Armas Kuppila ja Jarno Laitinen palvelevat osoitteessa Tuomiokirkonkatu 17.

Armas Kuppila avaa uuden isännän myötä ovensa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kuppila on pienen purtavan tai isommankin syötävän mutkaton piipahtamispaikka, jossa annoksen saa eteensä suht’ nopsakasti. Ja sisään voi suunnata vaikka iltalenkin varrella verkkareissa. Siitäkin huolimatta kyseessä on kuppilaisäntä Jarno Laitisen mielestä kaupungin romanttisin ravintola. Ja onhan se armas!

Tuomiokirkonkadun pikkuinen Kuppila on vuosien varrella muuntautunut moneksi viinillisistä pop up -tempauksista suuren maailman street food -nautintoihin ja supisuomalaisiin makuihin. Varsinainen kulinaarielämän moniottelija siis. Pitkään ravintola operoi ainoastaan lounasaikaan, sillä paikkaan ei löytynyt sellaista vetäjää, joka osaisi ja ehtisi ohjastaa sitä ilta- ja viikonloppuravintolana. Nyt on Kuppilalle löytynyt isäntä ja makujen mekaanikko.

– Tämä on sellainen minibistro. Itse käsin tehtyä ruokaa ja hyvää juomaa, kuvailee Laitinen helposti haukattavaa matalan kynnyksen Kuppilaa.

Laitisen taustajoukoissa toimivat Suomalaisen klubin keittiötä johtava Teija Vainiola sekä ravintola C:n keittiön tahtipuukkoa heiluttava Ilkka Isotalo. Ja tietenkin C:n sommelière ja viiniguru Christina Suominen.

Kuppiloitsijan puuha on Laitisella suorastaan verissä. Hän on nimittäin kasvanut äitinsä Christina Suomisen viinillisessä ravintolavaikutuksessa ja ajautui lopulta muista opinnoistaan sekä uristaan huolimatta ja suoranaisesta geneettisestä ravintola-alan vetovoimasta ravintolaan – ja Kuppilaan ihan kirjaimellisesti. Samoin kävi nykyään helsinkiläistä BasBasia pyörittävälle sisko Katrina Laitiselle.

Ilta-aikaan Armas Kuppilan vaihtuvaan annoskatraaseen kuuluu mm. chilistä ja valkosipulista pastaa, lehtikaalinen ja piparjuurinen salaatti paahdetulla punajuurella ja lämminsavukalaa perunaisilla ja punasipulihillokkeisilla lisukkeilla.

Kuppilaa hallinnoiva ja siihen tyystin hurmaantunut Laitinen tituleeraa paikkaa Tampereen romanttisimmaksi ravintolaksi. Se onkin erittäin tunnelmallinen ja piipahtamaan houkuttava pikkuriikkinen ravintola, jonka vielä pienempi keittiö lennättää pöytiin isoja sekä pieniä ruoka-annoksia, iltapalaa ja brunssia kyljessään lasi laatuviiniä, oivallista olutta tai lasin Vainiolan Teijan mehua tai jääteetä. Sillä lailla mutkattomasti. Ja tietenkin myös Kuppilan Tamperradan pintxo-kisan voittaja-annosta on saatavilla.

Yksi Kuppilan suosituimpia syötäviä on lämminsavukala-annos.

Kuppilan brunssi on oodi kananmunalle.

– Kala tulee Nygreniltä ja se vähän vaihtelee. Nyt se on lohta. Kalan lisäksi annoksessa on paahdettua perunaa, punasipulihilloketta, omatekoista sinappimajoneesia ja muutama suolattu kapris. Todella tasapainoinen annos, Laitinen kuvailee.

Viikonlopun brunssi on oodi munalle

Kuppilan ruokalista on raaka-aineiltaan liikkuvainen ja muuntautuvainen, mutta lauantain ja sunnuntain suloisen pitkään tarjolla oleva brunssi on oikea oodi kananmunalle. Saatavilla on sarja vaihtuvia muna-annoksia uppomunista espanjalaiseen perunatortillaan tai frittataan.

Kananmunaruokien yhdistämistä viiniin usein arastellaan, mutta Kuppilan juomatuotteesta vastaava viinitaituri Suominen haastaa kaikkia kokeilemaan, kuinka mainiosti samppanja soittaakaan yhteen munan kanssa. Tai vaikkapa Bloody Maryn.

– Meille voi siis tulla parantelemaan krapulaa taikka vaikka hankkimaankin sellaisen, Laitinen veistelee ja kutsuu kylään.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Armas Kuppila
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY