Aunessilta, Kuvaaja Toni Honko, Kohokohdat.fi

Aunessilta on jykevä ja kauniskaarinen graniittisilta matkalla Tamperen keskustasta Teiskoon. Sen jykevä 1899 valmistunut kiviholvi on Museoviraston suojelussa. Paarlahtea on monesti kutsuttu Pohjolan pisimmäksi sisämaavuonoksi ja se onkin yksi Näsijärven veneilyalueen kauneimpia alueita.

Aunessillalta avautuu kaunis näköala Näsijärven suuntaan, mutta myös Paarlahden uuden sillan suuntaan. Uudelta sillalta näkee parhaiten Paarlahden suuntaan. Vuonot ovat jääkauden synnyttämiä ja Paarlahden lisäksi niitä löytyy lähinnä maamme pohjoisesta. Sulava jäämassa on virrannut Paarlahden kautta mereen Ancylys-järven aikoihin, jolloin nykyisen Tampereen alue sijaitsi vielä sisämeren rannalla. Kymmenen kilometriä pitkän vuonon syvin kohta on 60 metriä.

Vaikuttavin tapa tutustua Paarlahteen on veneellä, jolloin pystyy seilaamaan vuonon perukoille asti. Paikalle pääsee helposti myös Tampereen paikallisbussilla sekä tietysti omin kulkuneuvoin.

Aunessiltaan voi tutustua esimerkiksi silloin, kun Tampereelta suuntana on Helvetinjärven kansallispuisto, Muroleen kanava, Ruovesi tai Virrat.

Aunessillalta on vain lyhyt kävelymatka Kämmenniemen uimarannalle ja idylliseltä alueelta löytyy myös Kämmenniemen kyläkeskus palveluineen. Paarlahden perukoilta löytyy myös Viitaniemen uimaranta.

Retkikohde veneellä Näsijärvellä Pysähdyskohde Teiskossa Pysähdyskohde matkalla Ruovedelle tai Virroille

Aunessilta ja Paarlahti
Vuonomaisemaa Aunessillan suunnasta syvemmälle Paarlahteen. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi
Paarlahden uusi silta ja näkymä Aunessillalle kohti Näsijärveä. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Näin Aunessillalle paikallisbussilla:
https://moovitapp.com/?from=Keskustori&to=Aunessilta,%20Tampere&fll=61.4973_23.76156&tll=61.631061_23.837855&customerId=4908&metroId=2621&lang=fi&t=1

Kämmenniemen uimaranta on niin lähellä Aunessillan näkymiä, että sillan voi helposti nähdä myös vedestä käsin.

Kämmenniemen uimaranta kartalla

Viitaniemen uimaranta kartalla

Saunalaiva synttäreihin ja polttareihin – m/s Rosendahl risteilee Näsijärvellä