Kaupungin keskipisteessä kuplii jo neljättä vuotta. Champagne bar Santén ideana on tarjota tamperelaisille paikka, jossa kohdata lasillisella ennen ravintolaillallista, piipahtaa kuplivaiselle ruokailun jälkeen ja jonne poiketa samppanjalle tai viinille töiden jälkeen. Samppanja kun ei ole vain viikonloppuja ja juhlapäiviä varten. Toisaalta lasillinen tuhansin kuplin säkenöivää samppanjaa tekee itsessään juhlahetken arjenkin keskelle.

Ravintoloitsija Tuula Tikkanen on toiminut ravintola-alan yrittäjänä jo 23:n vuoden ajan. Työn ohella suoritettujen viinimestariopintojen myötä rakkaus samppanjaan syttyi ja mielessä alkoi kyteä kipinä puhtaasti viineihin keskittyvästä paikasta. Vuonna 2013 Tikkanen teki rohkean siirron ja perusti samppanjabaarin. Muista erottautuva kuplivainen konsepti kannatti ja Santé onkin jo käsite kaupungin baarikartalla.

sante-kuorman-purku-kuva-tuula-tikkanen
Santén aivan ensimmäinen samppanjapullokuorma purettuna. Kuva: Tuula Tikkanen

Santé on ensisijaisesti samppanjaa, mutta myynnissä on myös muiden alueiden kuohuvia ja myös kuplimattomia viinejä. 80% ravintolaan ostettavista viineistä on samppanjaa. Seuraavaksi enitenkin ostetaan kuohuviiniä ja vasta sitten puna- sekä valkoviiniä.

– Valikoimaan tulee koko ajan uusia samppanjataloja. Maistelen itse aktiivisesti ja etsin innokkaasti uusia juomia. Omaa maahantuontia ei vielä olla saatu aikaiseksi, mutta luvat kyllä jo löytyvät, Tikkanen valottaa.

Korkeuksissa siemaillaan laatusamppanjoita.Tarjolla pyörii koko ajan valtaisat yli 70 eri merkkiä sampanjaa niin laseittain kuin pulloittainkin nautittavina. Santé onkin oivallinen paikka käydä maistelemassa uusia samppanjoita ja löytää uutukaisia juomamielitiettyjä. Valtaosa huikean valikoiman samppanjoista on nimittäin sellaisia, joita ei esimerkiksi Alkosta saa.

Samppanjaa saapuu Santéen niin suurilta kuin pieniltäkin tuottajilta. Houkuttavaa tarjontaa on sekä harrastajille että samppanjaan vasta tutustuville tai siitä muuten vaan nautiskeleville. Valikoima elää koko ajan, ja etenkin pientuottajien samppanjat kutkuttavat samppanjoiden maailmaan jo syvemmälle sukeltaneiden mielenkiintoa.

Vaikka Santé on ensisijaisesti juomanautintoja, niin myös pientä suolaista sekä makeaa on maisteltavaksi. Jaettavaksikin sopiva juusto-serranolautanen on todella suosittu. Siinä lautaselle aseteltuina on serranokinkkua, melonia, paria vaihtuvaa juustoa, viikunahilloketta ja leipää. Tismalleen oman mielensä mukaisen lautasellisen voi myös koostaa erikseen ostettavista annospaloista, kuten juustoista, leikkeleistä ja marinoiduista kasviksista. Makeaksi suupalaksi voi valita vaikkapa konvehteja.

Santéssa järjestetään säännöllisesti kaikille avoimia samppanjatastingeja. Maistelussa on aina 4-5 samppanjaa hiukan hinnasta ja samppanjatalosta riippuen. Mukaan mahtuu 20 maistelijaa.

– Tastingissa käydään läpi samppanjan valmistus, rypäleet, esitellään samppanjatalo ja maisteltavat juomat. Lisäksi keskustellaan samppanjatrendeistä.

Tastingit ovat erittäin rentoja ja mutkattomia, eikä niihin tullessaan tarvitse tietää samppanjasta mitään. Tärkeintä on siitä nauttiminen. Toisaalta pitemmälle perehtyneetkään eivät pääse tylsistymään ja heitä usein kiinnostaa harvinaisempien samppanjaerikoisuuksien siemailu. Niin sanottuja yleistastingeja järjestetään kerran kuukaudessa. Toki tastingeja järjestetään myös tilauksesta ryhmille.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

sante-viini-juusto-parma-2-kohokohdat
Jaettavaksikin sopiva juustoa ja ilmakuivattua kinkkua tarjoileva annos on todella suosittu.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY