Risteilykausi alkaa Helsingissä keskiviikkona 3.5., kun Astor saapuu Allas Sea Poolin viereiseen Katajanokan laituriin.

Tulevasta risteilykaudesta näyttää tulevan edellistä kesää vilkkaampi. Helsinkiin odotetaan ennakkovarausten perusteella 270 kansainvälistä risteilykäyntiä, ja pääkaupungin kesän kulttuuri- ja palvelutarjontaan tulee tutustumaan arviolta 440 000 risteilymatkustajaa.

– Risteilymatkustajat elävöittävät Helsingin katukuvaa. Kesän kiireisin risteilypäivä on keskiviikko 31.5. Silloin Helsingissä on yhtä aikaa peräti viisi alusta. Melkin laituriin saapuu Norwegian Getaway, Hernesaareen saksalainen AIDAmar ja italialainen MSC Magnifica sekä Eteläsatamaan luksusristeilijät Le Soleal ja Ocean Dream. Kyseiset laivat tuovat Helsinkiin yhteensä yli 11 000 risteilyvierasta, projektipäällikkö Jenny Taipale Helsinki Marketingista kertoo.

Joulupukki Hernesaaressa

Risteilyaluksia saapuu kesällä neljään eri satamaan: Katajanokalle, Eteläsatamaan, Hernesaareen ja Länsisatamaan. Yli 80 % risteilymatkustajista saapuu Helsinkiin Hernesaaren ja Länsisataman kautta. Tänä kesänä Hernesaareen saapuvia risteilymatkustajia vastaanottaa joulupukki.

– Hernesaaressa kokeillaan kesän aikana uutta digitaalista opastejärjestelmää, jolla pyritään parantamaan matkailijoiden vierailukokemusta ja helpottamaan risteilymatkailijoiden liikkumista. Projekti toteutetaan yhteistyössä Samsungin ja Cruise Balticin kanssa, Taipale sanoo.

Helsinki Marketing tuotti viime kesänä Princess-varustamon laivoilla yhteistyössä Cruise Balticin kanssa keskusteluohjelman, jossa kiinnostavat helsinkiläiset kertoivat omasta kaupungistaan eri näkökulmista. Keskusteluohjelman vieraina olivat muun muassa professori Marja Makarow (Millenium Technology Prize), muotisuunnittelija Marita Huurinainen ja kehitysjohtaja Laura Aalto (Helsinki Marketing).

– Talk Show oli yleisömenestys, ja se toteutetaan varustamon toiveesta myös tänä kesänä. Mukana tulee olemaan muun muassa muotoilija Noora Delage, Taipale sanoo.

Helsinki Marketing järjestää kesän lopussa Highlights in HEL -markkinointitapahtuman Helsingissä, ja tilaisuuteen on tällä kertaa kutsuttu myös varustamoiden päätöksentekijöitä.

– Tapahtuman yhtenä tavoitteena on vahvistaa mielikuvaa Helsingistä ohittamattomana risteilykohteena ja potentiaalisena vaihtosatamana.

Ensimmäistä kertaa Helsingissä vierailevia risteilyaluksia saapuu tulevan kauden aikana kuusi:

  • 4.5.   Viking Sky
  • 20.5. MSC Magnifica
  • 22.5. Norwegian Getaway
  • 25.6. Seven Seas Explorer
  • 28.7. Columbus
  • 31.7. Mein Schiff 6

Risteilykauden viimeinen alus, AIDAvita, saapuu Helsinkiin 20.10.

 

Aasialaisten risteilymatkustajien määrä kasvussa

Viime vuonna Helsinkiin saapui risteilymatkustajia eniten Saksasta, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Nyt suurinta kasvua odotetaan aasialaisten matkailijoiden määrässä.

– Kiinalaisten risteilymatkustajien määrä kasvoi viime vuonna peräti 24 %, Taipale sanoo.

Cruise Balticin tekemän ennusteen mukaan matkustajamäärät tulevat kasvamaan Itämeren alueella 13 % ja aluskäyntien määrän arvioidaan kasvavan jopa 15 %.

Helsingin kaupunki teetti kesällä 2014 tutkimuksen (European 2014 Cruise Passenger and Crew Survey), joka tarkastelee risteilymatkailijoiden rahankäyttöä Helsingissä. Sen mukaan risteilyvieras kuluttaa vierailunsa aikana keskimäärin 65 euroa ja retkille osallistuva keskimäärin 87 euroa. Uusi rahankäyttötutkimus tehdään tänä kesänä, ja sen tulokset saadaan vuoden lopussa.