Laipanmaan retkeilyalue ja Pihtilammen laavu
Laipanmaan retkeilyalue ja Pihtilammen laavu. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Laipanmaa on monelle vielä retkikohteena tuntematon ja kartoittamaton helmi Pirkanmaan luontomatkailukohteena. Alueen metsistä löytyy useita kauniita pikkujärviä, soita ja myös näköalapaikkoja laavuineen. Kesälla Laipanmaa on upea kohde metsäjärvissä uimiseen ja ensimmäisellä tutustumiskohteena suosittelemme Pihtilammen laavua.

Hieman kryptisesti verkossa esitelty luontokohde melkeinpä vaatii tutustumisen alueeseen, sillä kuvamateriaalit ja kartat eivät oikein antaneet selkeää kuvaa melko laajasta asumatonta aluetta, joka on Etelä-Suomen laajimpia yhtenäisiä metsäalueita.

Pihtilammen laavu ja uimalaituri. Kuvaaja: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Ensimmäisen tutustumisen jälkeen uskaltaa kyllä lämpimästi suositella yhtenä alueen huippukohteena Pihtilammen laavua, joka on myös upea luonnon uimapoukama erämaisessa luonnossa. Pihtilampi on myös mainio retken päätepiste, sillä tyyni vesi ja auringonlasku on nautinnollinen elämys kauniina kesäiltana. Luonnonkaunis kohde on myös yksi Laipanmaan reittien lähtöpaikoista ja sieltä löytyy myös hyvin pysäköintitilaa reiteille lähteville.

Pihtilammelta kannattaa suuntautua merkittyä reittiä kohti Korppivuoren maisemapaikkaa, jonka laelta avautuu näkymät Hirvijärvelle.

Pihtilammen laavun lähelle pääsee autolla. Pihtilammentie lähtee Luopioisten ja Rautajärven väliltä tieltä nuo 322. Voit myös laittaa osoitteeksi navigaattoriin Pihtilammentie. Tietä ajetaan noin 3,5 kilometriä, kunnes siitä haarautuu tie vasemmalle kohti lampea. Tämä tie johtaa pysäköintialueelle.

Lue Laipanmaan reiteistä tarkemmin tästä.

Etäisyydet: Kangasala (49 km), Tampere (66 km), Hämeenlinna (68 km), Lahti (94 km), Helsinki (170 km)

Soveltuvuus kaupunkien väliselle road tripille: Tampere – Lahti 160 km (+28 km)

 

 

Laipanmaa-elämys alkaa jo Sappeenvuoren laavulta, jolta on hyvä näköala Etelä-Suomen suurimmalle yhtenäiselle metsäalueelle. Kuva Sappee

Toinen vaihtoehto Laipanmaa-elämykseen on varata majoitus Sappeen hiihtokeskukselta, jolta Laipanmaan ytimeen kulkee yhdyspolku. Mikäli koko seurue ei halua tehdä pitkää vaellusta, osa porukasta voi pyöräillä tai autoilla suoraan Pihtilammen laavulle. Pyöräillen tai autolla suoraan laavulle on matkaa hieman alle 20 kilometriä.