salud-ayriaisetKevät on jo kohta ovella ja se on huomattu Bodega Saludissakin, jossa pistetään suut nautiskellen kevätsipulille, espanjalaisittain calcotadalle. Ravintolassa on maisteltavissa aidolla Josper-puuhiiligrillillä kypsennettyjä kevätsipuleita romescokastikkeen kera 9.2 lähtien.

Kevätsipulinmässäilyllä on katalonialaisessa Tarragonan maakunnassa ikivanhat perinteet. Lempeän makuisia, makeahkoja, pienen purjon näköisiä sipuleita on kypsennetty Espanjan koilliskolkassa tulen hehkussa jo vuosisatoja. Suomessa kevätsipuli tunnetaan myös viher- ja salaattisipulina. Sitä kasvatetaan mullattuna, samalla tavoin kuin parsaa ja purjoa.

Satakunta vuotta sitten vallsilainen maalaismies Xat de Benaiges kypsensi sipulinsa, joko vahingossa tai kokeillakseen, hiilloksella. Tulos oli nokisen surkea. Nuukuus on kuitenkin katalonialaisten kansallishyve, joten Xat poisti sipuleista nokisen ulkokuoren, paljasti sipulin mehevän ytimen ja maistoi. Menestystarina alkoi siitä.

Tammi- ja helmikuu ovat Tarragonan perinteistä Calcotada-kautta. Viime vuosina sitä on jouduttu pidentämään herkuttelun jatkuvasti kasvavan suosion vuoksi. Maakunnassa kasvatetaan vuosittain parikymmentä miljoonaa kevätsipulia. Tarragonan kuuluille Calcotada-juhlille kevätsipuleita imeskelemään saapuu vuosittain n. 300 000 herkuttelijaa. Hyvissä ajoin ennen vieraiden saapumista viiniköynnöksen oksista poltetulla hiilloksella kypsennetyt sipulit pyöräytetään sanomalehtikääreeseen. Siinä sipulit hautuvat tarjoilukuntoon ja valkoinen ydin mehevöityy. Mustat sipulit tarjotaan lämmön säilyttävän kattotiilen päällä kastikkeen kera. Ruokailijat kietovat ruokaliinan kaulaansa ja hartioillensa, kuorivat mustan sipulin, dippaavat, kallistavat päänsä taaksepäin, laskevat herkun suuhunsa, pureutuvat sipulin mehevään varteen ja alkavat nauttia.

Juhla huipentuu tietysti kevätsipulikilpaan. Siinä palkintosijoille aikovan on valmistauduttava kuorimaan ja imeskelemään sääntöjen mukaan vähintään 200 kevätsipulia 45 minuutissa. Myös Saludissa on kisattu sipulisissa merkeissä. Viimeisin kevätsipulin syönnin mestari herkutteli huikeat 4,2kg sipuleita.

Kuva: Jussi Koivunen