Riimiporoa, pikkelöityä karpaloa ja savumajoneesia pinnallaan tujaus hienoa karpalojauhetta. Aasialaistwistiä tuo paistettu kuningasosterivinokas.

Dabbal Kitchen & Barissa nautittiin 8.2. huima 4 ruokalajin ja 30 viinintuottajan illallinen, joka oli täynnä viimeistä paikkaa myöden. Myös avoin kabinettitila sekä tasanteet olivat kulinaarikarkelokäytössä, jotta mahdollisimman moni pääsi osallistumaan ainutlaatuiselle illalliselle. Onneksi kaikilla halukkailla on mahdollisuus päästä vielä kokemaan illan annoskokonaisuus, sillä se jatkaa ravintolan yllätysmenuna.

Dabbal on tunnettu paitsi pohjoisen raaka-aineista ammentavista mauistaan, myös tasokkaista ja viihdyttävistä viinintekijäillallisistaan. Kolmatta kertaa järjestetty massiivisen viinikavalkadin ja mittavan tuottajakimaran Winemaker’s Dinner toi joitain tuottajia Suomeen aivan ensimmäistä kertaa. Kosolti useampi maistoi ensimmäistä kertaa lappilaisia makuja viiniensä kumppanina. Annoskokonaisuutta kiitelleiden illastajien ohella myös Dabbalin tiimi oli täpinöissään pitkän valmistautumisen onnistuneesta huipennuksesta.

– Tällaiset tapahtumat pitävät intoa ja mielenkiintoa yllä. Koko keittiötiimi on ollut täysillä mukana tässä ja on painettu pitkää päivää, kertoo keittiömestari Janne Kostamo.

Mainion ja viinien kanssa keskustelevaisen menun loihti keittiömestari Janne Kostamo(oik.) yhteistyössä Lapland Hotelsien keittiöpäällikkö Tero Mäntykankaan ja koko Dabbalin keittiötiimin kanssa.

Salissa illan aikana vuolaasti kehuttua menua olikin hiottu salassa jo jonkin aikaa.

– Se on ollut meillä yllätysmenuna. Vajaan kuukauden verran olemme kehittäneet sitä ja kokeilleet uusia asioita. Halusimme mukaan esimerkiksi pientä Aasia-vivahdetta, vaikka menemmekin annoksissa aina vahvasti Lappi edellä, Kostamo kuvailee.

Aasia pääsi pilkahtamaan esimerkiksi rautuannoksessa. Lautaselta löytyi ruskeassa voissa kypsennettyä rautua, maa-artisokkaa pyreenä sekä pikkelöitynä, paistettua ja pikkelöityä ruusukaalia sekä wasabimaisen säväyksen antavia sinapinkukkia. Kastikkeena toimi shiso-vinegretellä maustettu kalakerma.

Illan aikana pöytiin kannettiin myös riekkoa kroketin muodossa, kuningasrapua muiden muassa merilevän ja mison makukaverina, riimiporoa savumajoneesilla sekä kuningasosterivinokkaalla ja jälkihyvänä annoksellinen ruskeavoikakkua poron kuulla maustetulla kinuskilla ja puolukkajäkälällä, -jäätelöllä sekä savumarengilla. Ja kahvin kanssa mustikkasydämiset lappilaiset minimunkit.

Yllätysmenua tarjotaan maaliskuun loppupuolelle asti, jolloin Dabbalissa tapahtuu taas uutta ja mielenkiintoista: keittiömestarivierailu. Jordista ja tähtiravintola Askista tuttu ravintoloitsija-keittiömestari Filip Langhoff saapuu laatimaan oman menunsa Dabbalin pohjoisen raaka-aineista.

4 ruokalajin ”winemaker’s dinner” -yllätysmenu 59€, viinit 40€

Lue myös: Yllätyksellinen Winemaker’s Dinner Dabbalissa ˜ 30 viinintekijää ja 100 viiniä illallisella

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY