Platen lounaalla on aina kolme erilaista pöytiin tarjoiltua annosta: kotiruokamainen liha- tai kalavaihtoehto, yksi kasvisruoka ja salaattipohjainen vaihtoehto. Tänään vastasimme käristyksen kutsuun.

Ravintola Plate Hämeenkadun kakkoskerroksessa tarjoaa kolme vatsan, mielen ja kielen tyytyväistyttävää lounasvaihtoehtoa. Annokset tarjoillaan pöytiin, mikä tekee lounashetkestä osaltaan rentouttavan tovin keskelle työpäivää.

Lounaalla on kolme eri vaihtoehtoa joka päivä: kotiruokamainen liha- tai kalavaihtoehto, yksi kasvisruoka ja salaattipohjainen vaihtoehto.

– Salaatti on niin sanottu salad bowl, josta löytyy salaattipedillä osioittain erilaisia raaka-aineita. Salaattia ei siis sekoiteta, vaan asiakas saa sitten itse möyhiä sen halutessaan, Humppi kuvailee.

Kasvisannokset eivät lähtökohtaisesti ole valmiiksi vegaanisia, mutta aina pystytään tekemään myös vegaaneille sopiva versio. Kasvisruokaa tilataan muuten Platessa aina vaan kasvavassa määrin, mikä kertoo paitsi vegeruoan kysynnän kasvusta, myös eittämättä siitä, että ravintolassa taidetaan kasvisruoan valmistaminen. Myös rankkaa fyysistä työtä tekevät ovat alkaneet valita lounaalla kasvisvaihtoehtoja entistä taajempaan makua kiitellen.

– Suuntaus on ollut positiivisella tavalla hämmästyttävä. Meillä kävi tässä raksamiehiä lounaalla syömässä hämäävän jauhelihamaista Quornia sisältävää kasvismureketta sekä ruskeaa kastiketta perunamuusilla ja suolakurkuilla. He eivät millään meinanneet uskoa, ettei murekkeen valmistuksessa ole käytetty lihaa laisinkaan, Humppi myhäilee.

Illastamaan tulijoiden osaltakin on huomattavissa vegekysynnän kasvu. Toisin kuin suuren volyymin ja keittiökiireisen lounaan annoksissa, ei vegepuolivalmisteita à la carte -annoksista löydy, vaan ne valmistetaan kokonaisuudessaan käsityönä.

– À la carte -annoksissa emme tietenkään käytä herne-, sieni- tai viljapohjaisia puolivalmisteita, kuten juuri Quornia, vaan valmistamme kaiken ajan kanssa alusta asti itse. Esimerkiksi kasvispihveihin raastamme juurekset ja käytämme kauden sieniä.

Kasvisruoan kysynnän kasvu ja positiivinen palaute niin lounaalla kuin illallisellakin haastavat Humppia positiivisella tavalla.

– Kyllä se innostaa kehittelemään koko ajan entistä parempia kasvisruokia. Tykkään haasteista!

Humppi haluaa myös murtaa ennakkoluuloja, olivat ne sitten suuntautuneet kasvisruokaan tai kouluruoiksi miellettyihin makuihin. Hänen toteutunut lounasunelmansa voisi olla esimerkiksi asiakkaiden aivan huikeaksi havaitsema tilliliha. Ruoka, jota moni kammoaa kouluvuosien ruokakokemuksien pohjalta.

– Tavoitteeni on se, että asiakkaamme luottavat meidän osaamiseemme ja tyylimme tehdä asiat niin paljon, että jos joskus tarjoan lounaalla tillilihaa, he uskaltavat valita sen. Unelmani on murtaa ”myyttejä”, valottaa Humppi.

Platen lounas on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 11-14. Lista uudistuu kasvisannoksen osalta 2 kertaa viikossa ja muiden annosten 3 kertaa viikon aikana. Annosten hintaan sisältyy myös raastepöytä.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Keittiömestari Mikko Humppi nauttii haasteista ja ammatillisen osaamisensa kehittämisestä.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY