Niemi-Kapeen tilalla Teiskossa savusauna lämpenee säännöllisesti. Näsijärven rannalla löylytellään messevästi sekä perinteisessä savu- että rantasaunoissa. Rannassa olevassa grillikodassa erilaiset herkut paistuvat ja maistuvat lempeiden löylyjen jälkimainingeissa auringonlaskun kajossa.

Savusauna TampereellaNiemi-Kapeen saunat sopivat passelisti yritystilaisuuksiin, synttäreihin ja illanistujaisiin.
– Uusien tilojen mahdollistamina voimme järjestää nykyisin myös kokouksia, kertoo savusaunan rakennuttanut Raine Vähätalo. Vähän aikaa sitten tilalla käynnistyivät yleiset saunavuorot, joista on nopeasti tullut suosittu saunatapahtuma.

SYYSKAUSI 2023
Kaikille avoin savusauna lämpenee joka toinen sunnuntai ajalla 10.9.-17.12.2023.
8.10. klo 15-17 ja 17.30-19.30
22.10. klo 15-17 ja .17.30-19.30
5.11. klo 15-17 ja . 17.30-19.30
19.11. klo 15-17 ja 17.30-19.30
3.12. klo 15-17 ja  17.30-19.30
17.12. klo 15-17 ja 17.30-19.30

Parasta savusaunassa on se, että siellä voi olla seurustella pitempäänkin. Löylyt eivät ole liian kuumat ja ilmankosteus on riittävä.

Vähätalo on lämmittänyt saunojen löylyjä jo parinmymmenen vuoden kokemuksella.

Leppoisaan löylyttelyyn voi päättää mukavasti vaikkapa luontoaktiviteettien täyteisen päivän. Jykevähirsisessä savusaunarakennuksessa on perinteinen savusauna, jonka lauteille mahtuu mukavasti 15 – 20 löylyttelijää, pesuhuone suihkuineen sekä tupa, takkatupa jääkaappeineen. Suuremman tuvan yhteydessä on myös keittiötilat. Yöpymäänkin mahtuu. Sopiva yöpyjien määrä on 15, jolloin takkatuvassa voi nukkua kaksi, parvitilassa kolme ja viereisessä aittarakennuksessa 10 henkilöä.

Rantasaunoista (vanha sauna) toisessa on kertalämmitteinen pönttökiuas ja lämminvesipata ja toisessa saunassa on nopeasti lämpiävä jatkuvasti lämmitettävä sauna. Saunatiloissa asuessa tämän saunan voi halutessaan lämmittää itse. Laudetilaa molemmissa löytyy noin kuudelle henkilölle.

Aivan rannassa sijaitsee grillikota, josta on hulppeat näkymät järvelle. Omia eväitä voi kypsennellä joko nuotiolla tai muurikkapannulla vaikka ilta-auringon kimmellystä ihaillessa. Ruokailun voi kuitenkin tilata myös valmiina, jos haluaa oikein keskittyä nauttimaan olostaan. Niemi-Kapeen tilalle voi saapua myös vesitse, sillä laituriin pääsee lipumaan hieman isommallakin paatilla. Venelaiturin kohdalla syvyys on 150cm. Saunoja voi vuokrata mainiosti myös talviaikaan, jolloin rannassa on mahdollisuus pulahtaa hyisen virkistävään avantoon.

Niemi-Kapeen SavusaunaNiemi-Kapeen tilan aito savusauna on rakennettu perinteiseen 1800-luvun tyyliin ja tilaa on reilusti. Ennenhän savusaunoissa kylpikin melkein koko kylän väki! Löylyt ovat leppeät ja mukavan kosteat.

– Parasta savusaunassa on se, että siellä voi olla seurustella pitempäänkin. Löylyt eivät ole liian kuumat ja ilmankosteus on riittävä, selittää omistaja Raine Vähätalo. Savusauna on isännän huolella suunnittelema ja suuri ylpeyden aihe. Ennen rakennusvaiheen alkua hän otti tarkkaan selville, kuinka sauna tulisi oikeaoppisesti tehdä.

– Viimeisimpinä vuosikymmeninä savusaunanrakennustaito ja -perinne on ollut hiipumassa. Omien kokemuksiensa nojalla Raine tunnustaa, että menneiltä vuosisadoilta voisi ottaa mallia saunanrakennuksesta, eikä yrittää keksiä saunaa uudestaan.

Uutuutena yleinen saunavuoro

Niemi-Kapeen Saunaranta astui uuteen aikakauteen keväällä 2020, kun saunamme lämpenivät ensimmäistä kertaa yleistä saunavuoroa varten. Tampereella on yli 40 yleistä saunaa ja niiden ympärillä elää rikas saunakulttuuri

– Olemme erittäin ylpeitä voidessamme olla osa tamperelaista saunakulttuuria, kertoo Juhamatti Niemi-Kapee.

Hintatietoja 6.9.2023: Yleisen vuoron hinta on 25 € / saunoja. Seurueen kuski saa jokaisesta kyytiläisestä 5 € alennusta omasta maksustaan. Viidellä kyydittävällä pääse jo siis maksutta saunomaan!
https://www.niemikapee.fi/fi

 

Niemi-Kapeen tilan läheisyydessä kulkee myös hieno luontopolku laavulle. Lue lisää