Vain lyhyen laivamatkan takana, Suomenlahden toisella puolen sijaitseva Tallinna on pullollaan mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää. Joulun lähestyessä lento- ja matkahakukone momondo.fi kokosi yhteen sesongin parhaat vinkit, joita varten kannattaa matkustaa etelänaapuriimme joko ennen joulua tai sen aikana.

Joulunaika Tallinnassa on kuin tehty tunnelmointiin, ja aikaa voi kuluttaa uniikkeja jouluostoksia tehden, käsityöpajoja kierrellen tai lämmintä hehkuviiniä toreilla siemaillen. Kun olet suuntaamassa joulun alla tai jouluksi Tallinnaan, poimi tästä parhaat vinkit onnistuneeseen matkaan.
VIRITTÄYDY TUNNELMAAN VANHASSAKAUPUNGISSA JA KULTTUURIN PARISSA

Tallinnan kaunis vanhakaupunki johdattelee joulutunnelmaan © Chris Nener

Tallinnan vanhakaupunki on visiitin arvoinen joulunakin. UNESCOn suojelukohde on Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja, ja joulutunnelmaan pääsee kiinni jo pelkästään kuljeksimalla sen mutkittelevilla mukulakivikaduilla piparkakkutalomaista arkkitehtuuria ihastellen.

Raatihuoneen torin perinteiset joulumarkkinat ovat vanhankaupungin sydän ja päätapahtumapaikka aina marraskuun puolivälistä loppiaiseen saakka. Vanhassakaupungissa on myös hyvä hotellitarjonta, tunnelmallisia baareja ja ravintoloita, vilkas kulttuurielämä sekä runsaasti paikallisten käsityöläisten pajoja ja gallerioita.

Tallinna on joulun aikaan kuitenkin pullollaan myös mielenkiintoista tekemistä. Katsasta esimerkiksi marras-joulukuun vaihteessa järjestettävä vuotuinen Christmas Jazz -tapahtumakiertue, jonka aikana kansainväliset muusikot soittavat intiimejä livekeikkoja ympäri Tallinnaa. Myös kansallisoopperan ja muiden teatterien ohjelmistossa on usein joulun aikaan rakastettuja maailmankuuluja klassikkobaletteja, oopperaesityksiä ja musikaaleja, joihin saa usein lippuja paljon Suomen hintoja edullisemmin. Myös Viron palkitussa taidemuseossa Kumussa järjestetään konsertteja ja esityksiä joulun alla.

TALLINNAN KIEHTOVIMMAT TORIT JA NIIDEN JOULUMARKKINAT

Autenttisimmat joululahjat ja tuliaishankinnat löytyvät Virossa monesti toreilta ja markkinoilta. Tarjolla on paljon laadukasta paikallista käsityötä usein hyvinkin edullisesti. Jouluna kannattaa katsastaa ainakin seuraavat:

Raatihuoneen torin joulumarkkinat on Tallinnan suurin joulutori ja yksi parhaista paikoista paikallisten valmistamien laadukkaiden käsitöiden löytämiseen. Tarjolla on usein esimerkiksi lampaanvillasta tehtyjä vaatteita ja asusteita, katajasta valmistettuja puuesineitä, takomotuotteita, koruja, käsintehtyä saippuaa ja kynttilöitä.

17.11.2017–6.1.2018, ma-la 10–18, Raekoja plats

Viru-kadulla vanhankaupungin porttien suulla sijaitsee edullinen kukkatori, jonka runsaasta ja värikkäästä tarjonnasta voi ostaa joulukukat kotiin puolet kotimaan hintoja halvemmalla. Valikoimasta löytyy niin taidokkaasti tehty jouluasetelma koristeineen lahjaksi tai joulupöydän kruunuksi, tai useita nippuja perinteisiä syvänpunaisia tulppaaneja tai ruusuja joulukukiksi kotiin.

