Sekä TNT- että HOAX-ravintolassa tilaukset tehdään tiskillä, mutta annokset tarjoillaan pöytiin Aino Järvisen (vas.) ja Elina Puttosen toimesta.

HOAX nouto- ja kuljetustilaukset
TNT nouto- ja kuljetustilaukset

Tampere on saanut mielenkiintoisen torikeittiötyylisen Bonker Moodcourt -ravintolakokonaisuuden, joka kokoaa muhkeat HOAX-vegaaniherkut, meksikolaiset sekasyöjille sopivat TNT-haukattavat ja yökerhon cocktail-baaritarjontoineen samaan ”bunkkeriin”. Eli Bonkeriin. Paikka virittelee keskieurooppalaista rennon ruoan klubimeininkiä kaupunkiin.

– Lissabonissa, Budapestissa ja Amsterdamissa olemme törmänneet tällaiseen kunnon iltapöhinäiseen foodcourt-meininkiin, kuvailevat ravintoloitsijaporukkaan kuuluvat Eero Koiranen ja Kimmo Sirviö yhteen ääneen.

Kun rautatieaseman takana sijaitseva tila ilmaantui tyrkylle, syttyikin idea usean ravintolakikkarin kokonaisuudesta välittömästi. Niin Olympia-korttelin, Aloha Ramenin, Maja/Talon kuin Kaijakankin poppoosta koostuva tekijätiimi laittoi hihat heilumaan ja töpinäksi.

Joulukuun alussa avautunut Bonker sijaitsee pikkuisen piilossa, aivan vanhan rautatietunnelin päässä ja ovista oikealle. Bunkkerimainen sisääntulo avautuu neonvaloputkien säihkeeseen, joka säväyttää mieleen reivit ja reteät katusyötävät. Mielikuva on etenkin ruoan osalta varsin osuva, sillä tarjolla on sekä muhkeaa mättöä että ehtoja meksikolaismakuja. Ja kyllä, myös niitä tanssilattiatouhuja on tarjolla.

Värikylläisyyttä ja trooppisten tunnelmien silmäkarkkia piisaa vegaanipurgerpurtavan lisäksi myös lautasessa.

Keittiömestari Sonja Valkealan luotsaama HOAX on muhkeita burgereita, ranuja, frittereitä, poppareita ja muuta pikkunapsuteltavaa varsin muhevassa ja veikeässä vegaanisessa muodossa. Tacos ’n’ Tequila eli TNT on aitoja meksikolaisia makuja niin tacojen, burritojen kuin quesadillojen ja pikkuisten rullattujen taquitojenkin muodossa. Keittiömestari Tam To ammentaa makumaisemat aivan niiden alkulähteiltä. Hän kun on asunut aikanaan parikymmentä vuotta Etelä-Kaliforniassa aivan Meksikon rajan tuntumassa.

Friteerattua vegekanaa, poppareita ja chili-paprikaveganeesia.

Toisin kuin moni on saattanut mieltää, ei Bonker ole suinkaan pelkästään vegaaninen ruokakeidas. TNT nimittäin tuikkii tacojen täytteiksi ja muihin meksikolaissyötäviin moninaisen kirjon eläinperäisiä mehevyyksiä.

– On kalaa, rapua, nautaa, possua ja kanaa. Sieltäkin löytyy kyllä vegaanivaihtoehdot jokaisesta ruokaryhmästä, mutta emme lähteneet tekemään niitä kovin monta. Viereisen keittiön lista on kuitenkin ihan täysin vegaaninen juomatuotteita myöden, Sirviö summaa.

Tacot ovat TNT:n juttu! Niitä voi tilata vaikka yhden kutakin sorttia ja kylkeen vielä erilaisia lisukkeita. Vaihtoehtoina ovat meksikolainen riisi, mustapavut, ranskalaiset, nachot, pico de gallo sekä guacamole.

Bonker on se katto, jonka alla sekä TNT että HOAX operoivat. Ruokaa ja juomaa voi tilata kummasta kikkarista vaan ja syödä sekä juoda sitä missä vaan. Esimerkiksi porukalla haukkaamaan suunnatessa pöytään saakin varsin rehevän kattauksen erilaisia syötäviä niin sakilla napostellen jaettavaksi kuin hekumoiden omittavaksikin.

Tilaukset tehdään tiskeillä, mutta annokset tarjoillaan pöytiin. HOAXin tarjoilijat tietävät kiidättää valmistuvat annokset oikeisiin pöytiin supersuloisten eläinhahmojen perusteella. Tässä ravintolakompleksissa My Little Pony ja stegosaurus puhuvat aivan omaa kieltään.

Puhetta piisaa myös asiakkailla, sillä vaikka letkeä musiikki virtaakin ympäri Bonkeria, pystyy pöydissä silti vallan mainiosti myös juttelemaan. Ravintoloitsijatiimin mukaan musiikki ei korvia huumaa myöskään iltayöstä tossujen vipattaessa tanssilattian taholla.

– Musiikki ei ikinä pauhaa superkovalla, vaan pöydissä pystyy myös istuksimaan chillisti. Jo ensimmäisten viikonloppujen perusteella täällä on ollut myös tosi hyvä meininki tanssilattialla. Tammelasta ei tosiaankaan tarvitse lähteä keskustaan asti, jos haluaa jatkaa ihan sinne päätyyn saakka, Sirviö toteaa.

Siinä missä HOAXista löytyy vegaanisia juomia viinistä kombuchaan, tarjoaa TNT niin meksikolaista olutta kuin limppariakin. Myös Pyynikin Käsityöläispanimon tuotteita löytyy tarjonnasta. Bonkerin baaritiskin puolella maakaroidaan klassikko- ja retroisistakin cocktaileista uudenlaisia versioita. Esimerkiksi Kelkka saa henkilökunnan hyppysissä aivan uutta vauhtia tuoreista raaka-aineista.

– Teemme Bonkerin cocktailbaarissa juomista 2.0-versioita. Niistä löytyy siis samoja makuja, mutta panostamme käsityöhön ja käytämme tuoreita hedelmiä sekä marjoja, kuten esimerkiksi Muusassakin, kuvailee Koiranen.

Niillä juomaeväillä kelpaakin pitää jutustelu- ja tanssivirettä yllä aina sinne pikkutuntien tapahtumiseen asti: torstaista lauantaihin Bonker palvelee peräti viiteen asti aamusella ja tiistaista keskiviikkoonkin klo 02 saakka. TNT ja HOAX taas laittavat keittiönsä kiinni viikonloppuisin vasta klo 23, joten ruokatankkaustakin voi tehdä ilahduttavan myöhään.

Koiranen ja Sirviö paljastavat, että alunperin tilaan suunniteltiin klubimaisen yökerhon ohella useammankin ruokaravintolan kokonaisuutta, mutta puuha päätettiin kuitenkin aloittaa kahdella. Vaan kukapa tulevasta tietää… Ruokasopu sijaa antaa Bonkerin pöytien ääressä.

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Bonkerin ja sen ruokaravintoloiden sisustus on Tilako-sisustussuunnittelutiimissä toimivan Sonja Aallon suunnittelema. Hänen kädenjälkensä näkyy myös mm. Olympia-korttelin puutarhassa.