Tuomariston valinta oli ravintola Linkosuo MIN Asemakeskuksen mustekala-annos.

Tamperradan pintxokisan makumittely on käyty jo yhdeksättä kertaa. Kaikkiaan 50 ravintolaa kilpaili annoksellaan mittavan yleisön sekä tuomariston suosiosta. Tuomariraadin äänet vei ravintola Linkosuo MIN Asemakeskus chiliöljyssä paistetta tursaanlonkeroa sisältävällä makupalallaan. Yleisön suosikiksi nousi ensikertalainen Tampinkoski Kitchen & Bar Paijan tilateurastamon peurasta valmistetulla carpacciollaan.

Linkosuon pintxon olivat suunnittellleet Mikko Salminen ja Marko Isokallio. Voittajapintxossa oli chiliöljyssä paistettua tursaanlonkeroa, hillottua raparperia, valkosipuliaiolia ja mansikkaa. Pohjana oli rapeaksi voissa paahdettua leipää. Mustekalan makukumppaneina poseeraavat mansikka ja hillottu raparperi herättivät aluksi hämmennystä tuomaristossa.

Linkosuo MIN Asemakeskuksen pintxo.

– Mutta komponentit toimivat yllätykseksi hyvin yhteen ja kokonaisuus oli herkullinen. Lisäksi paahdettu leipä toi annokseen sopivasti rapeutta, päätuomari Mikko Reinikka kuvailee.

Reinikan lisäksi tuomaristossa olivat mukana keittiömestarit Anette Mellin ja Pekka Terävä sekä baskilainen enologi Juan Antonio Bilbao. Kaikkien neljän tuomarin shortlistalle ylsivät myös ravintola Clavan kapakala-siianmäti-vohveli ja ravintolan täysin vegaaninen annos.

–  Kokonaistaso oli tänä vuonna erittäin tasainen, tajunnan räjäyttäviä vau-elämyksiä oli vähän, vieraileva tuomari Terävä kommentoi.

– Paljon oli hyviä ideoita ja mainioita makuja mutta toteutusvaiheessa oli osalta jäänyt viimeistely tekemättä.

Tampinkoski Kitchen & Barin pintxo.

Juuri pintxoviikon alussa avattu Tampinkoski Kitchen & Bar onnistui hurmaamaan yleisön makuaistit. Kilpailuannoksena tarjoiltiin urjalalaisen Paijan tilateurastamon peurasta valmistettua carpacciota ranskalaisella patongilla, tapenadella ja jyväsinapilla maustettuna. Annoksessa oli lisäksi parmesania, rucolaa ja majoneesikastiketta.

Yleisö pääsi äänestämään suosikkiaan Facebookin kautta.

Äänestystulokset 2021

1. Tampinkoski Kitchen & Bar 297
2. Ravinteli Huber 265
3. Muusa 198
4. Guru´s Kitchen 155
5. Maranga 126
6. Dam 111
7. Hoax 104
8. Herkkujuustola 101
9. Dabbal 101
10. Sommeliere & Naapuri 96

Champagne Bar Santé kupli parhaaseen tunnelmaan

Baskilainen tuomari, viininviljelyn ja viininvalmistuksen maisteri, enologi Juan Antonio Bilbao valitsi parhaan tunnelman Heineken®-erikoispalkinnon saajaksi Santén, joka on osallistunut pintxofestivaaliin kaikkina yhdeksänä vuotena.

– Santé osoittaa että samppanja voi olla osa arkipäivää eikä vain juhlapäivien harvinaisuus. Vaikka ravintolalla ei ole omaa ruoanvalmistuskeittiötä, Santé on näyttänyt että pintxotapahtuman saa toimimaan myös samppanjabaarissa, Juan Antonio Bilbao kommentoi.

Ensimmäistä kertaa mukana myös baskilaisia rockbändejä

Baskien kulttuuri-instituutti Etxepare Euskal Institutua ja Bizkayan maakuntahallinto lähettivät Tampereelle tämän hetken Baskimaan kolme kovinta stadionbändiä Gatibun, Olatz Salvadorin ja Zetakin konsertoimaan klubikeikoilla. Bite Basque Beat tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa osana Tamperrada Pintxofiestaa ja ensi vuonna kulttuuriyhteistyötä tiivistetään Baskimaan kanssa entisestään. Baskimuusikoiden kerrotaan ihastuneen Tampereen ilmapiiriin, miljöisiin ja ihmisiin sekä klubeihin. Keikkapaikkoina olivat Artturi, Kaijakka, Telakka ja G Livelab, jossa kaikki kolme bändiä esiintyivät peräjälkeen.

Tamperrada pintxofestivaalia vietettiin 9. kerran 31.8.-4.9.2021. Pintxon filosofia on lähtöisin Baskimaasta, mutta Tampereella tapahtuman idea on tuoda esiin tamperelaisten ravintoloiden omaa osaamista toteutettuna pääosin paikallisista raaka-aineista. Tamperrada on koko perheen herkullinen kaupunkisuunnistus, jossa saa pikkurahalla tutustua itselle uusiin ravintoloihin ja löytää uusia kävelyreittejä kaupungin keskustassa.

Tapahtuman kotisivut: Tamperrada