Franklyn keittiön ohjat on hiljattain ottanut Jani-Matti Niininen. – Teemme täällä sellaista ruokaa, mistä itse tykkäämme, Niininen toteaa.

Ravintola Frankly on nimensä mukaisesti rehellistä ruokaa ja mutkatonta tunnelmaa. Valkoiset pöytäliinat ovat poistuneet, rento ja kotimaisiin raaka-aineisiin vahvasti painottuva ruoanlaitto runsastunut. Sesongit säväyttävät erillisissä vaihtuvissa menuissa.

– Teemme täällä sellaista ruokaa, mistä itse tykkäämme, tuore keittiömestari Jani-Matti Niininen toteaa.

Uudistusmielinen Niininen on ottanut ohjat Franklyn keittiössä keväällä 2018. Tarkoituksena on kääntää Franklyn keittiöruoria reippaammin kohti kotimaisuutta ja raaka-ainesesongeista ammentamista. Muutosten tuulien myötä à la carte vaihtuu harvemmin, mutta sesongit tullaan huomioimaan erillisissä vaihtuvissa menuissa.

– Sesonkimenuilla haluamme haastaa ja kehittää itseämme, nousta enemmän näkyviin laadukkaana illallisravintolana. Niin sanotuksi treffiravintolaksi olisi kiva päästä, Niininen myhäilee.

Basilikaa ja avokadoa -annos on yksi keittiömestari Jani-Matti Niinisen henkilökohtaisista suosikeista listalla. Purkkiin asetellaan avokadomoussea, kristallisuklaata, paahdettuja pähkinöitä ja basilikasiirappia. Kuva: Julia Widmann

Erityisesti à la carte -annoksissa panostetaan kotimaisuuteen. Silti vapaus käyttää paikka paikoin ulkomaisiakin raaka-aineita halutaan säilyttää, kuten esimerkiksi keittiömestarin ehdottomiin suosikkiannoksiin lukeutuvien sahramisen kampasimpukka-annoksen tai basilikaisen avokadomoussen kohdalla.

– Etenkin avokadomousse on todella tykki annos! Lähdin miettimään makuja, jotka mielestäni sopivat hyvin yhteen ja kokeilin yhdistää basilikaa avokadoon. Yllätyin itsekin, että tästähän tuli tosi hyvää! Annoksessa on basilikasiirappia, avokadomoussea, kristalloitua suklaata ja paahdettuja pähkinöitä. Se on simppeli mutta erittäin toimiva kokonaisuus, jota toivoisin jokaisen asiakkaan kokeilevan.

Pääruokapuolelta suolaisenmakea omenasalsainen kylmäsavulohiannos sekä muheva possunposki kuuluvat keittiömestarin henkilökohtaiseen suosikkikimaraan.

Niinisen keittiökipinä syttyi aikanaan yläasteella taksvärkkiviikon myötä. 13-vuotiaana ravintolakeittiöön suunnannut Niininen intoutui puuhasta siinä määrin, että urasuunnitelmat alkoivat kirkastua.

Franklyn ravintolapäällikkö Minttu Vuosjoki

– Olihan se varhaisteinille aika mahtava kokemus nähdä sellainen vanhan liiton keittäjä, jolla oli tupakka korvan takana ja joka osasi käytellä veistä nopeasti ja näyttävästi. Ravintolakeittiö oli ihan omanlaisensa maailma, muistelee Niininen.

Siinä missä Niininen vastaa keittiökentästä, hallinnoi Franklyn salimaailmaa ja sen vahvasti viinillistä juomatuotetta ravintolapäällikkö Minttu Vuosjoki. Vaikka Frankly kulkeekin viinikärki edellä, löytyy valikoimasta jokusia paikallisia pienpanimotuotteitakin, kuten Pyynikin Käsityöläispanimon maltaisia. Lisäksi tiskillä taituroidaan erilaisia juomasekoituksia vaikkapa aterian alkuun, päätteeksi tai varta vasten siemailemaan saapumista varten. Drinkille piipahtaminen onkin oiva tapa tulla tutustumaan ravintolan tunnelmaan.

– Tänne voi poiketa ihan vaan lasillisellekin vaikka teatterin jälkeen, Vuosjoki toteaa kylään kutsuen.

VARAA PÖYTÄ

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Annoskuvat: Julia Widmann

Frankly