Jäänmurtaja Sampo lähti ensimmäiselle turistiristeilylleen Kemissä huhtikuun 14. päivänä, vuonna 1988. Nykyinen Visit Finland, entinen Matkailun edistämiskeskus, palkitsi Sampon parhaan matkailutuotteen palkinnolla jo pelkästä ideasta vuotta ennen sen ensimmäistä risteilyä. Samposta on tullut Suomen matkailun kärkituote, joka tunnetaan eri puolilla maailmaa. Vuosien varrella Sampo on houkutellut matkailijoiden lomassa kansainvälistä mediaa ja tv-ryhmiä ja myös tänä vuonna murtajaseikkailun on kokenut ja taltioinut kuvausryhmät muun muassa Malesiasta, Yhdysvalloista ja Ranskasta.

Jäätyvä meri on matkailuvaltti
Sampoa operoi Kemin Matkailu Oy, joka palkittiin vastikään Lapin Liiton aluekehittäjäpalkinnolla. Lapin Liiton mukaan yhtiö on hyödyntänyt ennakkoluulottomasti Meri-Lapin maailmanlaajuisesti ainutlaatuista ominaisuutta eli useammaksi kuukaudeksi jäätyvää merta. Jäänmurtaja Sampo vie matkustajansa Euroopan suurimmalle jääkentälle arktiseen jääseikkailuun. Perämeri alkaa jäätyä marras-joulukuussa ja jäät sulavat toukokuun puoleenväliin mennessä. Jää on kevättalvella paksuimmillaan 75–95 cm ja Sampo pystyy murtamaan jopa 120 cm:n vahvuista kiintojäätä. Toinen suuri matkailunähtävyys, Kemin LumiLinna, on maailman ainoa merivedestä rakennettu lumirakennelma.

Kemin Matkailu Oy:n meneillään olevat suuret investoinnit ja tulevat suunnitelmat tähtäävät kaupungin matkailukohteiden ja alueen ympärivuotisen matkailun kehittämiseen. Matkailun kasvuohjelman mukaisesti merta ja saaristoa tullaan hyödyntämään entistä enemmän ympärivuotisesti matkailunkäyttöön.

Sampo on osa Suomen jäänmurtohistoriaa
Jäänmurtaja Sampo ehti tehdä jäänmurtotyötä Suomen valtion omistuksessa vuosina 1961 -1987, kunnes merenkulkuhallitus poisti sen käytöstä.  Kemin kaupunki päätti ostaa sen matkailukäyttöön, jotta matkailijat voisivat nauttia siitä ihmeellisestä ja ainutlaatuisesta kokemuksesta, minkä jäätynyt meri kaikessa laajuudessaan antaa. Valtion jäänmurtajat pidetään tunnetusti hyvässä kunnossa ja osa Sampon viehätystä onkin sen säilytetty alkuperäinen tekniikka ja sisustus. Risteilyitä järjestetään talvella jopa kolme kertaa päivässä. Valittavana on elämys arktisen auringon nousun aikaan, kuuluisan sinisen hetken ihastelu tai revontulien ihmettely ilta-aikaan. Risteilyn aikana nautitaan maittava ateria lämpimässä ravintolasalissa, tutustutaan alukseen opastetulla kierroksella ja koetaan kelluminen jäiden seassa pelastautumispuvussa.

Ennätysmäärä risteilyasiakkaita
Matkailijoita on Sampolla vieraillut noin 60 eri maasta ja kävijämäärät ovat nousseet vuosi vuodelta. Viime vuonna risteilyn koki 16500 matkailijaa ja tänä vuonna määrä hipoo 20 000:ta asiakasta. Perjantaina 14.4. risteillään viimeistä kertaa tälle talvelle. 30-vuotisen taipaleen kunniaksi risteilyasiakkaat nauttivat suomalaiseen tapaan kakkukahvit Sampolla. Risteilyn kulkua voi seurata IcebreakerSampo-facebook-sivulla ja Visitkemin Instagramissa.