Mintin kondiittori Tii Mattila suunnittelee ja loihtii tuotteita paitsi kahvilan vitriiniä varten, myös ravintolan tarpeisiin.

Kauppakadun uuden ravintola Mintin yhteydessä toimii Café Mint, jonka leivonnaisten sekä tiskin takana on kondiittori Tii Mattila. Keittiön ja konditorian hyvä synergia tuo yllättäviä ja raikkaita makuja niin kahvila-asiakkaille kuin ravintolan vieraillekin.

Kahvilakulttuuria rakastava ravintolatoimenjohtaja Jaana Kariskoski on innoissaan tilaisuudesta päästä kehittämäään uudenlaista kahvilaa kaupunkiin.

– Tänne voi tulla niin cappuccinolle ja croissantille kuin kakulle ja kuohuviinillekin. Miksei myös minttukahville tai -kaakaolle! Olemme herkuttelijoiden ja elämästä nautiskelijoiden kahvila, summaa Kariskoski hymyillen.

Jaana Kariskoski on innoissaan Mintin monipuolisesta ravintola-kahvilakokonaisuudesta. Kahvila tarjoaa oman kondiittorin laadukkaita leivonnaisia kahvila-asiakkaille ja monia mahdollisuuksia niin yksityis- kuin yritystilaisuuksienkin järjestäjille esimerkiksi ravintolan kabinettitilaa hyödyntäen.

Vaikka suklaa on monien suosikki, haluaa kondiittori Mattila tuoda Mintin tarjontaan paljon muutakin.

– Haluan tarjota fressejä, yllättäviä ja uusia makuja. Jotain muutakin kuin ihan perinteistä suklaata. Sitruksiset maut ovat suosikkejani, joten niitä tulee varmasti olemaan tarjolla, Mattila vinkkaa.

Oman twistinsä työskentelyyn tuo Mintin baaritiski, sillä A-oikeudet mahdollistavat aitojen väkevien hyödyntämisen konditoriatyöskentelyssä.

– Leipomoilla ja konditorioilla ei yleensä A-oikeuksia ole, joten tämä on itselleni taas uusi aluevaltaus. Meillä on ollut jo esimerkiksi Baileys-kuppikakkuja. Muutenkin käytämme aitoja asioita.

Erityisesti erilaiset mousset ovat olleet kovasti kehuttuja. Kiitosta on tullut siitäkin, että vitriinissä on tarjolla myös pienemmän kokoisia leivonnaisia. Pieniä makeita.

Mattila suunnittelee ja loihtii tuotteita paitsi kahvilan vitriiniä varten, myös ravintolan tarpeisiin. Hän esimerkiksi leipoo päivittäin talon leivän. Parhaillaan à la carte -listan jälkiruokavalikoimasta löytyy lisäksi Mattilan käsialaa oleva leivonnaislautanen.

Keittiötiimin kanssa tehdään yhteistyötä myös uusien tuotteiden kehittelyssä.

– On mahtavaa päästä käyttämään kokkien vahvuuksia hyödyksi ja kysellä mauista heidän mielipiteitään. Kun maistamassa on muitakin kuin makeaan puoleen erikoistuneita, sieltä tulee sellaisia huomioita ja ideoita, joita en olisi itse tullut ajatelleeksikaan.

Mintin nimikkoleivoksen samettisessa kaakaovoipinnassa on sipaisu kultaa. Sisuksiin kätkeytyy muun muassa kuohkeaa ja keveää minttu-limemoussea financier-pohjalla.

Hyvä synergia ja yhteinen kieli syntyi Mintin keittiön kanssa senkin vuoksi, että myös keittiömestari Tomi Koskenniskalla on taustaa leivonnaisten saralla.

– On hienoa, että minulla on tässä vapaat kädet tehdä ja että Tomi on innostunut ideoistani. Saan siitä mielettömästi boostia, kiittelee Mattila.

Mattilan työpiste sijaitsee Mintin keittiön yhteydessä. Siellä syntyykin suuri osa kahvilan leivonnaisista. Osa valmistetaan käytännön syistä Oriveden Herkkuhetkessä.

Brunssi Tampere Ravintola Mint
Café Mintissä leivonnaisia voi nautiskella niin kuohuviinin kuin erilaisten erikoiskahvienkin kanssa. Irtoteetäkin löytyy mukava valikoima. Leivoksia sekä kakkuja voi ostaa myös mukaan.

Koulutus- ja uravalinnan suhteen ei Mattilalla ole epävarmuuksia ollut.

– Olen alusta asti tiennyt, että haluan opiskella kondiittoriksi. Kakkosvaihtoehtona oli hopeasepän tutkinto, mutta se ala ei kuitenkaan houkuttanut yhtä paljon.

Kahvilan leivonnaisia tarjoillaan vanhoilta kauniilta aseteilta.

Mattilan leipomisinto ja toisaalta myös osaaminen on nostatettu jo varhain, sillä hänen lapsuuskodissaan on aina leivottu paljon koko suvun juhlia myöden.

– Muistan, kun äiti aina kielsi juoksemasta ja riehumasta talossa, ettei kääretorttu laske, Mattila kertoo hymyillen.

Mattila on työskennellyt aikaisemmin erilaisissa konditorioissa ja leipomoissa ympäri eteläistä Suomea. Työ Mintin kahvilan kondiittorina ja leivonnaismakujen kapellimestarina on poikkeuksellisen hieno myös sen vuoksi, että työ on nyt paljon muutakin kuin leipomotilojen kätköissä puurtamista. Monet asiakkaat ovat olleet ihmeissään, kun ovat leivonnaisia ihastellessaan ja niiden alkuperää kysellessään saaneet kuulla, että taituri niiden takana onkin Mattila siinä tiskin takana.

– Tämä on itsellekin hieno tilanne, kun pääsen palvelemaan asiakkaita ja näkemään ne reaktiot, Mattila kertoo hymyillen.

Makeista herkuista pääsee nauttimaan myös Mintin viikonloppubrunssilla. Laatuun ja käsityöhön panostavan brunssin ruokaerikoisuuksia ovat esimerkiksi Mintille varta vasten luotu pastrami-possunpaistileikkele sekä pöytiin tarjoiltava risotto, jonka asiakas saa valitsemallaan täytevaihtoehdolla. Brunssin makeana loppuhuipennuksena taas on, kuinkas muutenkaan, kimara kakkuja.

Mint, Kauppakatu 4

KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi