Uiminen ja kaikenlainen kylpeminen on erittäin suosittu harrastus Islannissa ympäri vuoden. Eikä ihme, sillä lähes kaikista kaupungeista ja pikkukylistä löytyy tuliperäisen maaperän aikaansaamia luonnonlähteitä.

Lähteistä vesi johdetaan sekä sisä- että ulkoaltaitaisiin, joiden lämpötila on yleensä hieman alle kolmekymmentä astetta. Kuumimmissa paikoissa veden lämpö voi nousta yli neljäänkymmeneenkin asteeseen. Monista uimapaikoista  löytyy myös sauna tai poreallas.

Parhaat uimapaikat löytyvät luonnontilaisina ympäri Islannin saarta. Näissä paikoissa kannattaa olla tarkkana. Viisikymmentä astetta on ihmiselle jo liikaa kestettäväksi. Siksi kannattaa suhtautua joihinkin näistä luonnonihmeistä hieman varoen.

Reykjadalurin laakson höyryävä joki

Maasta pulppuavan kuuman lähteen vesi viilentyy sopivasti uimalämpöisesti  ja kiemurtelee pikkujokena Reykjadalurin vehreässaä laaksossa. Joessa kylpemisen sesonkin on pitkä, sillä joesta nousee vesihöyryä ympäri vuoden. Reykjadaluri sijaitsee vieläpä lähellä Reykjavikia, joten se on helposti saavutettavissa. Paikalle löytää kävellen Hveragerðin kylästä höyryävää joenvartta pitkin kunnes joen lämpötila alkaa tuntua mukavan lämpimältä uimiseen. Etäisyys Reykjavikista 30 km. Muuta lähellä: Seljalandsfoss

Kalliolähteestä lämpiävä Seljavallalaugin uima-allas Etelä-Islannissa

Islannin vanhin uima-allas on rakennettu jo vuonna 1923 valokuvauksellisiin vuoristomaisemiin. Putouksenomaisesti laskeva joki laskeutuu vehreää vuorta alas tässä uskomattomassa paikassa.
Käynti uima-altaalla on helppo yhdistää tutustumiseen Skógafossin vesiputoukseen.

Grjótagján kuumalähde luolassa

Koilis-Islannissa sijaitseva Grjótagján luolajärvi osuu hienosti kohdalle kiertomatkalla Islannin ympäri. Alueella on myös muita vastaavan tyyppisiä uimapaikkoja. Grjótagján pieni luolajärvi lähde sijaitsee lähellä geotermistä Myvatn-järveä ja sen hienoa Blue Lagoon -tyyppistä kylpylää.


Kuvatekstit:

Kylpeminen kuumissa lähteissä keskellä luontoa on Islannin parasta antia matkailijalle.

Höyryävän joen varrella.

Seljavallalaug – Luonnonvedellä täyttyvä uima-allas vuoristoerämaassa.

Linkit

http://www.swimminginiceland.com/map-of-iceland/

http://www.guidetoiceland.is/about-iceland/article/the-best-swimming-pools-in-iceland-outside-of-reykjavik

http://www.swimminginiceland.com/