Kauniiden maisemien lisäksi Sastamalassa Salonsaaressa sijaitseva Pirunvuori on pirkanmaalaisten oma Koli pienoiskoossa. Koliin nähden korkeutta on alle puolet, mutta äkkijyrkiltä kallionkielekkeiltä avautuvat näkymät ovat loisteliaat. Kiehtovaksi paikan tekee myös luola ja se, että maisemakallio on jäänne muinaisesta tulivuoresta.

Kivenjärkäleistä muodostunut luola

Karkussa sijaitsevaa Kalliosaarta ympäröi Kokemäenjoen kauneimmat järvimaisemat ja on luontoarvojensa lisäksi merkittävä myös geologisesti. Sen länsireunalla on suurista kalliopaasista koostuva louhikkoinen luolamuodostelma, jonka suurin luola tunnetaan nimellä Pirunluola. Kansanperinne on pitänyt sitä muun muassa pirun  asuinpaikkana ja luolasta on väitetty kulkevan tunnelin Laukon kartanon kellariin.

Luonnonkauneus on houkutellut taiteilijoita

Sastamalan Pirunvuoren kivilinna. Kuva wikimedia.org, Thv.

1800-luvun puolivälistä lähtien suosittu matkailukohde viehättä myös taiteilijoita. Taidemaalari Emil Danielsson rakensi Pirunvuorelle luonnonkivistä erämaa-ateljeen, jossa hän vietti vaimonsa kanssa joka kesä aikaa lähes kuudenkymmenen vuoden ajan. Kivilinna rakennettiin vuonna 1906 yhden kesän aikana muutaman paikallisen miehen voimin ilman nykyaikaisia rakennusvälineitä.

Helppo kipuaminen Ellivuoren lomakeskuksen pihasta

Pirunvuorelle on kohtuullisen helppo kävellä opastettuja polkuja pitkin. VuoriCaravan-asuntovaunualueen vasenta reunaa pitkin lähtee hyväkuntontoinen, reilun kilometrin pituinen polku Pirunvuorelle ja Kivilinnalle. Ylempänä Pirunvuoren laella on kivikkoisempaa, mutta edelleen helposti käveltävää maastoa.

Etäisyydet
Ellivuoren loma- ja laskettelukeskus 1,2 km kävellen
Tampere 47 km
Pori 88 km
Rauma 106 km
Turku 133 km