Entisen Barmacian paikalla osoitteessa Aleksanterinkatu 29 A kokataan nyt kunnianhimoisesti japanilaisittain. Kuvassa Rokan keittiömestari-ravintoloitsija Diego Gallardo Jodar.

Kyttälän kaupunginosan kulinaariseen keskittymään on tujautettu lisää japanilaisia mausteita Roka Sushi & Robatan muodossa. Aleksanterinkadulle avanneen pikkuravintolan pääsyötäväiset ovat sushi sekä muut japanilaiset ruokahyvyydet ja sydämenä 600-asteiseksi kuumeneva ehta robata-grilli.

Pikkuinen Roka on kokoaan suurempi ravintola, jossa ruoka valmistetaan taiten ja tiukalla ammattitaidolla. Ravintolan nimi juontaa japanin kielen sanasta robatayaki, joka tarkoittaa avotulella tai hiilillä grillaamista. Hiiligrilli onkin olennaisessa roolissa Rokan ruokien valmistamisessa.

Robata-grilli luomutammihiilineen tuo ruokaan oman arominsa.

– Haluamme tehdä modernilla otteella aitoa japanilaista ruokaa, ei pelkästään sushia. Meillä on Osakasta tilattu aito robatayaki-hiiligrilli, jossa käytämme savuamatonta, 600-asteiseksi kuumenevaa luomutammihiiltä. Näin voimme taata parhaan maun lihassa, keittiömestari-ravintoloitsija Diego Gallardo Jodar kuvailee ja kertoo, ettei robatayaki-grilliä löydy vielä mistään muusta ravintolasta Suomessa.

Ravintolan perustaminen on kytenyt miehen mielessä jo liki kuuden vuoden ajan.

– Haluan tehdä sellaista japanilaista ruokaa, minkä koen oikeaksi ja aidoksi japanilaiseksi ruoaksi ilman että joku muu määrittää, mitä tehdään. Se on ollut pohja-ajatuksena halulle perustaa oma ravintola.

Espanjalais-ruotsalaisella Gallardo Jodarilla on vahva side japanilaiseen kulttuuriin ja noin 7 vuoden kokemus japanilaisesta ruuasta. Hän on toiminut mm. Marusekin keittiöpäällikkönä, sushikokkina Skålissa ja pääkokkina Maka Sushissa. Sieltä lähti myös alkusykäys luoda oma ravintola, sillä kun Los Pollosista tuttu Alejandro Jaremczuk tuli töihin Maka Sushiin, huomasivat kokit olevansa suoranaisia sielunveljeksiä. Hiljalleen haave omasta ravintolasta syttyi suuremmaksi yhteiseksi grilliliekiksi tuoden nyt jotain uutta kaupungin japanilaiseen makumaisemaan. Mukaan lähti myös Barmaciassa vaikuttanut Pablo Hernandez, ja Roka pyöriikin kolmen osakkaan voimin.

Roka Signature Roll: Surf & Turf

Roka tarjoaa ruokaa niin lounaan, illallisen kuin mukaan napattavien syötävienkin muodossa. Kaikki kala saapuu päivittäin ravintolaan suoraan Kauppahallista, Nygreniltä. Rokan käyttämä tonnikala on Friends of the Sea -ympäristöjärjestön hyväksymää Thunnus Albacares -keltaevätonnikalaa.

Sushin lisäksi Rokassa kokataan niin kulhosyötäväisiä donburia ja hawaiian pokea kuin esimerkiksi erilaisia grillattavia vartaita, salaatteja ja pikkuisia japanilaisia tacojakin. Ja kun mm. sushietikka, teriyakikastike sekä soija ovat keittiön omaa käsialaa, on Rokalla aivan oma makutavaramerkkinsä kaupungin gastronomisella kentällä.

ROKA Sushi & Robata
Aleksanterinkatu 29 A

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Studio Ovaska

Hawaiian Poke