Turkki valittiin vuoden 2014 come back -kohteeksi. Kuvassa Phaseliksen uimaranta.
Turkki valittiin vuoden 2014 come back -kohteeksi. Kuvassa Phaseliksen uimaranta.

Mihin kannattaa matkustaa vuonna 2014? Mitkä kaupungit ja maat ovat nyt nousussa? Suomen suurin matkailulehti Mondo on valinnut tulevan matkailuvuoden kiinnostavimmat kohteet suomalaisille matkailijoille. Listalle pääsi eri puolilta maailmaa 15 kohdetta, joita ei tänä vuonna kannata ohittaa. Mondon valinnat julkistetaan nyt jo 7. kerran.

Paras luontokohde: Brasilia

Brasilia on luontomatkailijan runsaimpia kohteita. Kesällä 2014 jalkapallon MM-kisat nostavat Brasilian maailman huomion kohteeksi ja matkailupalvelut kasvavat.

Paras ruokamatka: Tukholma

Kööpenhamina on pohjoismaiden ruokapääkaupunki, mutta Tukholma on tulossa vauhdilla perässä. Kulinaristit suuntaavat nyt Gamla Staniin, joka elää uutta nousukautta.

Paras perhekohde: Costa del La Luz, Espanja

On pieni ihme, että Espanjasta löytyy vielä rantalomakohde, jota ei Suomessa juuri tunneta. Jos etsii uutta ja helppoa perhekohdetta läheltä, Costa de la Luz on hyvä ja edullinen vaihtoehto. Alueelta löytyy vielä rakentamatonta rantaa ja jopa autioita dyynejä.

Paras romanttinen kohde: San Francisco

San Francisco on täydellinen kuhertelukaupunki, täynnä tv:stä ja elokuvista tuttua glamouria ja silti länsirannikon mutkattomuutta. Kaupungista on tulossa koko maailmalle rakas nostalgiakohde.

Ko Kradan, Thaimaa. Viidakon peittämällä pikkusaarella ei ole ainoatakaan moottoriajoneuvoa. Kuva: Panoramio.com, j-ryu

Paras rantakohde: Ko Kradan, Thaimaa

Viidakon peittämällä pikkusaarella ei ole ainoatakaan moottoriajoneuvoa. Ko Kradan on nyt parhaimmillaan: majoituksen ja ravintoloiden suhteen on jo hieman valinnanvaraa, mutta saari tuntuu silti yhä neitseelliseltä.

Paras seikkailumatka: Nicaragua

Paikka, josta reppumatkaajat kohisevat. Maassa riittää väkevää kulttuuria ja seutuja, joilla ei tungeksi turistibusseja. Nicaragua on Keski-Amerikan maaksi vielä suhteellisen edullinen.

Paras lähiloma: Kööpenhamina

Maailman paras kaupunki asua 2013, Maailman onnellisin kansa 2013, tv-sarjatVallan linnake, RikosjaSilta, Lars von Trierin ja Susanne Bierin elokuvat, design, arkkitehtuuri, 13 Michelin-ravintolaa… Vain 1,5 tunnin lentomatkan päässä sijaitsee täydellinen viikonloppulomakohde.

Rastiniemen ranta Saimaalla. Kuva: Lifestyle Media Oy
Rastiniemen ranta Saimaalla. Kuva: Lifestyle Media Oy

Paras kotimaanloma: Pyörämatka Suomessa

Pyöräilyn ekologisuus, edullisuus ja rauhallinen rytmi viehättävät yhä useampia. Muutaman päivän pyöräretki Saimaan maisemissa on parhaita tapoja nauttia Suomen kesästä.

Lue lisää: Rastiniemen pikkukiviranta Suur-Saimaalla

Paras viikonloppukohde: Pariisi

Viime vuosina Pariisilla on ollut vähän pölyttynyt maine verrattuna esimerkiksi Berliiniin. Vuonna 2014 Pariisissa kuitenkin tapahtuu paljon uutta. Nousussa ovat esimerkiksi kaupungin pohjoisosat.

Paras kulttuurimatka: Riika

Vuoden 2014 kulttuuripääkaupungissa on vuoden ajan runsaasti festivaaleja, näyttelyitä, musiikkitapahtumia ja muuta. Ohjelmassa on sekä korkeaotsaista taidetta että kansan meininkiä.

Paras reitti: Balkanin kierros junalla

Entisen Jugoslavian halki junalla matkustaessa näkee Balkanin historian kirjon ja pääsee kunnon reilaamisen makuun. Balkan nousee reppumatkailijoiden suosiossa. Matkailu ja ruoka on huokeaa.

Paras hemmottelukohde: Helsinki

Helsingistä on kasvanut todellinen nautiskelijan kaupunki. Uusi Kulttuurisauna on keidas kaupungin keskellä. Missä muualla maailmassa voi katsella löylyhuoneen ikkunasta keskikaupungin valoja?

Olympoksen luonnontilainen ranta Antalyan läheisyydessä.
Olympoksen luonnontilainen ranta Antalyan läheisyydessä.

Paras comeback: Turkki

Suomalaisten matkailu Turkkiin kääntyi viime vuonna reippaaseen kasvuun, ja koko maailmassa Turkki on harpannut kymmenen suosituimman maan listalle. Maa yllättää monipuolisuudellaan.

Lue lisää:

Luonnonkaunis Antalyan länsiosa omatoimimatkailijan salaisuus

Paras aktiiviloma: Marokko

Kun 2000-luvun alussa vertailtiin sukelluskortteja, nyt puhutaan parhaista aalloista. Vaikka Marokossa on surffattu pitkään, massat eivät ole vielä löytäneet sinne. Hyviä kohteita ovat esimerkiksi Essaouiran kaupunki ja Taghazoutin pikkukylä.

Paras unelmamatka: Tyynenmeren saaret

Tyynenmeren saaret hiekkarantoineen ovat monelle ikuinen haave. Paljon historiaa ja vanhoja tapoja on tallella. Maailmassa on harvoja yhtä kauniita ääniä kuin tongalaisten laulu kirkoissaan. Asukkaiden kuorot harjoittelevat iltakausia.