Tuomaristona vuonna 2018 toimivat Vice-Chargée de Presse, Chef Rôtisseur Anette Mellin, Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Tampereen vouti Mikko Reinikka ja Vice-Conseiller Gastronomique, Chef Rötisseur Marko Alenius.

Tamperradan pintxokisa oli tänä vuonna erityisen tiukkaa makujen taistoa! Ennätykselliset 55 ravintolaa kilpaili annoksellaan mittavan yleisön sekä tuomariston suosiosta. Tuomaristo valitsi gastronomisesti kiinnostavimmaksi pintxoksi Armas Kuppilan annoksen. Yleisön suosikiksi taas kirmasi lypsylehmäinen Ravinteli Huber.

Huber pintxoilee

– Tänä vuonna kilpailuannosten keskimääräinen taso oli noussut selvästi, kymmenen kärki oli pistemäärissä todella lähellä toisiaan, kilpailun päätuomari Mikko Reinikka kertoo.

Armas Kuppilan keltuaiskreeminen kisapintxo.

Voittaja ratkesi täpärästi makupisteiden erolla. Tuomaristo arvioi gastronomisesti kiinnostavimmaksi Armas Kuppilan pintxon, joka rakentui keltuaiskreemistä, savustetusta lohenmädistä ja mesiangervo-omenahillokkeesta. Perusteluissa mainitaan täydellinen makujen keskinäinen tasapaino, annokseen täyteläisyyttä tuonut keltuaiskreemi sekä lohenmädin hento savuisuus – juuri oikea vastapaino hillokkeen hienovaraiselle makeudelle. Tuomariston yhteispisteitä annos keräsi 245/300. Jaetulle kakkostilalle yltäneet Näsinneula ja Tuhto saivat kumpikin pintxoineen 240 pistettä. Tiukassa kisassa 15 parasta pintxoa mahtuivat 25:n pisteen sisuksiin. Arvostelu muodostui kolmesta osa-alueesta: maku 60%, ulkonäkö 20% ja innovatiivisuus 20%. Asiantuntijatuomaristona toimivat Reinikan lisäksi Marko Alenius ja Anette Mellin.

Ravinteli Huberin lypsylehmäinen kisapintxo

Yleisöäänestyksen voittanut Huber tarjosi 49 päivää dry ager -kaapissa pötkötellyttä ja miedosti grillattua lypsylehmän fileselkää tattipyreen ja japaninsinapin kera. Kolme vuotta hallitsevana mestarina taituroinut Pikkubistro Kattila oli jälleen panostanut kaikkia muita enemmän tapahtumaan ja sen pintxovalikoima oli kaikista laajin. Kattila myi viidessä päivässä huikeat 14 900 pintxoa. Itse kilpailuannos ei kuitenkaan yltänyt yleisön mielestä aivan Huberin tasolle ja Kattila putosi täpärästi toiselle sijalle. Inez tavoitteli kärkeä aivan kannoilla.

Yleisöäänissä äänten hajonta oli selvästi tasaisempi kuin viime vuonna. Äänestys meni todella täpärälle, ääniä annettin nettisivujen kautta kaikkiaan 1761 kpl. Yleisöarvonnassa yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin 200 euron arvoinen illallislahjakortti, jonka voitti Sirkka Kuula.

10 yleisön suosikkia (osuus äänistä)

1. Ravinteli Huber 10,7%
2. Pikkubistro Kattila 10,2%
3. Inez 10,1%
4. Los Pollos 5,2%
5. 2 H+K 5,1%
6. Bistro 14 4,5%
7. Sasor 3,7%
8. Fabric Bistro 3,6%
9. Periscope 3,5%
10. Tuhto 2,9%

Tamperrada on Suomen suurin ruokafestivaali, jossa tamperelaiset ravintolat tarjoavat viiden päivän ajan keittiönsä parasta osaamista pieninä ruoka-annoksina eli pintxoina edulliseen kolmen euron hintaan.

Tuomaristo arvioi yksittäisten kilpailuannoksien luovia gastronomisia ratkaisuja, ei paikan tunnelmaa tai muuta tarjontaa. Monipuoliset valmistusmenetelmät, niiden vaikeusasteet, raaka-aineet ja erilaiset rakenteet samassa annoksessa ratkaisevat. Siksi kilpailussa on kaksi voittajaa: yleisön suosikki ja tuomariston valinta. Näin ravintola pääsee myös tunnelman luomisella ja palvelulla vaikuttamaan suoraan pintxoyleisöönsä.

Tapahtuman kotisivut: Tamperrada