Eeva Kokko ja Mikko Kautto

Viisi maineikasta tamperelaiskokkia lähtee edustamaan Suomea upeaan Maailman Keittiömestarien Liiton (WACS) suurtapahtumaan ensi kesänä, 2.-5.7.2014. Norjan Stavangerissa järjestettävä tilaisuus kokoaa yhteen noin 1500 keittiömestaria ympäri maailmaa.

Kongressin yhteydessä valmistetaan ja nautitaan komea juhlaillallinen, Nordic Evening Menu, jonka eri ruokalajit ovat Pohjoismaiden huippukeittiömestarien vastuulla. Suomesta matkaan lähtevät Heikki Ahopelto, Mikko Kautto, Eeva Kokko, Mika Roito sekä vielä toistaiseksi tuntematon viides keittiövelho.

– Kun tuollaiseen tilaisuuteen tulee kutsu, niin sille ei vaan sanota ei, tietenkään. Vaikka nyt jotain on tullut tehtyä, niin kyllä tämä on varmasti urani hienoimpia tilaisuuksia. On todella mahtavaa päästä tuollaiseen tapahtumaan osalliseksi, Heikki Ahopelto kertoo.

Tapahtuma on kovasti odotettu ja seurattu keittiömestarien keskuudessa ympäri maailmaa. Juhlaillallinen on loistava tilaisuus tuoda esiin pohjoismaista keittiötä, osaamista ja paikallisia raaka-aineita.

– Sain tehtäväksi koota hyvän porukan kasaan. Suomen Keittiömestariyhdistys halusi nähdä, mitä tuomme tapahtumaan omalla, erittäin suomalaisella lähiruokameiningillämme.

Alku- ja loppuhuipennus suomalaisittain

Tapahtumassa on 4 eri keittiötä, joissa ruokalajit laaditaan. Kunkin ruokalajin loihtimisen aikana keittiö on eri maiden kokkien vastuulla joko yhdessä tai erikseen. Kaikki annokset valmistetaan kuitenkin niin sanotusti pohjoismaisessa yhteistyössä toinen toistaan auttaen; kaulusten lippujen väreillä ei ole väliä.

Suomalaiset vastaavat ateriakokonaisuuden amuse-bouche’sta ja jälkiruoasta, jälkimmäisestä yhdessä islantilaisten kanssa.

– Menu tulee olemaan todella laadukas ja mielenkiintoinen. Vaikka ruoka on fine dining -tasoa, tarjoilu on bistromaista. Ruoka tuodaan pöytäseurueille vadeilla, jotka vain nostetaan pöytiin. Annosten esivalmistelu ja esillepano on melkoinen prosessi. Esimerkiksi meidän jälkiruoassamme on suklaalla maalattava komponentti, jonka maalaamisessa menee kahdelta ihmiseltä koko päivä. Samoin palojen leikkaamiseen. Yhtään huonoa yksilöä ei saa tulla, kaiken on oltava täydellistä.

Koeillallinen järjestettiin paikan päällä Stavangerissa hiljattain. Heikki otti siellä kuvia, joiden kautta pääsimme kurkistamaan tapahtumaan jo etukäteen.

Tiesitkö? WACS-jäseninä on yli 80 maata, joissa on yli 8 miljoona henkilöjäsentä.

Kokit sekä ravintolat, joissa he tällä hetkellä työskentelevät:

Heikki Ahopelto – Armas-ravintolat, Ravintola Suomalainen Klubi
Mikko Kautto – Masuuni
Eeva Kokko – Ravintola Näsinneula
Mika Roito – Bertha, Huber

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Heikki Ahopelto