Perjantaina saa olla tarkkana, ettei tule jymäytetyksi. Toisaalta kannattaa ehkä harkita, kannattaisiko sittenkin olla hyväuskoinen, koska aprillipilaan langennut saa lorun mukaan syödä silliä – ja miksei myös kauniin hopeakylkistä silakkaa, sillä sehän on itse asiassa sillin alalaji.

Silakkaa Tampereen ravintoloissa. Kuva: Pro Kala
Silakka on kaunis kala fileenäkin. Silakkaa Tampereen ravintoloissa. Kuva: Pro Kala

 

Itämeressä elävä silli on pienempi kuin Atlantilla elävä, ja sitä kutsutaan silakaksi, mutta biologisesta vinkkelistä kyseessä on sama kala. Ja tämä ei ole aprillia!

Mistä saa aina silakkapihviä Tampereella?

Pispalan Pulterin ruokalistalla suomalaisten klassikkoannos on saanut osuvasti nimen Suomalainen Elämänmuoto. Voissa paistettuja silakkapihvejä on säävarauksella aina saatavilla. Niiden kanssa annokseen kuuluu punajuurta, suolakurkkua, sitruunaa ja tillimuusia.

Pispalan Pulteri saavutti juhlaiän – Tampereen kolme vanhinta pubia jo viisikymppisiä

Tiedätkö, miksi aprillipäivänä syödään silliä?

Silli on päätynyt aprilliloruihin ehkä yksinkertaisesti siitä syystä, että se rimmaa aprilli-sanan kanssa.

”Aprillia, syö silliä” -lorun alkuperä tulee todennäköisesti Ruotsista, jossa pilaa uskonelle lallatellaan ”april, april, din dumma sill”. Aprillipäivän yhteys kaloihin tulee kuitenkin Ranskasta, jossa aprillipilaan langennut on ”poisson d’Avril” eli aprillikala. Siellä suosittu pila onkin leikata paperista kala ja kiinnittää se huomaamatta jonkun selkään.

Mutta miksi juuri kala? Aprillipäivän juuret ovat kaukana historiassa, ja ensimmäiset maininnat aprillikalasta löytyvät Ranskasta jo 1500-luvulta. Yhden teorian mukaan päivä liittyy siihen, että keskiajalla joillain alueilla uutta vuotta juhlittiin maalis-huhtikuun vaihteessa ja ne, jotka viettivät juhlaa meille tuttuun tapaan tammikuun ensimmäisenä päivänä, naureskelivat ”aprillikaloille”. Kala puolestaan voisi liittyä tähän ajankohtaan siitä syystä, että paaston aikaan liharuoat olivat kiellettyjä, ja siksi kalaa syötiin erityisen paljon. Teoria ei kuitenkaan ole vedenpitävä, eikä aprillipäivän todellista alkuperää tunneta varmasti.

Kuraveden juominen kannattaa jättää väliin, mutta sillillä tai silakalla herkuttelu on aina hyvä idea!

Jutun takana on Pro Kala ry, joka on kalan asialla. Yhdistys tiedottaa, tuottaa materiaalia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia. Pro Kalassa on mukana koko kalan ketju vedestä ruokapöytään saakka.