Avoinna ma-su vuorokauden ympäri, Viru 26

Rosoisen autenttinen Keskustori (Keskturg) muistuttaa elävästi Neuvostoviron ajoista. Lyhyen ratikkamatkan päässä keskustasta sijaitsevalla Tallinnan Keskustorilla myydään kaikkea sekalaista aina vaatteista ruokaan, ja ulkokojujen valikoimasta löytyy esimerkiksi kuivattuja koivu-, eukalyptus- tai tammivihtoja joulusaunaan parilla eurolla. Ruokaostoksille lähtevän kannattaa suunnata sisälle kauppahalliin, josta saattaa tarttua mukaan monia erikoisuuksia joulupöytään, jonka lisäksi myös monipuolinen juustotarjonta on katsastamisen arvoinen.

Ma-la 7-17, su 7-16, Keldrimäe 9

Virolaista designia joulupukin säkkiin

Katariinan Kilta on ateljeekompleksi tunnelmallisessa vanhassakaupungissa © Amir Yalon

Moderni virolainen design on nyt kovassa huudossa, sillä se yhdistää vanhan käsityöperinteen aineksia käytännönläheiseen ja puhdaslinjaiseen muotoiluun raikkaalla otteella. Tallinnan lukuisat työpajat, galleriat ja käsityöläispuodit valikoimineen tarjoavatkin turistille mahdollisuuden todellisten löytöjen tekemiseen. Pistä ainakin nämä korvan taakse:

Solaris Centren Estonian Design House on designfanin taivas, joka kokoaa yli sadan virolaissuunnittelijan tuotteita saman katon alle. Valikoimassa on ainakin vaatteita, sisustustavaraa, kalusteita ja valaisimia sekä muuta sekalaista. Takuuvarmoja löytöjä pukinkonttiin.

Solaris Keskus, Estonia pst 9

Kalamajan boheemissa kaupunginosassa sijaitseva Tali on suurimpia virolaisdesignin liikkeitä Tallinnassa. Sen valikoimasta löydät muun muassa koruja, nahasta valmistettuja taidekäsitöitä, vaatteita ja sisustustavaraa.

Kotzebue 33, Kalamaja

Katariinan kilta on vanhassakaupungissa sijaitseva ateljeekompleksi, jossa vieraat pääsevät seuraamaan aitiopaikalta muun muassa nahkatuotteiden, lasitaiteen, korujen, hattujen ja keramiikan valmistumista. Tuotteet ovat myynnissä ja täältä voit myös tilata toiveidesi mukaisesti valmistetun tuotteen, kuten vaikka klassisen tilkkutäkkipäiväpeiton. Samalla matkalla kannattaa piipahtaa viereisen Müürivahekadun viihtyisissä gallerioissa, kahviloissa ja putiikeissa.

Vene 12

Eesti Käsitöömaja eli Viron käsityöläistalo on myös vierailun arvoinen kohde vanhassakaupungissa. Täältä voi ostaa sekä perinteistä että modernimpaa virolaista käsityötä kuten luonnonmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä, keramiikkaa ja puukäsitöitä. Samoista tiloista löydät myös silkki- ja kansallispukuverstaat sekä kansantaiteen gallerian.

Pikk 2217

Tee oma joulujuhla virolaisten opeilla

Tallinnassa voi päästää luovuutensa valloilleen ja valmistaa uniikin käsityön itselleen tai lahjaksi osallistumalla paikallisen ammattilaisen vetämälle työpajakurssille. Esimerkiksi Örrekesen mosaiikkityöpajassa voi taiteilla vaikka lasisen maljakon tai kynttilänjalan, ja Asurkeraamika-studiolla saa mukaansa vietäväksi omatekoista ja uniikkia keramiikkaa kahden osallistumiskerran tuloksena. Hopeatyökurssilla opit tekemään itse oman sormuksen tai korvakorut kultasepän klassisia työmetodeja ja -tekniikoita käyttäen.

Lasi- ja keramiikkatyöpajojen hinnat alk. 10–18 €, hopeatyökurssi 100 €. Tarkista vaadittavat ryhmäkoot.

