tero mäntykangas tomi schulze kohokohdat
Lapland Hotels -ketjun keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas ja Dabbalin keittiöpäällikkö Tomi Schulze puuhiiligrilliä katsastamassa. Ruokalistan luonut Mäntykangas on mukana käynnistämässä Lapland Hotel Tampereen toimintaa.

Lapland Hotel Tampere avautuu Dabbal-ravintoloineen koettavaksi ja maisteltavaksi 25.9. Ruoka on puhuttanut kaupunkilaisia jo pitkään, sillä mm. PRO-palkintoja pokannut Lapin ruokakulttuurin lähettiläs Tero Mäntykangas on suunnitellut ravintolaan annokset, joiden luvataan tuovan pohjoisen luonnon Tampereelle.

Lue ravintolaesittely: Ravintola Dabbal

– Pääsemme aloittamaan sato- ja pyyntikauden ollessa parhaimmillaan. Kaikki pohjoisen maut tuodaan suoraan tänne! Ruokamme ei ole fine diningia, mutta raaka-aineet ovat hyvät ja maut kohdillaan. Sellaista konstailematonta lappilaista ruokaa, Lapland Hotels -ketjun kaikista keittiöistä vastaava Mäntykangas kuvailee.

tomi schulze kohokohdat
Dabbalin keittiöpäällikkö Tomi Schulze on tuttu monista Tampereen huippukeittiöistä.

Bistrolistalla on krouvimpaa purtavaa, kuten lappilaissävytteistä burgeria sekä pizzaa, mutta à la carte -annoksissa on näyttävästi tarjottua rautua, flank steakia ja kuningasrapua. Jäkäläkin tulee annoksiin etsiytymään.

Lapissa on perinteisesti valmistettu ruokaa avotulella. Se elementti on saatu tavallaan siirrettyä aromia antamaan myös Dabbaliin, sillä keittiön sydän on Mibrasa-puuhiiligrilli.

– Meille puuhiiligrilli on aika ehdoton. Se antaa aivan omanlaista makua sekä lihalle että kalalle, Dabbalin keittiöpäällikkö Tomi Schulze kertoo.

annos kohokohdat
Kuva: Lapaland Hotels

Esimerkiksi poronpotka ja Meri-Lapin karitsa tulevat saamaan grillissä ensin väriä pintaan ja jäävät sitten leppeämpiin lämpöihin hautumaan ja imemään itseensä savun makua.
Valtaosa pääraaka-aineista saapuu ravintolaan suoraan Lapista tutuilta tuottajilta. Poro, Inarijärven rautu ja Pykeijan kuningasrapu tulevat olemaan listan keskeisiä makuja.

Yhteydet tuottajiin ovat hyvät ja suorat, pientuottajayhteistyötä arvostavat. Lähes kaikki poronlihakin tulee pieniltä porotarhureilta, jonkin verran jopa Sallan Villiporolta, jonka sarvipäät laiduntavat aivan vapaasti ja etsivät ravintonsa itse.

– Meillä on monia eri pientuottajia. Pohjoisessakin käytämme etupäässä nimenomaan tunturikohtaisia tuottajia, sillä haluamme tukea paikallisia pieniä toimijoita, Mäntykangas kertoo.

Tampereelle poro saapuu kolmelta eri tuottajalta, yhdeltä jopa makkaran muodossa. Poronverimakkaran.

poronverimusta kohokohdat
Kuva: Lapland Hotels

– Kun kuulin hotellin avaamisesta Tampereelle, tulin käymään täällä. Maistellessani mustaamakkaraa ajattelin heti, että sitä Dabbaliinkin pitää saada, mutta tietenkin poronverestä valmistettuna. Nyt inarilainen yritys valmistaa meille poronverimustaa.

Pohjoisen makuja tullaan tuntemaan listan annosten lisäksi paitsi aamiaisella myös keittopainotteisella lounaalla, joka pyörähtää käyntiin maanantaina 28.9. Kokoustarjoiluissa panostetaan ruokaisaan mutta keveään hyvän olon ruokaan, jotta kokoustaa ei tarvitse ähkyisenä. Kuusenkerkät ja koivunlehdet ovat pakkasessa ja jäkälät pusseissaan odottamassa keittiön taikanäppejä.

tero mäntykangas pentik-tarjoilulautanen signeeraus kohokohdatLapin luonto näkyy ja tuntuukin kaikessa, niin lautasilla kuin jopa lautasissakin. Anu Pentik on suunnitellut Mäntykankaan kanssa yhteistyössä ravintolan luontoteemaisen astiaston. Osa astioista on Pentikin omakätisesti signeeraamia. Lautasia voi myös ostaa mukaansa.

Dabbalin makuihin pääsee ottamaan varaslähdön rentoon katuruokatyyliin, kun pop up -ruokarekka parkkeeraa 23.-26.9. Hämeenkadun varteen. Rekasta myydään edukkaaseen hintaan mm. poronverimustaa ja härkäburgeria juomineen.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Annoskuvat: Lapland Hotels

– Lapland Hotel Tampere ravintoloineen aukeaa 25.9. osoitteesssa Yliopistonkatu 44. Tarjoaa aamiaista, lounasta, bistrolista- ja à la carte -annoksia. Lounasta 28.9. alkaen ma-pe klo 11-14.

– Ravintola, baari ja kesällä 135-paikkainen ulkoterassi.

– Bistrolistan annokset 13e-23e, à la carte -listan pääruoka-annokset 22,50e-29e, 3 ruokalajin Lappi-menu 38,50e.

– Osa ravintolan astioista Anu Pentikin signeeraamia. Lautasia voi myös osaa mukaansa.

– Ruokarekassa on saatavilla Dabbalin makuja 23.-26.9. osoitteessa Hämeenkatu 14.

tero mäntykangas pentik-vati kohokohdat

KOTISIVU

KATSO HOTELLIARVOSTELUT HOTELS.COM