Phaseliksen ranta oli aikoinaan yksi kaupungin kolmesta satamasta. Rantavedessä on vielä nähtävissä jäänteitä antiikinajan aallonmurtajasta.
Phaseliksen ranta oli aikoinaan yksi kaupungin kolmesta satamasta. Rantavedessä on vielä nähtävissä jäänteitä antiikinajan aallonmurtajasta.

Turkin Antalyan rannikolla sijaitseva Phaselis oli aikanaan mahtava satamakaupunki, jonka kolme satamaa tekivät siitä  koko alueen kaupallisen keskuksen ytimen. Paikalla uskotaan olleen asutusta jo kaksi vuosituhatta ennen ajanlaskun alkua.

Nykyisin Phaseliksen muinaien satama-alue on monipuolinen kulttuurihistoriallinen tutustumiskohde ja samalla mieltä kiehtova uimaranta. Se on viehättävä kirkasvetinen  ja suojaisa lähes hiekkarannaksi luokiteltava pikkukiviranta, jonne kävellään akveduktin ali.

Rantaa reunustavat, antiikin aikana aallonmurtajana toimineet, luonnon muovaamat rantakalliot, jotka ovat mukavia lekottelupaikkoja. Heti rannan tuntumasta alkaa näyttävän leveä ja hyväkuntoinen kivetty pääkatu. Kaupunki eli viimeksi loistonsa aikaa Rooman vallan aikoina. Pääkadun varrelta löytyy paljon nähtävää, kuten hieno rinteeseen rakennettu 20-rivinen amfiteatteri, kylpylärakennuksia, agora-aukiot, hieno portti sekä temppeliraunioita. Satamaa ympäröiviä muurejakin on säilynyt jonkin verran.

Ikivanhojen mäntypuiden varjostamaan Phaselikseen on pieni pääsymaksu, mutta sille saa paljon vastinetta ja aurinkoisen lomapäivän saa alueella hyvin kulumaan. Ravintolaa ei ole, mutta läheisyydestä päätien varrelta löytyy mielenkiintoinen metsäinen Ulupinarin ravintolakylä, jonne on rakennettu ravintoloita sekä joen rantaan että osittain sen päällekin. Joen pikkusaarekkeille on nimittäin tehty pitkospuilla yhdistettyjä ruokailuterasseja mataline sohvineen.

Miten perille

Lyhyt pikkutie laskeutuu alas Phaselikseen päätien varrelta matkalla Antalayan suunnasta kohti Kumlucaa. Se on hyvin kyltitetty ja suojelualueen portilla maksetaan pääsymaksu. Matka Antalyan suunnasta kestää autolla alle tunnin verran.

Navigoi pääturistialueilta

Etäisyydet: Antalya 69, Kaş 117, Side 146, Alanya 205
phaselis-roomalainen-kylpyla
phaselis-ranta2

phaselis-ranta

phaselis-ovi2phaselis-teatteri

phaselis-kaupunki