Löydä Tallinnan tunnelmallisimmat ravintolat ja kahvilat

Nauti tunnelmallisesta jouluillallisesta ravintola Olde Hansassa © Adrián Pérez

Raatihuoneen torin ympäristö on pullollaan viihtyisiä ravintoloita, joissa nauttia illallinen tai lepuuttaa jalkoja shoppailun ja kiertelyn lomassa.

Esimerkiksi vanhankaupungin legendaarisessa ravintola Olde Hansassa on marraskuun puolivälistä lähtien tarjolla usean ruokalajin joulumenu kynttilöiden valaisemassa keskiaikaisessa miljöössä. Myös perinteikkään hotelli Telegraafin ranskalais-venäläinen ravintola Tchaikovsky on tuhtien talviaterioiden klassikko, joka tarjoaa kohtuuhintaisen illallisen eleganteissa puitteissa.

Vanhassakaupungissa sijaitsevalla Mestaripihalla (Meistrite Hoov) on yksi Tallinnan kauneimmista sisäpihoista. Keskiaikaisten rakennusten suojissa piileksivältä sisäpihalta löytyy sekä pieniä käsityöpajoja että legendaarinen Pierre Chocolaterie -kahvila. Kahvila on auki klo 23 asti, joten se toimii myös tunnelmallisena illallispaikkana.

Oluen ystävä löytää Tallinnasta joulunakin tunnelmaa esimerkiksi Pudel Barista tai Põrgu Beer Cellarista, joissa molemmissa on laaja kokoelma paikallisia ja ulkomaisia olutmerkkejä. Kaupungin parhaat sesonkiin sopivat cocktailit löytyvät Manna La Roosasta, josta saa myös illallista.

Viron ruokakulttuuriin voi tutustua lisäksi opastetulla kierroksella, jonka aikana vieraillaan muun muassa Viron juomakulttuurin museossa ja nautitaan usean ruokalajin maistelumenu juomineen. Kierroksen hinta on 80 € ja kesto noin 4,5 tuntia.

Vietä kylpyläjoulu Tallinnassa

Anna itsellesi joululahjaksi hemmottelua kylpylässä © Tallinn Viimsi Spa

Kylpylähotellissa majoittuminen on hyvä idea kun kaipaat rentoutumista ja virkistäytymistä vuoden kiireisimpinä ja pimeimpänä aikana. Tallinnassa on laaja valikoima kylpylöitä, joista löytyy jotakin jokaiselle.

Majoitu esimerkiksi historiallisessa Hotel Telegraafissa, jonka asukkaana pääset nauttimaan myös hotellin tyylikkään Elemis Spa -kylpylän palveluista. Lisäksi hotellin palkitun Tchaikovsky-ravintolan jouluherkut odottavat vain muutaman askelluksen päästä huoneestasi.

Vain vartin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Tallinn Viimsi Spa on puolestaan loistava valinta modernin kylpylähotellin palveluja kaipaavalle. Viimsi Spasta on varattavissa monipuolisia hemmottelu- ja kauneushoitoja, sekä uutuutena myös 18+ -lomapaketteja, joihin kuuluu vain aikuisille suunnatun saunakeskuksen käyttö laadukkaine spa-palveluineen. Lapsille löytyy omia kylpylähoitoja ja kylpylän suuri lastenosasto pitää varmasti huolen siitä, että lapsetkin pääsevät heittämään jouluna vapaalle. Iltamenojen niin vaatiessa voi kylpylän kautta varata myös lastenvahtiapua.

Joulun aukiolot ja joulualennusmyynnit Tallinnassa

Tallinnassa pääsee ostoksille jouluna lähes katkotta joulupäivää lukuun ottamatta. Jouluaattona voi shoppailla klo 19 saakka suurimmissa kauppakeskuksissa kuten Viru Keskuksessa ja Rocca al Maressa, sekä suuremmista tavarataloista myös Stockmannilla. Suurimmat ruokakaupat Rimi ja Prisma ovat auki koko joulun.

Varsinaista joulualennusmyyntiä ei Tallinnassa ole, mutta korkeasesonkina on aina erikoistarjouksia. Suurten kauppakeskusten alennusmyynnit alkavat tavallisesti 1. tammikuuta ja kestävät loppiaisen yli.