Monipuolisesta työstään nauttiva Hanna-Leena Ropanen pitää huolta siitä, ettei vieraiden saunonta ja uimailu lopu kesken nälän yllättäessä. Arajärven kesäkahvila palvelee päivittäin sekä suolaisin että makein antimin. Syömään voi piipahtaa kun siltä tuntuu.

Metsän sylissä piilottelevan järven rannalle ei liikenteen melu kantaudu. Ainoat äänet ovat linnunlaulu, lasten pulikointi ja kiukaan sihinä. Ja nykyään myös Arajärven kesäkahvilan paistinpannujen. Hanna-Leena Ropanen pitää keittiön hellan ja puusaunojen kiukaat kuumina läpi koko kesän.

Tieto hämmästyttävän kirkasvetisestä, lähdepohjaisesta metsäjärvestä on kulkenut korvasta toiseen supatellen vuosikymmenien kuluessa. Vaikka viialalaisesta piilopaikasta ei ole julkisesti juuri huudeltu, löytää sinne tiensä jo sankkalukuinen joukko niin paikallisia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin pulikoinnin, purtavan ja puusaunan leppeiden löylyjen perässä navigoivia kesäihmisiä. Rannalle erämaajärven.

– Täällä on käyty uimassa aina, jo ennen kuin tänne oli edes tietä. Tämä rakennus on rakennettu joskus 1960-luvulla, vuodesta 2016 paikalla kesäkahvilaa pyörittänyt Ropanen tietää.

Kirkasvetisen järven lisäksi myös makoisalöylyiset puulämmitteiset saunat vetävät paikalle kanta-asiakkaita ympäri Pirkanmaata ja Helsingistäkin saakka. Pientä maksua vastaan nautittavissa olevat saunat pesutiloineen ovat aivan liki rantaa. Järvestä nouseekin vesi suoraan saunoille ja niiden patoihin, joista voi sitten ammentaa lämpimän pesuvetensä vatiin nostalgiseen tapaan. Hiuksensa pääsee pesemään puhtaalla järvivedellä.

Ruokailla voi niin pirttipöytien ääressä kuin sohvaisassa seurustelunurkkauksessakin.

Kahvilasta keittiöineen taas saa montaa sorttia niin makeaa kuin suolaistakin syötävää – kylmää sekä lämmintä, pysyvää ja päivittäin vaihtuvaa annosta.

– Minulla on tässä sellainen uimarantayrittäjän kotikeittiö, Ropanen kuvailee hymyillen rentoa rantaravintolaansa.

Ryhmille on ennakkotilauksesta tarjolla monenlaista ruokaa tilaisuuden luonteen huomioiden. Aikaisemmin Tampereen laaturavintoloissa työskennellyt Ropanen kokkaa erilaisia buffet-vaihtoehtoja sekä lautasannoksina tarjoiltavaa kolmen ruokalajin menua. Yksityistilaisuuksia onkin ollut paljon perhejuhlista ja yhdistys- sekä yrityskekkereihin.

– Olen tosi onnellinen siitä, että ihmiset ovat löytäneet tänne viettämään juhliaan ja tyky-tilaisuuksiaan.

Majoittuakin pihapiirissä voi. Tiluksilta löytyy kaksi 4 majoittujaa mahduttavaa pikkuista mökkiä, joiden vuokraan sisältyy mökkien läheisyydessä sijaitsevan saunan käyttöoikeus. Mökit ovat perin ahkeraan varatussa käytössä, mutta aivan rannan läheisyydessä on mahdollista myös telttailla veloituksetta. Rannasta löytyy vapaassa käytössä oleva grillauspaikka ja keittokatos puuhelloineen. Luontopolullekin sieltä pääsee.

Arajärven kesäkahvila
Arajärventie 603

Avoinna:

5.6.-13.8.
Saunat ma-pe klo 16-20 ja la klo 13-18
(kahvila ma-pe klo 12-20 ja la-su klo 12-18)

14.8.-31.8.
Saunat ja kahvila ke klo 16-20 ja la klo 14-18 sekä muina päivinä sään mukaan (vähintään +15 astetta)

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy