sasor tilavierailu 2 kohokohdat
Tiina Lamppu ja Sari Sorri tutustumiskäynnillä Siru ja Arvo Marttilan Metsärannan tilalla.

Perheyritys Metsärannan Liha on vuodesta 1995 asti toiminut suoranainen siankasvatuksen edelläkävijä, joka panostaa possujen hyvinvointiin ja laadukkaasti tuotettuun lihaan eri muodoissaan. Punkalaitumella possut kasvavat oman tilan viljalla ja härkäpavulla kaikessa rauhassa parhaaseen kilohintaan maanisesti tähtäilemättä. Sitä possua kokkaa ja asiakkailleen hyvällä mielellä tarjoaa mm. ravintola Sasorin väki.

Päätös panostaa lujasti eettiseen ja ekologiseen, niin sanotusti maalaisjärkiseen siankasvatukseen syntyi Metsärannan saunanlauteilla vuonna 1994. Arvo Marttilan isä oli jättämässä tilaa poikansa käsiin, mutta oli huolissaan tulevaisuudesta. EU:n uhkakuvat olivat kovat. Puhuttiin, että maatalous tulee loppumaan Suomesta ehkä vallan, eikä ainakaan pienien tilojen pitäminen enää kannattaisi. Pärjäisikö poika hoitamalla tilaa vanhaan malliin? Olisiko pakko laajentaa – vai uitaisiinko vastavirtaan?

sasor tilavierailu maistiainen kohokohdat
Perjantaisin avoinna olevan tilamyymälän maistiaisia.

– Silloin piti tehdä se valinta, että lähdemmekö mukaan tehotuotantoon vai teemmekö asiat toisin. Valitsimme sen toisen polun, Marttila toteaa.

Yhdessä löylytellessä syntyi siis hyviä päätöksiä. Marttila kävi lihanleikkauskurssin, ja vuonna 1995 perustettiin oma tilateurastamo sekä leikkaamo. Possuja ei tarvinnut raijata kuljetuksesta stressaantuneina teurastettaviksi, vaan kaikki hoitui kotitilalla eläimiä asiallisesti kohdellen, ei liukuhihnatyönä. Kaikki possujen syömä rehukin kasvoi omalla tilalla. Ja näin on edelleenkin.

– Possut syövät oman tilan viljaa, ja olemme viljelleet härkäpapuakin jo kymmenen vuotta. Sillä pystytään korvaamaan tuontisoija, Marttila kertoo tyytyväisenä.

– Emme ole luomutila, mutta olemme lähellä luomua. Se on tietoinen valinta. Possunkasvatuspuolella luomuun siirtyminen on aika hankalaa esimerkiksi jo ihan sen takia, että eläinten pitäisi päästä ulos ympäri vuoden, eikä sika ole näillä leveysasteilla talviaikaan mikään ulkoilmaeläin.

Marttila kertoo, että heidän possujaan kuitenkin kasvatetaan pitkälti luomuperiaattein.

– Emme lääkitse possuja, ne kasvavat väljissä ja virikkeellisissä olosuhteissa, ja tiedämme jokaisen possun koko elinkaaren.

sasor tilavierailu kauppa kohokohdatMetsärannan tilalta on lähtenyt ja lähtee possua välittäjien kautta ravintoloihin ympäri maan aina Oloa myöden, mutta lihaa myydään myös omassa tilapuodissa monessa muodossa. On leikkausta jos jonkinlaista, makkaroita, lihahyytelöä, säilykkeitä. Ennakkotilauksesta saatavilla on myös kokonaisia possuja niin kypsentämättöminä kuin meheväksi savustettunakin joko kylmänä tai lämpöisenä suoraan uunista. Sian saa myös leikkauspalveluineen päivineen vaikkapa juhlien ohjelmanumeroksi. Makkaraakin voi tilata vaikkapa ihan oman reseptin mukaan valmistettuna.

– Olemme tehneet omaa makkaraa mm. metsästysseuroille heidän omilla logoillaan ja etiketeillään.

sasor tilavierailu makkaramestari kohokohdat
Makkaramestari Jarmo Rotikko makkarakoneen terien teroituspuuhissa.

sasor sari sorri kohokohdatSasorin ravintoloitsija Sari Sorri ja keittiömestari Tiina Lamppu kävivät tutustumassa tilaan kauppoineen, makkarantekopisteineen ja pakkaamoineen päivineen. Tällä hetkellä Metsärannasta saadaan Sasoriin kylkeä, mutta syksyllä on suunnitelmissa taituroida niskaa lautasille.

– On todella hienoa päästä konkreettisesti näkemään, mistä se ruoka meidän ravintolaamme tulee, Sorri kertoo.

KOTISIVU

Lue myös: Uusi Sasor panostaa palveluun ja selkeisiin skandimakuihin

Teksti ja kuvat: Ronja Honko Lifestyle Media Oy
sasor tilavierailu 5 kohokohdat
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Pinot Noir -viikot Tampereella

[20.5.-2.6.] Riesling & Co -viikot 2024 Tampereella

Rapsakat saksalaiset viinit piristävät 60 huippuravintolassa ympäri Suomen. Tampereelta on mukana tällä kertaa kahdeksan ravintolaa: Gastropub Tuulensuu, Ravintola Näsinneula, Ravitsemisliike Aisti, Sasor Restaurant &...
Pikilinnan kesäterassi Tammelassa

Tampereen terassit ja kesäkeitaat esittäytyvät

Nyt saa jälleen nauttia ulkona aurinkoisen lämpöisestä ilmasta, eikä tarvitse uhmata säiden jumalia! Tässä terassikauden helmiä Tampereella. Kyttälän ravintolakaupunginosan kesäterassit Terassit lähellä Nokia Areenaa ja Ratinan...

Kokous- ja juhlatila Sorsapuiston äärellä – Ravintola Sasorin kabinetti esittäytyy

Omaa rauhaa rakastaville Ravintola Sasorista löytyy monikäyttöinen ja raikas kabinettitila, jossa on tilaa hengittää. Sorsapuistoon, Tampere-talon suuntaan avautuvat ikkunat ja moderni skandinaavinen sisustus ovat...