Pizzatyylien ja niitä nauttivien koulukuntia löytyy yllättävän paljon. Tampereen Hämeenkadun äärellä toimiva Pizzeria Luca on Luca Platanian kunnianosoitus maailman ensimmäisestä pizzeriastaan tunnetulle Napolille, jossa pizzaan ja sen nauttimiseen suhtaudutaan eri tavalla kuin Roomassa. Luca on italialainen ravintola.

– Vaikka suomalainen voisi ajatella, että pizza kuin pizza, en voi edes vertailla roomalaista ja napolilaista pizzaa keskenään, täsmentää pizzamestari Luca Platania ja taustoittaa perinteisten pizzakaupunkien välisiä muotoseikkoja:

– Aitoa napolilaista pizzataikinaa kohotetaan yleensä vain puoli vuorokautta ja pizzan paistoaika korkealämpöisessä puu-uunissa on huomattavan lyhyt, vain minuutin. Tämä jättää pizzan mielestäni hieman raskaaksi, minkä vuoksi sovellankin rohkeasti eri koulukuntien oppeja kohottamalla Pizzeria Lucan taikinoita vähintään kolme vuorokautta. Se tuo pohjaan keveyttä ja helpon sulavuuden.

Pizzeria Lucan listalta löytyy pizzojen lisäksi myös salaatteja, mutta ravintolan kaikki muut ruoat ovat nivottu Lucan tavaramerkiksi muodostuneeseen, kolme vuorokautta nousseeseen taikinaan ja sen monipuoliseen käyttöön. Alkupaloiksi Pizzeria Lucaan tulee tarjolle napolilaisia pizzettoja, eli friteerattuja pikkupizzoja, jotka ovat suussa sulavan ilmavia. Jälkiruokaversion pizzettat ovat puolestaan saaneet päälleen Nutella-hunnun. Listalta löytyy myös vegaanipizzoja, luomuviinejä ja cocktaileja.