Valletta - Maltan pääkaupunki

Käsittämättömän hienosti säilynyt UNESCON maailman perintölistalle valittu Valletta on linnansa, temppeleidensä ja lukemattomien muistomerkkiensä ansiosta niin hieno historiallinen kaupunki, ettei ole ihme että se on usean risteilyaluksen pysähdyspaikkana.

Valletan linnoitus osana Joanniittain ritarikunnan historiaa

Valletta on saanut nimensä Joanniittain ritarikunnan jäsenen, Jean de la Vallettin  mukaan. Ritarikunta tuli tunnetuksi aseellisena taistelujärjestönä, joka osallistui ristiretkiin ja myöhemmin sotiin turkkilaisia vastaan. Johanniitain ritarikunta joutui siirtämään pääpäikkaansa vuosisatojen mittaan useampaankin kertaan: Limassol Kyprokselle 1291, Rodokselle 1306 ja lopulta Maltan saarella 1530.

Lisäksi Välimereltä löytyy muitakin tukikohtia kuten Bodrum, jonne 1400-luvun ristiretkeläiset rakensivat kauniin Pyhän Pietarin linnan.

Maltan ritarikunnan toiminta ja olemassaolo päättyi väliaikaisesti Napoleonin valloitettua linnoituksen.

Nykyinen Maltan ritarikunta perustettiin uudestaan Roomaan vuonna 1834.

Linnoituksia rakennettiin 1400-luvulla maailman näyttävimpien rakennelmien raunioista

Bodrumin linnassa Turkissa on kaunis puutarha ja sen tiloissa toimii meriarkeologinen museo.  Bodrumin linna ja kaupunki sai nimensä Petroniumista eli Pietarin linnasta. Linna rakennettiin maanjäristyksessä tuhoutuneen Nykyisen bodrumin kukkuloilla sijaitsevan Halikarnassoksen Mausoleumin raunion kivistä.  Johanniittain ritarikunta käytti siis rakennustarvikkeena linnansa rakentamiseen yhden antiikin ajan seitsemästä ihmeestä saatuja purkukiviä. Mielenkiintoista on se, että 1400-luvulla myös Egyptin sulttaani käytti antiikin ajan ihmeen raunion kiviä rakennusaineenaan Aleksandrian linnoittamiseen 1480-luvulla. Tällä kertaa purkutavaraa saatiin Faroksen majakasta, joka myös oli tuhoutunut maanjäristyksessä.

Lue lisää Valletan historiasta
http://personal.inet.fi/koti/sirolat/index20.html
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valletta