Kesän kynnyksellä suomalaiset pakkaavat laukkunsa ja valmistautuvat kesälomamatkaan. Lento- ja hotellihakukone momondo.fin selvitys paljastaa, että suomalaisten tämän kesän suosikkikohteet sijaitsevat pääasiassa Euroopassa. Top 5 -listan kärkipaikkaa pitää aurinkoisen Espanjan Malaga. Rentouttavalla lomamatkalla on kuitenkin hintansa: noin neljäsosa suomalaisista (24 %) kertoo loman suunnittelemisen olevan joskus stressaavaa.

Kesäkausi on yksi kiireisimmistä matkailusesongeista. Toukokuun kääntyessä kesäkuuksi suomalaiset ottavat suunnan kohti lentokenttää ja rentouttavaa kesälomamatkaa. Lento- ja hotellihakukone momondo.fin selvityksestä käy ilmi, että lomailevat suomalaiset suosivat tänä kesänä ennen kaikkea Euroopan kaupunkikohteita. Data paljastaa kuitenkin myös, että rentouttavan kesäloman suunnitteleminen ei ole aina aivan stressitöntä. Analyysi perustuu kyselytutkimukseen, johon vastasi 1 011 suomalaista, sekä momondo.fi-sivustolla tehtyihin, kesäkuukausille sijoittuviin matkahakuihin.

Suomalaisten suosikki on malaga, Bali nousee vauhdilla

Malaga on suomalaisten suosikkikohde tämän vuoden kesälomille. Kuva: Jeanne Menjoulet

Rantaloma, road trip vai sittenkin risteily? Kesäloman voi viettää monella tavalla. Tänä vuonna vaikuttaisi kuitenkin siltä, että suomalaisia eniten houkuttaa kaupunkiloma ja etenkin ikisuosikki Espanja.

”Sivustolla tehtyjen hakujen perusteella Espanja pitää pintansa suomalaisten lempikohteena. Suosituin kesälomakohde tänä vuonna on Aurinkorannikon metropoli Malaga, ja kakkoseksi sijoittui kestosuosikki Barcelona”, kertoo momondon Suomen markkinointipäällikkö Miina Malkki. ”Molemmissa yhdistyvät auringonpaiste ja urbaani syke”, Malkki analysoi.

”Viiden kärkeen mahtuu myös hieman erilaisia kohteita: suomalaisia kiehtovat nyt suurkaupungit Lontoo ja New York ja toisaalta Adrianmeren helmi Split Kroatiassa. Sen sijaan todellinen yllättäjä hakutilastoissa on trooppisen Balin saaren pääkaupunki Denpasar Indonesiassa. Kaupunkiin liittyvien hakujen määrä on lisääntynyt 55 prosenttia”, Miina Malkki kertoo.

Suomalaisten suosituimmat kohteet top 5
1 Malaga
2 Barcelona
3 Lontoo
4 New York
5 Split
Nouseva kohde
1 Denpasar, Bali + 55 %

LOMAN SUUNNITTELEMINEN AIHEUTTAA STRESSIÄ

Rentouttavan loman lähestyminen aiheuttaa kuitenkin myös stressiä. Lomavalmistelut voivat olla työläitä, ja momondon kansainvälisen matkailukyselytutkimuksen perusteella 24 prosenttia suomalaisista on joskus kokenut lomasuunnitelmien tekemisen stressaavaksi.

”Tuoreet tutkimustuloksemme osoittavat, että suurin osa suomalaisista varaa lomamatkansa 2–3 kuukautta etukäteen ja että reilut 40 prosenttia suomalaisista laittaa säännöllisesti rahaa sivuun matkustamista varten”, Miina Malkki kertoo. ”Suomalaiset eivät siis vaikuta viime hetken lomasuunnittelijoilta, ja onkin on hieman yllättävää, että melkein neljäsosa kokee loman suunnittelemisen stressaavaksi”, hän jatkaa.

Kesäloman suunnitteluun liittyykin paljon tehtävää: on mietittävä lomabudjetti ja valittava kohde, etsittävä ja varattava lennot ja hotelli sekä luonnollisesti pakattava tavarat ennen lähtöä. Jotta matkustaminen olisi palkitseva ja rentouttava tauko arjesta, kannattaa painaa mieleen nämä niksit helpottamaan tämän vuoden kesälomamatkan suunnittelemista.

5 VINKKIÄ LOMASTRESSIN VÄLTTÄMISEKSI: 

1. Suunnittele etukäteen

Etukäteissuunnittelu kannattaa lentoja ja hotellia varatessa. Säästät aikaa ja hermoja etkä joudu valitsemaan kalliiden lentojen ja täyteen varattujen hotellien väliltä, kun noudatat kultaista sääntöä, jonka mukaan lentojen varaaminen on edullisinta 56 päivää ennen lähtöä. Monet hotellit tarjoavat aikaiselle varaajalle alennettuja hintoja. 

2. Muistilista pakkaamisen avuksi

Kun maltat käyttää kymmenen minuuttia muistilistan tekemiseen ennen kuin alat pakata, säästyt paniikinsekaiselta tavaroiden heittelyltä matkalaukkuun ja muistat myös sen tärkeimmän eli passin. 

3. Mene lentokentälle hyvissä ajoin

Kesäkuukausinakaan et ole ainoa lentokentälle kiiruhtaja. Lomamatka alkaa rennommin, kun suuntaat lentoasemalle ajoissa – koskaan ei voi tietää, kuinka kauan turvatarkastusjonossa kestää.

4. Vähemmän on enemmän

Lomakohteessa käytettävää aikaa ei kannata suunnitella täyteen ohjelmaa. Jokaista alueen nähtävyyttä ei tarvitse nähdä eikä kaikissa museoissa ja ravintoloissa tarvitse käydä – on täysin sallittua viettää lomapäivä tekemättä yhtään mitään. 

5. Poistu linjoilta

Lomallakin tulee helposti roikuttua netissä. Kenenpä ei tekisi mieli jakaa Instagramissa kuvaa juuri nautitusta herkullisesta jäätelöstä, päivittää lomastatusta Facebookiin tai ihan nopeasti vastata siihen yhteen työmeiliin. Rentoutuminen voi kuitenkin onnistua paremmin offlinessa. Kokeile haastaa itsesi viettämään vain tunti päivässä verkossa.