on niukkaa, on petun terveysvaikutuksiin alettu kiinnittää hiljattain huomiota. Pettua saattaakin löytää superfoodina mm. luontaistuotekaupoista.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

tiiliholvi pettuleivat kohokohdat
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY