
Koskikeskuksen alikulkutunnelissa tirisee ja pyörii jo mehevä pollo poikineen, sillä Toni Leskisen ja Aku Haljoen espanjalaistyylinen Los Pollos -kanaravintola on avattu. Viimeistään nyt on kaikille selvää, että rennosti napsuteltava kana on muutakin kuin siipiä.
Los Pollosin kana maustetaan perinteiseen espanjalaiseen tapaan tuikkaamalla sitruunalohkoja, valkosipulia sekä tuoreita yrttejä siivekkään sisuksiin. Lisäksi grillautuvaa kanaa valellaan välillä itse alusta asti keitellyllä liemellä, jonka sekaan tirahtelee kypsymisproseduurin aikana myös kanojen omaa rasvaa sekä pullosta lorauteltavaa valkoviiniä.
Kananpojat saapuvat ravintolaan Naapurin Maalaiskanalta, jonka lähitiloilla siivekkäät kasvavat väljemmissä laumoissa ja pidempään. Eettisemmällä kasvatuksella ja ruokinnalla taataan lihan laatu ja valmistustekniikalla oikea kypsyys.
– Meillä kaikki on ihan tuoretta. Valmistusprosessi on aika vaativa, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen. Näin kanasta tulee niin paljon parempaa! Leskinen toteaa.
10 euron lounas koostuu 1/4 kanasta ja vaihtuvista lisukkeista. Mikäli kanaa tahtoo tuhdimmin, sitä voi ostaa annokseensa toki lisää. Myös take away -puoleen näppärine ja ekologisine pakkauksineen on panostettu. Esimerkiksi bocadilloa eli espanjalaista täytettyä patonkia voi syödä siististi suoraan pahvipakkauksesta vaikka kävellessä.
Ruokalistalla taas on kananpoikaa monessa muodossa erilaisine lisukkeineen, mutta myös kasvissyöjille löytyy haukattavaa. Erilaiset täytetyt Royal Bakeryn leipomat leivät ovat näyttävästi valikoimassa. Myös ehtoja kanakroketteja taituroidaan. Jälkihyvääkin tarjolla on, sillä churroilla saadaan suut makeaksi. Churrot ovat munkkitangon tyylisiä kuohkeita leivonnaisia.
– Espanjassa churrot ovat aamupalojen aatelia. Niitä nautitaan aamupalaksi sulan suklaan kanssa. Täällä ne sopivat vaikka jälkiruoaksi.
Churroja voi tulla nappaamaan myös mukaan vaikkapa päiväkahvin kaveriksi, sillä niillekin on oma näppärä rasiansa.
Ravintolan avaamisvalmisteluissa ja tovin avaamishetken jälkimainingeissakin vaikuttaa jo vuosia Espanjassa asunut ja Michelin-ravintoloissa keitellyt keittiömestari Jani Paasikoski. Kokit tapasivat ja ystävystyivät aikanaan Espanjassa ruoan merkeissä. Kun Paasikoski kuuli, että Leskinen halusi avata espanjalaistyylisen kanaravintolan, hän kertoi heti haluavansa tulla mukaan avaukseen.
– Aivan mahtavaa, että minulla on tällainen espanjalaisen ruoan superammattilainen täällä mukana. Barcelonassahan on näitä paikkoja vaikka kuinka paljon, itsekin Espanjan keittiöissä vuosia työskennellyt Leskinen kertoo tyytyväisenä.
Espanjalaisittain valmistettu kana on todella mehevää ja silti rapsakkanahkaista. Kuivan kanan kirous ei näin huolella valmistettua tipusta vaivaa. Eipä ihme, että kotikonnuillaan kana on erittäin suosittua katuruokaa.
– Barcelonassa kanapaikkojen edessä on jo kahdentoista aikaan aina jonoa. Sunnuntaiaamuisin perheet hakevat perinteisesti kanaa mukaansa, jolloin suosituimpien paikkojen jono voi olla kymmeniä metrejä, Paasikoski valottaa.
Ravintolan sijainti herätti Leskisen kokkikollegoissa aikanaan hämmästystä, mutta liikeidean, tuotteen ja tilojen paljastuttua kaikki ihmetyksen äänet ovat häipyneet. Ja jo ennen avaamista ravintolaan tehtiinkin varauksia yksityistilaisuuksien viettopaikaksi nimenomaan ravintolaväen taholta.
Leskinen tuumaa, että vaikka kaikki onkin mietitty etukäteen vimpan päälle niin pitkälle kuin mahdollista, muovautuu ravintola ruokineen vielä alkumatkan varrella. Ja asiakkaat tekevät ravintolan.
Ripeästi tarjolle tulevaa ruokaa niin paikan päällä purtavaksi kuin mukaan napattavaksi tarjoava Los Pollos sijaitsee Koskikeskuksen alikulkutunnelissa. Pääovista sisään, liukuportaat alas ja vasemmalle – ja siellä siivekkäät tirisevät!
Avoinna: lounas ma-pe klo 11-15, ma-la klo 11-20
Lue myös: Uutuusravintola Los Pollos grillaa kananpoikaa espanjalaisittain
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy